Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A tüdőgyulladás fajtái

2007.07.01. 09:49 Orosz Viktória

Sokak számára talán meglepő információ, amit Nádudvary Ildikó, az egyik fővárosi tüdőgondozó orvosa elöljáróban közread: - A tüdőgyulladás lényegében gyűjtőnév. Nem egyetlen, nem is egyféle betegség megjelölése.
 Bár a laikus számára minden tüdőgyulladás egyforma, a szakma a kór két nagy csoportját különbözteti meg: a közösségben szerzett tüdőgyulladást, és a kórházi körülmények között keletkezőt. Ugyanis más és más vírus, baktérium, parazita által okozott gyulladásokról van szó. A kórokozó baktériumok szerint típusos, illetve atípusos tüdőgyulladásról beszélünk. Az elsőt leggyakrabban a sztreptokokkusz, illetve pneumokokkusz baktérium váltja ki. Ez utóbbi ellen hatásos oltás van forgalomban, ami évekig, esetleg élethosszig is védettséget ad. Ám influenza, bárányhimlő, sőt néhány gombafajta is lehet kiváltó ok. Mindkét típusú tüdőgyulladásnak más antibiotikum a gyógyszere és a röntgenképe is más. Súlyos, krónikus betegeknél a legyengült immunrendszer, valamint a pangásos állapot elősegíti a fertőzést, vagyis súlyos kockázati tényezőt jelent. A kórházban szerzett fertőzések között a tüdőgyulladás első helyen áll, és főként a hosszú ideig fekvő betegeket fenyegeti. Az alkoholisták, erős dohányosok, cukorbetegek, keringési elégtelenségben szenvedők fokozottan veszélyeztetettek, valamint azok is, akiknek az immunrendszerét mesterségesen, gyógyszerek segítségével legyengítették, például a szervátültetettek. A tüdőgyulladást rendszerint megfázás, torokfájás előzi meg, láz, izomfájdalom, hidegrázás, köhögés, étvágytalanság, hányás, fáradtság a könnyen felismerhető tünetei. Amikor megjelent a gyógyszerek között a penicillin, az orvosok és betegek fellélegeztek, hogy végre elfelejthetik ezt a betegséget. Ennek ellenére ma is előfordul valamennyi típusa, és ha a beteg nem kerül időben megfelelő terápiás gondozásra, akár végzetes is lehet. Ezért a tüdőgyulladást ma is komolyan kell venni. Ugyanis az antibiotikumokkal szemben a baktériumtörzsek ellenállókká váltak az idők folyamán, vagyis nem hatnak rájuk. Éppen ezért a megelőzés, a lehetséges védekezés rendkívül fontos. Annál is inkább, mert a tüdőgyulladásnak súlyos szövődményei is lehetnek, tályog alakulhat ki, vagy légzési elégtelenség. Normális esetben egy-két hét alatt meggyógyul, tünetmentessé válik a beteg, de a rizikócsoportba tartozók nem minden esetben veszik könnyen a betegség "akadályait". A pneumokokkusz okozta tüdőgyulladás ellen világszerte - nálunk is - kiváló védőoltás van forgalomban. Ez a vakcina a 23 leggyakoribb kórokozó ellen védelmet nyújt, ezek a kórokozók felelősek a betegségek 90 százalékáért. Időseket, 65 éven felülieket, krónikus betegeket mindenképpen tanácsos beoltatni, de azt is kiszámították, hogy a rizikócsoport valamennyi tagjának a beoltása kevesebb költséggel jár, mint a már kialakult betegség kezelése. Az egészségpénztár által 50 százalékos támogatottságú oltás több évig ad védelmet, 65 éven felülieknél általában már nem is kell megismételni, hatása élethosszig kitart. Az év bármely szakában beadható, de legésszerűbb ősszel, az influenzaoltással együtt beadatni.




















Forrás:/MTI/

Szólj hozzá!

Címkék: tüdő pneumococcus

Az ásitás hűti az agyat?

2007.06.30. 15:33 Orosz Viktória

Ha kitátjuk szánkat, azzal hűtjük az agyunkat - írja a Der Spiegel című német lap internetes változata. A kutatók mérései szerint az ásítással növeljük a vérnyomást, többször ver a szívünk is, a "gondolkodó szerv" vérellátása javul.

