Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A pisztácia jó hatással van a szívre

2007.06.17. 11:29 Orosz Viktória

A napi rendszerességű pisztácia fogyasztás kedvező irányba változtatja meg a vérzsírok összetételét, aminek köszönhetően jelentősen csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata - állítják amerikai kutatók a Journal of American collage of Nutrition-ban. A magas vérzsírszint köztudottan növeli a szívbetegségek és az agyvérzés kockázatát. A vérben ezek a zsírok fehérjékkel összekapcsolódva lipoproteineket alkotnak, melyek közül hármat ismerünk: a nagy (HDL) az alacsony sűrűségű (LDL) és a nagyon alacsony sűrűségű (VLDL) lipoproteint. A normális összkoleszterin 5 mmol/l-nél kevesebb.


A kutatók 15 közepesen emelkedett koleszterin szinttel rendelkező páciensen figyelték a vér zsírok összetételének változását rendszeres pisztácia fogyasztás hatására. A vizsgálat első öt napjában a résztvevők megszokott étrendjüket követték, majd egyik felük 4 héten keresztül napi kalória-bevitelének 15 százalékát pisztáciával fedezte. Az ezt követő 4 hétig ismét szokásos módon étkeztek. A résztvevők másik fele fordított sorrendben teljesítette a kétszer 4 hetet. A diéta mellett arra kérték őket, hogy nassolás helyett is pisztáciát egyenek. A kúra hatására csökkent a résztvevők összkoleszterin és a LDL szintje, míg a "jó" koleszterinként ismert HDL mennyisége nőtt. Nem változott azonban a vérnyomás, a testtömeg index (BMI), tehát nem híztak a betegek. "Ezek az eredmények azért nagyon érdekesek, mert a napi élelemhez pisztáciát adva drasztikus életmód-változtatás nélkül is védhetjük szívünket" - mondta Dr. James Cooper, a George Mason Egyetem munkatársa. "Kutatásunk eredménye megkérdőjelezi azt a korábbi álláspontot, miszerint a szívbetegségek megelőzése érdekében az alacsony zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztása ajánlott. Vizsgálataink szerint az egyszeresen telítetlen zsírsavak mérsékelt fogyasztása, mint például a pisztáciaféléké, sokkal hatékonyabb módja a szívbetegségek megelőzésének, mint a teljes zsírbevitel csökkentése. Ráadásul nagyon kedvező volt a betegek együttműködési hajlama a négy hetes vizsgálat alatt." Az olajos magvak közül a pisztáciában legmagasabb a telítetlen zsírok aránya, 55 százalékuk egyszeresen, míg harmaduk (32 százaléka) többszörösen telítetlen, melyek fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet. Ezen kívül rostokat is tartalmaz, amelyek gátolják a koleszterin felszívódását. A pisztácia már csak azért is jó választás, ha nassolni szeretnénk, mert nagy mennyiségben tartalmaz 7 fontos tápanyagot: tiamint (B1-vitamint), B6-vitamint, rezet, mangánt, káliumot, foszfort és magnéziumot. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal eddig egyedül a pisztáciát ruházta fel a szívvédő szereppel, amikor 2003-ban kijelentették: "tudományos tények sugallják, bár nem bizonyítják, hogy a napi kb. 40 gramm olyan mag fogyasztása, mint a pisztácia alacsony zsír- és koleszterintartalmú étrend esetén csökkentheti a szívbetegségek kockázatát."

12 komment

Címkék: pisztácia

Vérből is kimutatható a vastagbélrák

2007.06.16. 12:33 Orosz Viktória

Johns Hopkins Kutatóintézet munkatársai felfedeztek egy vérben is megtalálható fehérjét, mely jelzi a vastagbél tumort vagy polypot. A kutatók azt remélik, hogy hamarosan egyszerű teszttel is kimutatható lesz a fehérje. A jelenleg alkalmazott szűrővizsgálati módszertan szerint 50 év felett még az egészséges embereknél is el kellene végezni egy vastagbéltükrözést, és azt legalább 5-10 évente ismételni kellene. A beavatkozást megelőzően a páciensnek intenzív hashajtáson kell átesni, majd rövid bódulat közben egy rugalmas optikai eszközzel megtekintik a vastagbél ideális esetben teljes szakaszának nyálkahártyáját. Azt azonban le kell szögezni, hogy még ez sem véd teljes mértékben, mivel a két soron következő vizsgálat közötti időben is kialakulhat a daganat. "A valóságban sajnos igen kevesen végeztetnek rendszeres, szűrő jellegű végbéltükrözést, ezért egy egyszerűbb, molekuláris alapú szűrővizsgálati lehetőséget kerestünk. Két fehérjét azonosítottunk a vérben (CCSA-3 és CCSA-4), melyek pontos szerepét még ugyan nem sikerült megállapítani. Egyelőre annyit tudunk, hogy elpusztult daganatsejtek maradványai, és hogy a sejtmag szerkezeti elemei közé tartoznak" - fejtette ki Dr. Robert Getzenberg, a kutatócsoport vezetője. A kutatók 107 egészséges, végbéltükrözésre váró és 28 colorectális (vastag- és végbél eredetű) daganatos betegtől vettek vérmintákat és azokat még a tükrözés előtt megvizsgálták. A CCSA-3 és CCSA-4 vizsgálata alapján a kutatók egyértelműen azonosítani tudták a 28 betegből származó vérmintát. A tükrözés során egészségesnek bizonyult 53 főből 51-et (96 százalék) a vérminta alapján is egészségesnek ítéltek a kutatók, valamint a tükrözés során talált 18 rosszindulatúvá válás előtti állapotú polypból 14 esetben (78 százalék) pozitív volt a vérminta vizsgálata is. "Úgy tűnik, hogy ezek a fehérjék igen alkalmasak arra, hogy az egészségeseket el tudjuk különíteni a daganatra gyanús, vagy beteg emberektől. Egyelőre azonban még csak kis esetszámú vizsgálatot végeztünk, ezért következő lépcsőként több nagyobb kórházban is ki akarjuk próbálni. Sajnos azonban sok intézet nem hajlandó annyi fáradságot végezni, hogy a fehérjék szerkezetének megőrzése céljából biztosítsa a szükséges körülményeket. A nem megfelelően tárolt mintából ugyanis akár teljesen hamis eredmény is kijöhet" - részletezte Dr. Getzenberg.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: kutatás vér daganat vastagbél

