Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Kezeljük mézzel a gyermekköhögést

2007.12.15. 12:57 Orosz Viktória

Lehet, hogy mégis a nagyinak van igaza? Egy új tanulmány szerint az elalvás előtt elfogyasztott méz köhögéscsillapító hatású

A Penssylvaniai Egyetem 130 gyermeket vizsgált, 2-18 éves korig (az átlagéletkor 5 év volt), akik már legalább négy napja szenvedtek meghűléses köhögéstől. A szülőket kérdezték ki a tünetek súlyossága felől. A kísérletet végző orvos, Ian Paul háromféle terápiát javasolt a pácienseknek: az egyik csoportnak dextromethrophant adott, mely megtalálható számos recept nélkül kapható köhögéscsillapítóban, a másiknak egy adag mézet, a harmadiknak pedig semmit. Elalvás előtt fél órával mindenki megkapta a maga kezelését, majd másnap a szülők ismét osztályozták a köhögés súlyosságát. A méz nyert a dextromethrophan és a placebo előtt, ha nem is túl nagy különbséggel.
A méz kétségtelen előnye, hogy antioxidánst tartalmaz és baktériumölő hatása van, különösen a sötét színű fajtáknak, bár még további kutatásokra van szükség ezzel kapcsolatban.
Néhány gyermeknél mellékhatásként hiperaktivitás, nyugtalanság és álmatlanság lépett fel. A mézzel kezelt betegnél öt, a dextromethrophant szedő csoportból két esetben jelentkeztek a tünetek. A placebo csoportnál nem számoltak be hasonló elváltozásokról.
Egy év alatti csecsemők nem fogyaszthatnak mézet, mert botulizmust okozhat náluk!

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek méz köhögés

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr43264789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása