Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

HER-2

2007.05.13. 17:05 Orosz Viktória

Az emlőrák a nők leggyakoribb daganatos megbetegedése. Az évenként felfedezett új esetek száma folyamatosan emelkedett az elmúlt évszázad második felében. Becslések alapján 10 nőből 1nél nagy valószínüséggel fejlődik emlődaganat.

Az emlőráknak sok megjelenési formája lehet: vannak enyhébb kórjóslatú formái, de vannak nagyon rosszindulatúak is, egyes formái jól reagálnak bizonyos típusú kezelésre, mások kevésbé. Az emlőrákos betegek kb. negyede szenved HER2-pozitív emlőrákban, ami egy jól körülhatárolható csoportja az emlőráknak. A HER2 a humán epidermális (hám eredetű) növekedési faktor receptor 2-es típusa. Normális mennyiségben fontos szerepe van a sejt növekedésének és fejlődésének szabályozásában. Szervezetünk nagyon sok epidermális (hám eredetű) sejtjében megtalálható, ilyenek pl. a bőrsejtek, mirigysejtek. Az emlő tejtermelésért és elvezetésért felelős struktúrájának sejtjei is ilyen eredetűek. Két darab HER2-gén található egy normális sejt magjában és ennek hatására megfelelő mennyiségű HER2-fehérje termelődik a sejtek felszínén. Előfordul azonban, hogy a HER2-génből túl sok van (amplifikálódik), és így a sejtek felszínén is jóval több HER2-fehérje jelenik meg. Ezek hatására a sejt gyorsabban nő, osztódik, és ez vezethet el a rákos sejtburjánzáshoz.
A hagyományos kemoterápia a szervezet valamennyi gyorsan osztódó sejtjére hat, így a gyorsabban megújuló egészséges sejteket is károsítja. A célzott kezelés lényege a rákos burjánzást kiváltó gén vagy fehérje beazonosítása, és az ez ellen történő specifikus, szelektív támadás. Ez a specifikus biológiai terápia a szervezet természetes immunrendszerének befolyásolásával célzott támadást tesz lehetővé a tumoros sejtek ellen, és csak HER2-pozitív emlőrákos betegek esetében hatásos.
További információk: http://www.her2.hu

Forrás/www.her2.hu/

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: her2 daganat emlőrák

Szívsebész robothernyó

2007.05.12. 18:58 Orosz Viktória

A pittsburghi egyetemen egy úttörő eszközt fejlesztettek ki. Az ún. robothernyó(HeartLander) képes úgy beavatkozásokat végezni a szíven, hogy azt nem kell leállítani, így megelőzhetőek a bypass-műtétek kockázatai. Eddig disznókon tesztelték az eszközt, sikerrel. A robothernyó képes volt az állatok szívéhez igazítani a pacemakert, és festéket fecskendezni a szívbe.
Az apró eszköz mindössze 10mm hosszú 6,5mm magas és 8mm széles, és 18 cm/perc a sebessége. A robothernyó nagyon hasznos, hiszen a beteget nem kell altatni a műtét közben és a beavatkozás napján a gyógyult már el is hagyhatja a kórházat. De az operációk előtt még sok vizsgálatra van szükség.
Orvosi szabályozás alatt áll természetesen a robot. A sternum(szegycsont) alatt egy metszésen kereszül juttatják be, rátapad a szív felszínére, a kívánt területekre megy és irányítják vele a kezelést. 

1 komment

Címkék: szív sebészet robothernyó

Kullancs veszély, főként Dunántúlon

2007.05.12. 11:35 Orosz Viktória

Közép-Európa a világ egyik legfertőzöttebb területe. Magyarországon évente kb. 10000 friss fertőzés fordulhat elő. A fertőzést kizárólag az Ixodes családba tartozó kullancsok terjesztik, szexuális úton, vagy vérátömlesztéssel nem vihető át másik emberre. Az egyre súlyosbodó tüneteket okozó kórt csak idejében megkezdett antibiotikumos kezeléssel lehet megállítani és gyógyítani. Néha azonban bekövetkezhet spontán gyógyulás is, amikor a szervezetnek sikerül legyőznie a kórokozót. A lappangási ideje széles skálán változik, lehet 1-2hét,hónap de akár több évig is lappanghat. 
Jellemző tünetei lehetnek:Lyme folt(csípés körüli bőrpír),izomgyengeség, végtag zsibbadás, fejfájás, levertség, láz.Ezek mellett okozhat agyvelő- és agyhártyagyulladást, arcideg bénulást, izomfájdalmat...