A gyermekek szoptatása számos előnnyel jár

2007.06.15. 20:59 Orosz Viktória

A címben szereplő mondatot választotta szlogenjének egy három hónapos kampánynak az amerikai Herkimer megyében, New York Állam északi részén. A lakosság hirdetőtáblákon, posztereken és a televíziók show-műsorainak szüneteiben találkozhatott a pozitív üzenetekkel. A kampány eredménye bátran nevezhető kiemelkedőnek: a férfiak 69, a nők 46 százaléka kényelmesebbnek érzi, ha szoptatja gyermekét, szemben a kampány előtti felmérések 54 és 35 százalékos arányával. "Meghökkentő az eredmény. Az értékelés azt mutatta, hogy ez a közösségi összefogás olyan szociális környezetet teremtett, amely a szoptatásra ösztönzött" - mondja Christine Olson, a Cornell Egyetem táplálkozástudományi professzora. A kampányt az "Egészséges életkezdés Herkimer megyében" társaság vezette, amely tulajdonképpen hét egészség- és táplálkozástudományi szakértő kezdeményezése volt. A szoptatási kampány volt a társaság első projektje, amely a szoptatás kulturális elfogadásának javítását tűzte ki célul. "A szoptatás hasznos, mert segít az anyának a szülés utáni fogyásban, és lecsökkenti a csecsemők később kialakuló elhízásának kockázatát is" - állítja Olson. Bár a kutatók még nem egészen értik, miért, de Olson szerint tény, hogy a szoptatott csecsemőt nehezebb túltáplálni, mint a tápszereset, és a szoptatott csecsemők súlygyarapodása sokkal lassúbb, amely talán egyúttal alacsonyabb elhízási kockázatot is jelent.

/forrás: Medipress/

Szólj hozzá!

Címkék: terhesség szoptatás

Ős mikrobák

2007.06.13. 15:40 Orosz Viktória

Extremophil, vagyis szélsőséges körülményeket is tűrő mikroorganizmusokkal kísérleteznek német kutatók, azzal a céllal, hogy a parányok csodás életképességéből valamit az emberi szervezetek is hasznosítsanak. Milliárd évekkel ezelőtt, amikor a Föld gyakorlatilag még lakatlannak volt mondható, már éltek rajta mikroorganizmusok, baktériumok. Ahhoz, hogy mindmáig fennmaradjanak, valóban túlélő-bajnokoknak kellett lenniük. Akadnak ilyen extremophilek, azaz extrém körülményekhez is alkalmazkodó, apró szervezetek! A különleges képességű baktériumok megtalálhatók a magasabb rendűeket halálra fagyasztó hideg rétegekben csakúgy, mint például egy kihunyt indonéziai vulkán már vízzáró réteggel bélelt kürtőjében lévő kénsavas tóban. (A csaknem tömény kénsav a kitörések során a kürtő falára rakódott kénből alakult ki, a sárga elemet a mélyedésbe bemosó esőzések hatására). Mások, az úgynevezett thermophil baktériumok 800 Celsius fokos hőmérsékleten is életképesek maradnak, s vannak olyanok, amelyek ellenállnak a sugárzásoknak, s szaporodni is képesek, mert kifejlődtek bennük olyan, a terheléseket, stresszt kivédő molekulák, amelyek segítségével nagyon gyorsan alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez. Német kutatók mindezek ismeretében azon fáradoznak, hogy ezt a csodálatos alkalmazkodó- és túlélő képességet valamiképpen átmentsék magasabbrendű szervezetekbe, akár az emberébe is. Kutatómunkájuk első lépéseként az extremophil mikroorganizmusokat sós melegvízben tenyésztették, mivel ezek az élőlények ilyen közegben szaporodnak a leggyorsabban. Amikor már elég nagy mennyiségben gyűltek össze a tartályban, a víz sótartalmát fokozatosan csökkentették, majd az éltető közeget teljesen leeresztve finom szűrőkkel fogták fel a baktériumokat. A hamarosan kiszáradó mikroorganizmusokból aztán kivonták azokat az anyagokat, amelyekből majdan az emberek tovább élését is elősegítő szert remélik előállítani. Egyelőre azonban a kivonatot csak a napsugárzás ellen védő napolajokban és öregedésgátlóként néhány speciális bőrkozmetikumban hasznosítják.

