Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Csontvelő donáció

2007.05.19. 19:02 Orosz Viktória

Nagyon fontosnak és jó dolognak tartom az önkéntes véradás és csontvelő donáció lehetőségét.
Magyarországon az emberek kissé elzárkóznak. A véradástól már nem is annyira, de a csontvelő donáció még nagyon elmaradott. Sokan nem is ismerik a lehetőségeket. Nem eléggé tájékoztatottak.
Ezért a mai bejegyzésem kicsit ezzel foglalkozik, és feltettem egy szavazást is a blogra ezzel kapcsolatban. Néhány információ a hazai helyzetről:
A Magyar Csontvelődonor Regiszter jelenleg 4772 aktív donort tart nyilván. A nemzetközi szervezet(BMDW) viszont 10.733.542 donort tart nyilván. A Magyar Csontvelő Donor Regiszter 1991-ben alakult meg, hogy megvalósuljon egy működőképes kapcsolat a csontvelő transzplantációs klinikai gyakorlat és az adott beteg részére világszerte rendelkezésre álló HLA-identikus csontvelő donorok felkutatása között. A feljebb említett BMDW-vel(Bone Marrow Donors Worldwide) egy év elteltével jött létre kapcsolat. Donor lehet minden 18-45 év közötti egészséges ember, aki önként jelentkezik, hogy beteg embertársának új esélyt adjon az életre. Hazánkban csontvelődonornak a kijelölt vérellátó állomáson lehet jelentkezni.
Bővebb információk a donációval kapcsolatban(jelentkezés,folyamat,jogok...) az alábbi honlapokon:
A hazai vérellátó állomások listája : http://www.dnr.hu/donorinfo/verellatok.php
A Magyar Csontvelő Regiszter honlapja: http://www.csvdonor.hu

Online Donor Magazin(hasznos információkkal, nem csak ebben a témában): http://www.dnr.hu

Szólj hozzá!

Címkék: transzplantáció csontvelő donáció bmdw

Káros a palackos víz!

2007.05.18. 16:09 Orosz Viktória

Egy új tanulmány szerint a műanyagpalackba csomagolt víz, mely a világon mindenhol kapható, káros az egészségünkre. A tanulmány során a Heidelbergi Egyetem a kutatói ugyanazon kanadai forrásból származó vizet vizsgálták, melyet különböző műanyagcsomaglásba palackoztak. Az eredmények szerint, melyeket a Journal of Environmental Monitoring lapban publikáltak, a PET-be palackozott víz több antimoniumot tartalmaz, mint amit PP-be (polipropilén) csomagoltak. A víz természetes, palackozatlan állapotában nem tartalmazza az antimont, mely toxikus a szervezetünkre.

6 komment

Címkék: víz antimonium

Nagykanizsai rejtély

2007.05.17. 19:18 Orosz Viktória

Már a Pécsi Orvostudományi Egyetem munkatársai is bekapcsolódtak a vizsgálatokba, de továbbra sem tudni, hogy mi okozza a gyakori rákos megbetegedéseket egy nagykanizsai házban. A lakók egy, az alagsorban működő transzformátorra gyanakodtak, de az azóta elvégzett mérések nem igazolták ezt a gyanút. A nagykanizsai házban 16 lakás van. Egy hónapja derült ki, hogy az itt élők közül 13-an haltak meg rákos megbetegedésben. Az önkormányzat felkérte a tisztiorvosi szolgálatot, hogy vizsgálja meg: mitől betegedtek meg ennyien a házban. A szakemberek elkezdték a vizsgálatot, de a lakók nem túl segítőkészek. A kiküldött kérdőívekből eddig egyet sem küldtek vissza. Buzás Judit nagykanizsai városi tisztifőorvos elmondta, hogy most 16 rákos megbetegedésről tudnak. Ebből hárman még élnek. A betegeknek több mint a fele 70 éven felüli, a többiek fiatalabbak. A 16 főből 9-nél gyomor és bélrendszeri daganat okozta a megbetegedést, illetve a halálozást. A tisztiorvosi szolgálat szerint csak a további vizsgálatok deríthetik ki, hogy mi okozza a betegségeket ebben a két lépcsőházban - az életmódban, vagy a környezetben kell-e keresni az okokat. A tisztiorvosi szolgálat munkatársai mellett már a Pécsi Orvostudmányi Egyetem szakemberei is bekapcsolódtak a vizsgálódásba. Az egyetem népegészségügyi tanszéke kezd rövidesen kutatásokat azért, hogy kiderüljön, hogy a ház 45 éves történetében miért fordultak elő a szokásosnál jóval gyakrabban rákos megbetegedések.

Szólj hozzá!

Címkék: daganat pote

Valósidejű halálozási szimulátor

2007.05.17. 18:59 Orosz Viktória

Találtam egy szimulátort, egy magyar oldalon. Másodpercre lebontva mutatja a világon ez idő alatt elhunyt emberek számát, és haláluk okát(mindez a WHO által kiadott éves halálozási adatok alapján).

Akit érdekel,itt megtalálja:

http://www.orvosaneten.hu/wrap.php?file=valhal.html

 

Szólj hozzá!

Címkék: halálozási szimulátor szimulátor

Műhiba:-(

2007.05.17. 18:53 Orosz Viktória

Sajnálatos, de néha ilyen is megesik:

Meghalt egy idős férfi néhány héttel bélműtéte után. A beteget április 23-án bélelzáródás miatt operálták meg, majd otthonába bocsátották. Május 2-án azonban az idős férfi ismét felkereste a kórházat, rossz közérzetre, gyengeségre panaszkodott. Rendellenességet ugyan nem vettek észre az orvosok, de benn tartották az osztályon, ahol május 9-én életét vesztette - tájékoztatta a Népszabadságot  Kocsis Tünde, alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A boncolás során kiderült, hogy a hasában hagytak egy törlőkendőt. Az igazságügyi orvosszakértő megállapította: ok-okozati összefüggés van a bennfelejtett kendő és a halál között. Ennek alapján a rendőrség foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt ismeretlen tettes ellen megindította az eljárást - adta hírül a Népszabadság tudósítója.

/forrás: Népszabadság/

Szólj hozzá!

Címkék: műhiba

Sikertelen, de mégis sikeres rekord kisérlet

2007.05.16. 19:42 Orosz Viktória

A CaliVita május 11-12-én tartott véradó napján 12 országban összesen 7575-en adtak vért. Figyelembe véve, hogy egy egységnyi levett vérből három vérkészítményt állítanak elő, ezzel az eredménnyel akár 22 ezer embernek is tudunk segíteni. Az országok közül Magyarországon volt a legnagyobb részvételi arány, utánunk követetkezett Lengyelország és Macedónia. A hazai, összesen 27 helyszín közül a legtöbben Budapesten, Kecskeméten, Szegeden, Szolnokon és Veszprémben adtak vért. A véradó nap megvalósításában a szervezők számos helyszínen segítséget kaptak a Magyar Vöröskereszt, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai mellett a helyi városvezetéstől, a médiától is, és bár a tömeges véradás Guinness-rekordját ez alkalommal nem sikerült megdönteni, a rendezvény sikerére és pozitív fogadtatására való tekintettel a CaliVita úgy döntött, hogy jövő évben ismét megrendezi a Nemzetközi Véradó Napot.

Szólj hozzá!

Kakaó: finom és hasznos

2007.05.14. 18:32 Orosz Viktória

Szakemberek szerint egy speciális eljárással kifejlesztett kakaó fokozza az agyműködést és lassítja az agy öregedését. Idén került megrendezésre az Amerikai Tudományos Fejlődésért Társaság (American Association for the Advancement of Science, AAAS) éves kongresszusa, melyen a brit Nottingham-i Orvostudományi Egyetem szakemberei mutatták be kutatásaik előzetes eredményeit a kakaó egyik alkotórészének agyra gyakorolt hatásáról.
A friss kakaóban bőségesen található flavanol nevezetű kémiai anyagról már többen kimutatták, hogy jótékony hatást gyakorol az agyra, javítja az érműködést. Dr. Ian Macdonald fiatal, egészséges nőket vont be vizsgálatába. Megvizsgálta, hogy a flavanolban gazdag kakaó javítja-e az agy kognitív működését gondolkodtató feladatok elvégzése során.
Dr. Macdonald szerint bár a kakaó tartalmú ital közvetlenül nem javította a résztvevők teljesítményét, de fokozta az agy vérkeringését 2-3 órán át. A szakember további vizsgálatokat tervez, amelyek kimutathatják a fokozott agyi vérellátás jótékony hatását az idősebbek, illetve a kognitív agyi károsodást elszenvedett betegeknél.
Dr. Norman Hollenberg, a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának munkatársa is vizsgálta a kakaó és flavanol hatását a panamai kuna indiánok közösségében, akik rendszeres kakaófogyasztók. Az indián közösség által fogyasztott kakaó flavanolban igen gazdag. A populációban - talán ennek köszönhetően - szokatlan módon alacsony a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések előfordulása.
Dr. Hollenberg szerint, a vizsgálatok eredményei ígéretesek, de további hosszú távú kutatások szükségesek az agyra gyakorolt hatás biztos kimutatására. A szakemberek állítása szerint ugyan az eredmények fontosak, és a kakaó hatással lehet a tanulásra és a memóriára, de piacon megtalálható csokoládék korlátlan fogyasztása nem ajánlott, ugyanis magas a kalória tartalmuk.

2 komment

Címkék: neurológia agy csokoládé kakaó flavanol

süti beállítások módosítása