Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Gyermekkori asztmáért felelős gént találtak

2007.07.07. 08:38 Orosz Viktória

Tudósok olyan gént azonosítottak, amely minden korábban vizsgáltnál erősebb kapcsolatban áll az asztma gyermekkori kialakulásával. A gén jelenléte 60-70 százalékkal növeli a betegség kifejlődésének valószínűségét. 

Az asztma számos országban az egyik leggyorsabban terjedő gyermekbetegség. A tudósok többsége úgy véli, hogy kialakulásában az öröklött tényezőknek és a környezeti feltételeknek egyaránt szerepük van. Az asztmás rohamokat leggyakrabban a por és más, a levegőben szálló allergének válták ki. A betegség alapja, hogy az immunrendszer túl hevesen reagál a belélegzett részecskék jelenlétére, összeszűkülnek a légutak, és köhögés, légszomj alakul ki.
A legutóbbi kutatásban - amelynek eredményeit a Nature tudományos magazinban publikálták - több mint 2 ezer gyermek DNS-ét vizsgálták meg, keresve azokat a szakaszokat, amelyek csak az asztmásokra jellemzők. Ennek során találtak rá a 17-es kromoszóma ORMLD3 jelű gén bizonyos mutációjára, amely szoros összefüggést mutatott az asztma gyermekkori kialakulásával. A kutatók abban reménykednek, hogy felfedezésük hatékony terápia kialakításához járulhat hozzá. Miriam Moffat, az
Imperial College tudósa újnak és izgalmasnak minősítette a felfedezést, amely nem magyarázza meg ugyan a betegség kialakulását, de sokat segít a gének és a környezet elemeiből álló összerakós játék elemeinek megfelelő helyre illesztésében.

4 komment

Címkék: kutatás genetika asztma

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr80113347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.07.07. 08:55:16

Én óvatosa bánnék az ilyen kijelentésekkel. Napjában találják meg a gonoszság, a hülyeség és a humor génjét is.

Egy gén, mely részt vesz a folyamatban, de nem ettől függ az asztma kizárólagos kialakulása.

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2007.07.07. 10:01:22

Egyetértek, helytelen a megfogalmazás, javítok a címen!

Meskó Berci · http://mediq.blog.hu/ 2007.07.07. 17:40:33

Köszi! :)

Ha már felvettem az észosztó pólómat: a sebészblog linkje üres a blogrollodban. Ígérem, több szőrszálhasogatásom nem lesz. (ma...)

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2007.07.07. 18:57:47

Uh észre se vettem. Köszönöm, hogy szóltál:-) Holnap otthoni gépről javítom!
süti beállítások módosítása