/Forrás:MTI-Press/

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás baktérium mikrobák

Élő sejtet "drótoztak" be

2007.06.12. 07:56 Orosz Viktória

Amerikai kutatóknak először sikerült élő sejteket és szilícium-nanodrótokat úgy ötvözniük, hogy a beavatkozás után sem lassult le a sejtek növekedési folyamata. A kísérletek során emlősök élő sejtjeit használták fel, és a szilícium-nanodrótok semmilyen kárt nem okoztak a sejtekben. A tudósok a sejtek belsejében lejátszódó biológiai folyamatokat szerették volna jobban megismerni. Erre a célra a szilícium-nanodrótok kiválóan alkalmasak, ugyanis egyrészt sokkal kisebbek a legtöbb emlős sejtjénél, másrészt a méretük hasonlít a biológiai szempontokból meghatározó molekulák méretére. A kutatók abban reménykednek, hogy amennyiben sikerül majd külső szenzorokat a sejtekhez kötniük, úgy valós időben megfigyelhetők lennének a belsejükben lejzajló folyamatok. A kísérletek során egy egér- és egy emberi sejtet használtak, amelyeket elhelyeztek egy szilícium-nanodrótokkal fedett szilíciumszubsztráton. Ezáltal a nanodrótok a sejtek részévé váltak, és alig egy óra múlva már megállapították, hogy a nanodrótok és a sejtek összenőttek.
Kiderült, hogy a nanodrótok annál kevésbé zavarják meg a sejtnövekedési folyamatot, minél vékonyabbak. A sejtek átlagosan több napot éltek. Egy 30 nanométer átmérőjű nanodrótnál ez az idő 5 nap volt, egy 400 nanométer átmérőjű nanodrótnál viszont csak egyetlen nap. A tudósok még választ keresnek arra a kérdésre, hogy a nanodrótok miként befolyásolják a sejtek működését, illetve hogyan hatnak a DNS-re. Azt már most sikerült megállapítani, hogy a nanodrótok képesek felismerni, hogyha a felhasznált sejt egy őssejt.

 

/Forrás: Figyelőnet/

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás sejt

A gyermekkori elhízás ellen

2007.06.11. 13:53 Orosz Viktória

Az új-zélandi AC Nielsen kutatóintézet felmérése szerint a gyermekek naponta átlagosan két óra tizenegy percet töltenek tévénézéssel, miközben maximum egy óra lenne az ajánlott. A tévénézést és az gyermekek elhízása között sok szakember közvetlen összefüggést lát. Az Aucklandi Egyetem nemrégiben 148 ezer dollárt (nagyjából 24 millió forint) kapott a kormánytól kifejezetten arra a célra, hogy dolgozzanak ki egy megfelelő módszert vagy eszközt a kedvezőtlen tendencia megállítására. Az egyetemi kutatás során harminc, kilenc és tizenkét év közötti gyermekkel fognak kísérletezni, akik hetente több mint húsz órát ülnek a tévé előtt. Ha valamelyik módszerrel sikeresen visszafogják tévézésüket, akkor a kísérletet kibővítik háromszáz résztvevőre. Dr. Cliona Ni Mhurchu, az egyetem klinikai kísérleteket végző kutatási egységének táplálkozásért és testmozgásért felelős programigazgatója elmondta, hogy az egyik tesztelt eszköz egy időzítő lesz, ami egy bizonyos idő után kikapcsolja a tévékészüléket. Az eszközz már kipróbálták egy hat hónapig tartó kísérletben az USÁ-ban, és a gyermekeknek fél egységgel lett kisebb a test-tömegindexe. Az időzítésen kívül boksz, kosárlabda és tánc témájú aktív videojátékokat is tesztelnek a jövőben, melyek a kanapéhoz kötött, játékvezérlős videojátékok alternatívái lehetnek. Ez azért lehet hasznos, mert egy korábbi kutatás során, ahol figyelemmel kísérték és mérték a gyerekek mozgását, az derült ki, hogy pihenés közben percenkét 1,8 kalóriát égettek el, míg a kanapén ücsörögve videojátékokat játszva mindössze 1,6-ot. Az aktív - valamekkorra testmozgásra is ösztönző - videojátékok használatával 2,9 - 6,5 kalóriát éget el szervezetük percenként.

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek elhízás

süti beállítások módosítása