Bővebb információ: http://www.kullancsinfo.hu

Megelőzése: A leghatékonyabb módszer az aktív védőoltás, amely 3 oltásból áll. Célszerű még tél végefele megkezdeni az oltásokat és 3évente emlékeztető oltást kérni. Emellett ma már kiváló rovarriasztó szerek kaphatóak, mint például Johnson Off, Unistop...stb



3 komment

Címkék: megelőzés kullancs lyme

Altatás nélküli szívműtét

2007.05.11. 20:06 Orosz Viktória

Altatás nélküli szívműtétet végeztek brit orvosok négy betegen az elmúlt egy hétben. A szigetországban forradalmian újként kezelt eljárásnak az az előnye, hogy olyan betegeket is operálhatóvá tesz, akiknek állapota az altatást vagy az úgynevezett nyitott szívműtétet nem teszi lehetővé. Az ébren operált betegek gyorsabban is gyógyulnak, és hamarabb elhagyhatják a kórházat is.

A sebészek először egy héttel ezelőtt alkalmazták az új módszert, és azóta összesen négy beteget operáltak meg ezzel a technikával. Az altatás nélkül szívműtét során epidurális - a gerincvelő külső burkán végzett - érzéstelenítést alkalmaznak, amely a fájdalomérzést teljesen meggátolja, viszont a beteg lélegzésére és beszédkészségére nincs zavaró hatással. Ugyanilyen fájdalomcsillapítást alkalmaznak általában a császármetszéses szüléseknél. A londoni beavatkozások során a páciensek koszorúérműtéteken estek át, a mellkas felnyitása nélkül. Gyakorló szívsebészek ezzel kapcsolatban arra intenek, hogy a módszeregyelőre csak bizonyos fajta szívbetegségeknél, és az azokban szenvedő betegeknek is csak egy részénél alkalmazható, így nem várható széles körű elterjedése. Utóbbihoz szükség lenne az altatóorvosok átfogó átképzésére is.
Hasonló műtéteket egyébként végeztek már Törökországban, Németországban és az Egyesült Államokban is. Nagy-Britanniában azonban ezek voltak az első altatás nélküli szívműtétek.

/forrás:korridor/

3 komment

Címkék: szív szívműtét

Hasznos lehet a muslica

2007.05.10. 16:15 Orosz Viktória

Brit kutatók zsírlebontásért felelős sejteket találtak muslicákban. A Nature c. folyóiratban közölt felfedezés új területeket nyithat a májproblémák és a cukorbetegség kezelésében.
A muslicákban a zsírlebontás hasonlóképpen zajlik, mint az emberben. A tudósok szerint a muslicák biokémiai folyamatainak tanulmányozása segítheti a humán gyógyszerkutatásokat. A brit Nemzeti Orvosi Kutatóintézet munkatársai speciális zsírbontó sejteket fedeztek fel, melyeket oenocytának neveztek el. „Ez a felfedezés világosan mutatja, hogy a muslicáknak olyan sejtjei vannak, amely szinte ugyanolyan módon tárolják, dolgozzák fel és égetik el a zsírt, mint az emberi máj." - nyilatkozta a kutatás vezetője, Dr. Alex Gould. „Reméljük, hogy a zsírmáj szindrómára felállított Drosophila (muslica) modell segíti a humán májbetegségek kezelését szolgáló új gyógyszerek kifejlesztését is" - tette hozzá a kutató.
Gould és a kollégái azt is felfedezték, hogy a muslicának több mint 20 zsírégetést irányító génje azonos az emberével. „Ezek a felfedezések segítenek többet megtudni a saját zsírégetési, zsírtárolási folyamatainkról is." - mondta Gould.

/Forrás: Medipress/

2 komment

Címkék: kutatás muslica zsírmáj

Szív transzplantáció

2007.05.09. 10:36 Orosz Viktória

Egy 45 éves amerikai mérnök mellkasába használt, azaz egyszer már átültetett szívet ültettek be, és úgy néz ki, hogy a ritka műtét sikerrel járt. A négyórás operációra Kalifornia egyik élvonalbeli klinikáján, a Cedars-Sinaiban került sor március 13-án, és azóta semmi jelét nem észlelték annak, hogy a kilökődés veszélye állna fenn. A 45 éves páciens örömmel fogadta a hírt, hogy a donorhálózat jelentése szerint szabaddá vált egy szív, mert ugyan beültették egy másik betegbe, de komplikációk támadtak, és el kellett távolítani. Használt szív beültetése nem példa nélküli, de rendkívül ritka, mert ilyen esetekben megnő a kilökődés veszélye, másrészt az efféle szív izmai elgyengülnek, s a transzplantáció jóval több nehézséggel jár. A használt szív jelenlegi új birtokosa, Mike Iwuchukwu 2002-ben került fel a várakozólistára, szívbántalmai 2006-ra tovább súlyosbodtak, így a márciusi operáció jóformán az utolsó pillanatban történt. A 45 éves férfi heti ellenőrzésre jár a kórházba, már csaknem két hónapja dobog mellkasában a kétszeresen transzplantált szív.

