Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A hét legjobb orvosi cikkei

2007.12.23. 10:56 Orosz Viktória

 

 

 

 

 

 

1. Az Informed a CTről és annak lehetséges veszélyéről ír:

A CT-vizsgálat során kibocsátott sugárdózisok mértéke kétségtelenül nagyobb, mint a megfelelő hagyományos röntgen vizsgálaté. Amíg, például egy hagyományos hasi röntgenvizsgálat során a gyomor 0,25 mGy sugárzást nyel el, a hasi CT-vizsgálat során ugyanez ennek minimum ötvenszerese.
2. A Hvg honlapján a szervátültetésről találhatunk egy 3 oldalas cikket:
Egyre hosszabb a szervátültetésre jelentkezők várólistája, miközben az átültethető szervek száma számottevően nem nő. A donációra hajlandó magyarok jelentős részének szervei ráadásul a transzplantációra alkalmatlanok.
3. A Házipatika szerint kevesebb rákos gyermek hal meg, mint korábban:
Az Amerikai Egyesült Államokban az elmúlt 15 évben a rákos gyermekek halálozási aránya jelentős mértékben csökkent. Míg 1990-ben egymillió lakosra 34,2 húsz év alatti beteg halála jutott, addig 2004-ben egymillió emberből csak 27,3 rákos gyermek halt bele a betegségébe.
4. A Medipress egy új lehetőségről számol be a stroke-terápiában:
Kínai kutatók új funkciót találtak a szekretoneurin (SN) fehérjének. Feltevésük szerint az SN védi az agyszövetet az ischémiás stroke károsító hatásaitól.
5. Az Egészség[origo] a nyitott gerincről ír egy nagyon jó cikket:

 

A nyitott gerinc az egyik legsúlyosabb veleszületett rendellenesség, szűrési vizsgálatok nélkül minden 400. gyereket érintene, de a kialakulás valószínűsége folsav-tartalmú magzatvédő vitaminok szedésével minimálisra csökkenthető. Amennyiben az anyai vérben mért alfa-fetoprotein (AFP) nevű fehérje szintje és az ultrahangvizsgálat egyértelműen kimutatja, hogy a magzat gerince nem záródik megfelelően, akkor a következmények súlyossága miatt a terhesség megszakítását szokták javasolni. Az ilyen újszülöttek különböző bénulásokkal, széklet- és vizelettertási nehézségekkel jönnek a világra, vagy akár teljesen életképtelenek is lehetnek.


Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: ajánló web transzplantáció daganat stroke nyitott gerinc

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr93273091

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Magyar Beteg 2007.12.29. 12:46:58

Kéretlen szemek nézik a hüvelynyílásodat... (kukkolás vagy tanoncképzés?)Kedves visszatérő olvasóm Dalma sztoryját közlöm most (vágás nélkül természetesen) ami egy újabb példa a mérhetetlenül kultúrálatlan egészségügyi ellátásra magyarországon. Ime: "Év…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása