Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Zöldvérű beteg

2007.06.10. 17:28 Orosz Viktória

Zöldvérű beteget műtöttek meg az orvosok Kanadában nem kis döbbenetükre, ám nem földön kívüli lényt, és nem is "ízig-vérig" megrögzött zöld aktivistát.A rejtély nyitja a laboreredmények szerint egy fejfájás-csillapító tabletta, azt szedett túl nagy mennyiségben a 42 éves férfi az operáció előtt, és a tablettákban lévő kén összekeveredve a vér hemoglobinjával okozta a piros megzöldülését - adta hírül a The Sun című brit lap. A férfinak egyébként a lábát kellett műteni keringési problémák miatt.

/Forrás:MTI/

Szólj hozzá!

Talán félévbe telik a szétválasztás

2007.06.10. 09:39 Orosz Viktória

Amerikai orvosok pénteken megkezdték a fejüknél összenőtt három éves ikerlányok nagy kockázattal járó szétválasztó műtétsorozatát. Abban bíznak, hogy több beavatkozással nagyjából fél év alatt sikerül szétválasztani a testvérpárt, Tatiana és Anastasia Dogarut. A fejüknél összenőtt román származású ikrek Olaszországban születtek - írja a MediPress. Ha nem választják szét őket, nagy valószínűséggel fiatalon meghalnak. Az egész napon át tartó első operáció során az orvosok a kislányok fejbőrétől indulva lassan haladnak az ikrek összenőtt koponyája felé. Terveik szerint eltávolítanak egy téglalap alakú csontot, amit a műtét végén visszahelyeznek. A beavatkozás során az idegsebészeknek most először lesz alkalmuk megpillantani a kislányok agyát. Az orvoscsapat egy képek alapján összeállított modellen gyakorolta az eljárást. A gyerekek szülei szerint a szétválasztás a lányok egyetlen esélye a túlélésre. Fejüknél összenőtt ikrek (craniopagus ikrek) nagyon ritkán születnek, nagyjából két és fél millió születésre jut egy. Tatiana fejtetője Anastasia fejének hátuljával van összenőve, így a két kislány még soha nem is tudott egymásra nézni. A múlt hónapban az orvosoknak sikerült az ikrek különálló vérkeringését biztosítaniuk, ami elengedhetetlen feltétele volt az elválasztó műtétek megkezdésének. Az ilyen eljárások során nagy kockázata van a vérzésnek, és más komplikációk is felléphetnek, például fertőzés, gutaütés és folyadék felhalmozódása az agyban.

/Forrás: Medipress/

Szólj hozzá!

Címkék: ikrek

Új baktériumot találtak

2007.06.09. 09:48 Orosz Viktória

Magas lázat, vérszegénységet, és halált okozhat egy új baktériumtörzs, ami orvosi körökben komoly aggodalmat váltott ki. Egyelőre nem tudni, a baktériumok hogyan terjednek - írja a Die Welt című német lap internetes kiadása.Annyi bizonyos, hogy a fertőzés megjelenésével egyidejűleg versenyfutás kezdődik az idővel, a verseny elvesztése pedig a páciens életébe kerülhet. Amerikai kutatók egy szaklapban, a New England Journal of Medicine-ben közzétett tanulmánya számol be egy 43 éves amerikai nőről, aki három héten át Peruban utazgatott, majd két héttel a hazatérése után a maláriához és a tífuszhoz hasonló szimptómákkal szállították kórházba. A páciensnek magas láza és életveszélyes vérszegénysége volt, lépnagyobbodásban szenvedett, kiütései voltak, és nem tudott aludni sem. A kezelés hatására az asszony meggyógyult, azonban az orvosok tovább vizsgálódtak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a betegség hasonlít ahhoz a járványhoz, amely a tizenkilencedik század végén Peruban a vasúti építőmunkások, az első világháborúban pedig az európai nyugati fronton harcoló katonák között ütötte fel a fejét. Akkor az úgynevezett "lövészárok - láz" fertőzött tetvek által terjedt. Kórokozóját egy Alberto Barton nevű perui orvos fedezte fel, róla nevezték el "bartonellózisnak". Jane Koehler, a Kaliforniai Egyetem kutatója már korábban írt egy tanulmányt arról, hogy az úgynevezett "macskakaparás betegség" bakteriális eredetű, és a bartonellózist kiváltó kórokozóval rokon baktérium okozza. Ennél a betegségnél a kórokozók a bőrön lévő kis karcolásokon kerülnek a szervezetbe. Az amerikai kutatók által most felfedezett baktérium a bartonella rochalimae újabb típusa, ami azért roppant veszélyes, mert ha nem ismerik fel, és nem kezelik a betegség korai szakaszában, akkor halált okozhat - írja a Die Welt Online.
/Forrás:
MTI, Eurekalert/

Szólj hozzá!

Címkék: baktérium

Kevés étel, hosszabb élet?

2007.06.08. 13:18 Orosz Viktória

A giliszták egy génje közvetlen kapcsolatot teremt a táplálkozás és a hosszú élet között. Az állatoknál 70%-os táplálékmegvonással 40%-al hosszabb élet érhető el.

A tudósok régóta tudják, hogy a muslicák, egerek, kutyák és más állatok, ha majdnem éheznek, 40%-al tovább élnek, mint jobban táplált társaik - a Nature magazinban közzétett tanulmány rávilágít arra, hogy miért. A Salk Biológiai Kutatóintézet (La Lolla, Kalifornia) munkatársai azonosították a giliszták azon génjét, ami közvetlen összefüggést teremt a kalóriamegvonás és a hosszabb élet között. Andrew Dillin kutatásvezető szerint a pha-4 nevű gén megfelelő működése az embrionális giliszták bélrendszeri fejlődésében játszik szerepet, de a felnőtt gilisztáknál a működő gén egyfajta "kalóriamegvonásos túléléssel" hozható összefüggésbe. Dillin szerint még tisztázatlan, hogy hasonló gének működnek-e az emberekben. "Még nem tudjuk, hogy a táplálékbevitel csökkentése meghosszabbítja-e az emberi életet, vagy sem" - mondta a szakember. "Számos ember van, aki önkéntesen jelenleg is ezt csinálja. Egy főemlős-kutatás jelenleg is folyik a témában, amelyet 35 éve indítottak, és úgy tűnik, az állatok jól reagálnak a csökkentett táplálékbevitelre és tényleg tovább élnek" - mondta Dillin, aki szerint a normális táplálékfelvétel 50-70%-os csökkentése szükséges a hosszabb élet eléréséhez állatokban. Az emberi szervezet három, a giliszta pha-4 génjéhez hasonló génnel rendelkezik, melyek a glukagon nevű anyaghoz hasonló vegyületért felelősek. A glukagon egy hasnyálmirigy-hormon, amely emeli a vércukorszintet és fenntartja a szervezet energiaegyensúlyát, különösen emésztés során. A giliszta génjének azonosításával megnyílhat az ajtó azon gyógyszerek felé, melyek a kalóriamegvonás hatásait utánozzák, és lehetővé teszik a hosszabb életet drasztikus diétázás nélkül is.
/Forrás:Medipress/

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás táplálkozás

Az epilepsziáról röviden

2007.06.07. 19:58 Orosz Viktória

A népesség 5%-a élete során legalább egy epilepsziás rohamot elszenved. Bár az epilepszia kiváltó oka az esetek felében ismeretlen marad, az elmúlt években a terápiás módszerek fejlődésével betegek ezreinek életminősége javult jelentősen. "Bár az agykárosodás vagy a különböző fertőzések bármely életkorban előidézhetik az epilepsziát, a betegségben szenvedők majdnem felénél ismeretlen marad a kiváltó ok" - nyilatkozta Dr. Howard Reiner a New Yorki Egyetem Epilepszia Központjának gyermek-idegsebésze. Gyermekek esetében akár veleszületett is lehet az epilepszia, amennyiben az agyban születéskor valamilyen rendellenesség jelentkezik. Ezen kívül fejsérülések és különböző fertőzések is előidézhetik a gyermekkori epilepsziát. A 65 éven felüliek esetében az epilepszia leggyakoribb kiváltó oka az agyvérzés, amit a különböző degeneratív megbetegedések, például az Alzheimer-kór követnek. Dr. Weiner szerint az első rohamok időnként nem egyből az agysérülést követően, hanem pár hónappal később jelentkeznek. Az elmúlt tíz évben az epilepszia kezelésében hatalmas fejlődés ment végbe. Új gyógyszeres kezelések, műtétek, a biofeedback technika (amely azonnali információt ad az adott személy állapotáról), a vagus (bolygó) ideg stimuláció és a ketogén (alacsony szénhidrát tartalmú) diéta mind segítenek a betegek életminőségének javításában. "Attól függően, hogy az epilepsziás fókusz hol található, a műtéten átesett epilepsziás gyermekek 50-90 százalékának teljesen megszűnnek a rohamai, vagy ha nem is szűnnek meg teljesen, állapotukban akkor is jelentős javulás tapasztalható" - magyarázta Dr. Weiner.


Hasznos oldalak: Epilepszia.hu
                       Magyar Epilepsziások Jövőjéért Egyesület

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia fejlődés epilepszia

A világ legidősebb ikerpárja májusban töltötte a 105.-et

2007.06.06. 09:59 Orosz Viktória

Az Ellen Robertson és Sarah Jeanmougin alkotta kanadai ikerpár múlt pénteken ünnepelte 105. születésnapját, s ezzel a Guinness Világrekordok könyve szerint ők a világon élő legöregebb ikertestvérek. Robertson, aki jelenleg a kanadai Winnipegben él, szívesen emlékezett vissza nővérével közösen átélt gyermekkorára, amikor is családtagok hatalmas csoportja vette őket körül. "Nem volt fényképezőgépünk. Nem volt még autónk sem... Ugyanakkor nem féltünk este kimenni az utcára; nyugodtan sétálgathattunk. Nem tudom ezt most megtehetnénk-e."— mesélte tolószékében kényelmesen ülve a blúzán élénksárga virágot viselő asszony. Testvére, aki az Egyesült Államokban, Arizonában lakik, egészségügyi okok miatt sajnos nem tudott hazatérni szülővárosába a közös születésnapra. Az ikernővérek 1902. május 29-én születtek, a ma Saskatchewan nevet viselő tartományban. Édesapjuk 4 éves korukban meghalt, így egyedül édesanyjukra maradt a család ellátása. Habár nem volt könnyű az életük, az ikrek boldognak ítélik a közösen leélt éveket. Mindig ugyanolyan ruhában jártak, bár Robertson azt mondta, nővére vidámabb volt kettőjük közül. "Mindig-mindig boldog volt. Látszik a fényképeiről." - mondta Robertson. "Én panaszkodós vagyok." - nevetett az asszony. Hosszú élete titkát a szenvedélyektől mentes életmódjában és a mozgásban látja. Sohasem dohányzott. Több mint százhatvanezer kilométert tekert le kerékpárján, és egészen 93 éves koráig egyórás aerobik edzést tartott egy időseknek készült központban. Fia szerint - aki most 74 éves - anyja élethez való hozzáállását is meg kell említeni. "Mindenki nagyszerű, senki sem rossz. Ő egyszerűen így látja a világot." - mondta a férfi.
/Forrás: Medipress/

Szólj hozzá!

Címkék: rekord ikrek

Egy szerencsés srác története

2007.06.06. 08:54 Orosz Viktória

Egy régebbi történetet szeretnék most bemutatni. Néhány éve Neal Pearsonnal Edinburgh-i lakos 25. szülinapján történt egy szerencsétlen, ám mégis szerencsés végkimenetelű baleset! Miután barátait kikisérte elindult visszafelé, de nedves volta talaj, megcsúszott és szerencsétlenül beleesett egy virágcserépből kiálló fémrúdba. A jobb hónaljánál hatolt be és a nyaka bal oldalán jött ki a rúd. Több okból mondhatjuk mégis, hogy szerencsés. Nem érintette a rúd a tüdejét, a bordák előtt a mellizom alatt ment végig, elkerülte a nyaki ütőeret a nyelő- és légcsövet szétválasztotta anélkül, hogy megsértette volna valamelyiket. Másik dolog, hogy mivel hideg volt a rúdon kevés baktérium volt és még fertőzése sem lett. A sebét 5 öltéssel összevarták és hamarosan felépülten távozhatott. Mivel a fémcső nem hegyezett volt hanem tompa, talán ennek köszönheti, hogy elkerülhette a komolyabb sérüléseket.
Felrakok egy videót róla, nem túl jó a képminőség, de szerintem megéri megnézni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: trauma csoda

Terápia csodálatos lehetőségekkel

2007.06.05. 08:39 Orosz Viktória

A tavaly öt betegen alkalmazott terápia négy esetben várakozáson felüli javulást hozott, így a betegek elkerülhették az amputációt. A debreceni klinikai tanulmányok azt igazolták, hogy az érszűkület eredményesen gyógyítható őssejtterápiával, azonban jelenleg nincs mód a kezelés elvégzésére, mert az újszerű transzplantációs eljárást még nem fogadta be az Országos Gyógyszerészeti Intézet, illetve az Egészségügyi Tudományos Tanács tudományetikai bizottsága. 

A debreceniek Magyarországon elsőként végeztek klinikai tanulmányokat arról, milyen eredményre vezet előrehaladott, belgyógyászati és érsebészeti módszerekkel már érdemben nem befolyásolható érszűkületes esetek őssejt-transzplantációs kezelése. A tavaly öt betegen alkalmazott terápia négy esetben várakozáson felüli javulást hozott, így a betegek elkerülhették az amputációt. A kezelés költsége körülbelül ötmillió forint, de most akkor sincs mód a sikerrel kecsegtető gyógymód alkalmazására, ha a páciens képes kifizetni ezt az összeget. Az új módszer mielőbbi engedélyezése azért lenne fontos, mert segítségével csökkenthető lenne a végtag-amputációk száma. Az új eljárást legjobb esetben ősszel fogadhatja be az Országos Gyógyszerészeti Intézet, illetve az Egészségügyi Tudományos Tanács tudományetikai bizottsága, az OEP-finanszírozásról pedig csak ezután kezdődhetnek meg az egyeztetések – mondta el Boda Zoltán professzor, a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) II. Számú Belgyógyászati Klinikájának igazgatója.

Szólj hozzá!

Címkék: debrecen őssejt transzplantáció amputáció

Nagy átverés

2007.06.04. 16:20 Orosz Viktória

A holland Endemol produkciós iroda Nagy Donorshow című műsora átverés volt. A műsor célja a figyelemfelkeltés volt, nem folyt versengés egy agyrákos beteg ép veséjéért. A holland törvények értelmében a szervdonor egyes esetekben kikötheti, ki kapja meg veséjét. Az Endemol, a valóság-show-k kitalálója, a Big Brother ötletgazdája, valamint a műsort felkaroló BNN csatorna a sugárzás előtt maga fedte fel a titkot. Lisáról, a 37 éves állítólagos agybetegről, „akinek már legfeljebb fél éve van hátra", kiderült, hogy nem beteg és valójában színésznő. Az egészséges veséjéért az előzetes hírek szerint versengő három jelölt, egy 19 éves fiatalember, továbbá két, nem sokkal idősebb hölgy valóban szervátültetésre vár, s tudták, mi az adás célja. A műsort ízléstelenséggel, a betegek kihasználásával vádolták az adás előtt. Éles bírálatot fogalmazott meg Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök és Markosz Kiprianu egészségügyi EU-biztos is. A műsorvezető arra szólította fel az adás nézőit: váltsák ki a donorkártyát. Hollandiában évente kétszázan, az EU-ban naponta tízen halnak meg szervhiány miatt. A hollandoknál a tényleges várakozási idő három évvel hosszabb, mint amennyit a törvény előír. Az Európai Bizottság június 6-án javaslattal áll elő, amelyben Brüsszel 2009 elejéig irányelvjavaslatot, a tagállamok számára később kötelezővé váló jogszabályt készít a szervadományozás és a beültetések normáinak uniós egységesítésére, a minőség-ellenőrzés biztosítására.

Cikk és videó: http://tv2.hu/2007-06-02/atvertek_a_vilagot_a_Donorshow-val/

Szólj hozzá!

Címkék: átverés transzplantáció

19 év után ébredés!

2007.06.04. 07:45 Orosz Viktória

Egy aranyos storyt találtam az MTI-n:
19 évet töltött egy lengyel férfi kómában. Amikor visszanyerte öntudatát, meglepődve tapasztalta, hogy hazájában időközben a demokrácia és a piacgazdaság vette át a kommunizmus és a tervgazdaság helyét.

Jan Grzebski 1988-ban, egy baleset következtében került öntudatlan állapotba. Orvosai csak 2-3 évet jósoltak neki - számolt be róla szombaton a lengyel tömegtájékoztatás. A most 65 éves vasutas életét felesége gondoskodása mentette meg. Egy csapat tapasztalt ápolóéval felérő szakértelemmel ápolta a férjét, és hogy a felfekvéseket megelőzze, minden órában változtatta a beteg testhelyzetét - írta az egyik lengyel bulvárlap.
"Amikor kómába estem, a boltokban csak teát és ecetet lehetett kapni, a húst jegyre adták és a benzinkutaknál hatalmas sorok kígyóztak. Most pedig azt látom, hogy az emberek mobiltelefonnal járnak-kelnek az utcán, a boltokban pedig annyi az áru, hogy szinte beleszédülök" - álmélkodott Grzebski. Az eltelt idő alatt mind a négy gyermeke megházasodott és született 11 unokája. Mint mondta, halványan emlékszik a családi eseményekre, amelyekre felesége kómás állapotban is, tolószékben elvitte, és fel tudja idézni azt is, hogy a családtagjai megpróbáltak kapcsolatot teremteni vele.

1 komment

Címkék: kóma

süti beállítások módosítása