/forrás:MTI/

Szólj hozzá!

Címkék: szív sebészet transzplantáció

Írisz diagnosztika

2007.05.08. 18:11 Orosz Viktória

1880-ban dr. Péczely Ignác tanulmányaival megalapozta a mai modern iridológiát.  Német tudósok figyeltek fel erre a tanulmányra és évtizedes kutatómunkával fejlesztették tovább. A szem vizsgálata lépésről-lépésre történik. Először a szem környékét, a ráncokat, elszíneződéseket, ödémákat vizsgáljuk, ezek a máj, a vese és a szív rendellenes működésére utalnak. A szklera, vagyis a szemfehérje az érrendszer, a koleszterinszint, a keringési rendszer állapotára, a pupilla fényjelenségei az öröklött tulajdonságokra, a pupilla alakváltozásai a szerzett tulajdonságokra, a pupilla szegélye a vegetatív idegrendszer, a gerincből kilépő idegek állapotára, maga az írisz pedig az egész szervezetben zajló anyagcsere-folyamatokra, valamint az egyes szervek, illetve az egész szervezet területén történő kóros folyamatokra vonatkozóan adnak tájékoztatást. A vizsgálat réslámpával történik, amivel akár 100x-os nagyitást is el lehet érni. Előnye a vizsgálatnak, hogy teljesen fájdalom mentes és a szervezet egészére vonatkozóan ad egy átfogó képet.

4 komment

Címkék: vizsgálat írisz diagnosztika iridológia

Napszemüveg

2007.05.08. 15:37 Orosz Viktória

Az infravörös sugarak, ha mélyre hatolnak a szövetekben, károsítják a szemlencsét, illetve az ideghártyát. Ezért erős fényben, főként nyáron, illetve a télisportok és a vizisportok kedvelőinek különösen ajánlott a napszemüveg viselése. Ugyanakkor, ha a napszemüveg nem képes kiszűrni az UV sugarakat, használata akár veszélyes is lehet, hiszen a szemüveg sötétített üvege miatt kitágulnak a pupillák, és több káros UV fény jut be. Erős napsütésben a rossz minőségű napszemüveg használata tehát sokkal ártalmasabb, mintha annak viselője egyáltalán nem használna napszemüveget. Magyarországon nem tiltja jogszabály az UV szűrő nélküli napszemüvegek árusítását, így sajnos könnyen találkozhat a vásárló ilyen típusú, biztonságot nem nyújtó napszemüvegekkel is. Ezért célszerü fokozottabban odafigyelni, elolvasni a tájékoztatót, esetleg megkérdezni az eladót.

Szólj hozzá!

Címkék: napszemüveg uv sugár

Véradási világrekord!

2007.05.07. 17:18 Orosz Viktória

A CaliVita mindig is elkötelezett volt az egészséges életvezetés mellett, és ehhez folyamatosan igyekszik hozzájárulni termékein keresztül és konkrét segítségnyújtással egyaránt. Idén olyan dologgal szeretne segíteni embertársainknak, amely mindannyiunkban közös: a Magyar Vöröskereszttel és az Országos Vérellátó Szolgálattal együtt célul tűzte ki, hogy megdönti a tömeges véradás világrekordját.
Időpont: 2007. május 11-12.
Magyarországi helyszínek:
Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Mohács, Nyíregyháza, Orosháza, Pécs, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szentes, Szolnok, Tatabánya, Vác, Veszprém, Zalaegerszeg 
A kísérletben részt vevő országok: Bosznia, Bulgária, Csehország, Horvátország Lengyelország, Magyarország, Macedónia, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna.

1 komment

Címkék: rekord véradás ovsz

Egy kis játék

2007.05.07. 12:26 Orosz Viktória

 

 

 

 

 

 

 


A feladat végig mondani ütemesen a színeket,nem azt ami le van írva, hanem a szavak színét. Egyszerünek látszik, de korántsem az: Míg a jobb agyfélteke próbálja kimondani a szó színét, a balagyfélteke ragaszkodik a szó elolvasásához!Sok sikert!

2 komment

Címkék: játék neurológia agy

süti beállítások módosítása