A Spiegel Online egy amerikai szaklap, az Evolutionary Psychology cikkét idézi, amely New York állam egyetemének munkatársaitól származik. Andrew és Gordon Gallup első kísérlete során 44 diákot tesztelt, azt vizsgálva, hogy vajon az egyes légzési technikák befolyásolják-e az ásítás "fertőző" hatását. A kísérletben részt vevőknek ezért csak orron vagy csak szájon át lehetett lélegezniük. Az orron át lélegzőket is két csoportra osztották, a második csoportban lévőknek egy orrcsipeszt helyeztek el a szaglószervükön. Egy negyedik csoport tagjai bárhogy lélegezhettek. A diákoknak rövid videofelvételeket mutattak, amelyeken emberek nevettek, közömbös arcot vágtak, vagy ásítottak, és a kutatók számolták, hogy közben hányszor ásítottak a résztvevők. A kizárólag orron át lélegzők csoportjában senki nem ásított a kísérlet során, miközben az összes többi csoportban a résztvevők csaknem fele ásított. Ez azzal lehet összefüggésben, hogy az orron át való légzés során a vér a szaglószerv belsejében lehűl, így nem igényel további hűtést, például az ásítás segítségével - írják a kutatók. Egy másik kísérlet során ugyanazokat a filmeket vetítették le, miközben a nézőket arra kérték, hogy egy hideg vagy meleg, illetve szobahőmérsékletű csomagot szorítsanak a homlokukhoz. Akiknek a hideg csomag jutott, azoknak nem kellett ásítaniuk. A másik két csoport tagjainak egyharmada viszont ásított. Az eredményekből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az ásítás az agy hőszabályozásának eszköze, és a környezet hőmérséklete csakúgy hatással van rá, mint a bonyolult logikai feladatok. Akinek tehát hideg fejre van szüksége, nyugodtan ásítson - írja a német hetilap online változata.

Természetesen még további kísérletekre van szükség arra, hogy bebizonyosodjon ez az állítás, jelenleg is folynak kutatások. De miért is ásítunk?
A tudomány mai állása szerint az ásítás egy óriási levegővétel, mely során a garatunk a normál állapotához képest négyszeresére tágul. Ez idáig rendben is lenne, csakhogy ásítani sokféle okból ásítunk. Első magyarázat az álmosság. Ásítunk azonban akkor is, ha unatkozunk, vagy valami olyan eseményen kell részt vennünk, mely nem éppen érdekfeszítő számunkra. Ásítunk továbbá akkor is, ha valóban csupán levegőcserére van szüksége a szervezetünknek. Ma már az is ismert tény, hogy magzat korunkban anyánk pocijában is ásítunk, pedig ezidőtájt még nem is szájon át lélegzünk. Ez utóbbi tény azt is jelentheti, hogy a szóban forgó tevékenység valamiféle reflex, mely velünk születik. Azt is tudjuk már, hogy bizonyos kémiai folyamatokat indít el, s bizonyos neuronokat munkára késztet. Ha ez az egyensúly felborul, akkor bizony baj van. A Parkinson-kórban szenvedők például képtelenek ásítani, mivel az ő szervezetükből hiányzik a dopamin. Az antidepresszánsokat szedők viszont igen gyakran ásítanak, gyakori, hogy végeláthatatlan ásító-rohamokkal küzdenek.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás neurológia agy ásítás

Írisz diagnosztika

2007.06.29. 15:07 Orosz Viktória

A múltkori posztom az írisz diagnosztikáról bár rövidre sikerült, mégis azt a posztot olvasták legtöbben. Ezért most kicsit részletesebben írnék erről a vizsgálatról.
 

A szivárványhártya minden egyes része valamilyen módon kapcsolatban áll a belső szervekkel. Ha a szivárványhártyán valamelyik szervünk zónájában lakunák ("gödröcskék"), pigment-foltok (sötétebb színű felületek) vagy más jelek vannak, amelyek eltérnek a hártya többi részétől, akkor ebből azt a következtetést vonjuk le, hogy az adott belső szervben valami nincs rendben. Lelkes kutatók hatalmas statisztikai anyagon végzett számításokkal meghatározták, milyen jeleknek felelnek meg a gyulladás, a fekély, a vérkeringési rendellenességek és mely jelkombinációk utalnak leggyakrabban rák betegségekre. Jól kivehetőek a gerinc, gyomor, szív, petefészek és prosztata megbetegedései, de rosszul látszik a cukorbetegség, asztma, rheuma. A szem vizsgálata lépésről-lépésre történik. Először a szem környékét, a ráncokat, elszíneződéseket, ödémákat vizsgáljuk, ezek a máj, a vese és a szív rendellenes működésére utalnak. A szklera, vagyis a szemfehérje az érrendszer, a koleszterinszint, a keringési rendszer állapotára, a pupilla fényjelenségei az öröklött tulajdonságokra, a pupilla alakváltozásai a szerzett tulajdonságokra, a pupilla szegélye a vegetatív idegrendszer, a gerincből kilépő idegek állapotára, maga az írisz pedig az egész szervezetben zajló anyagcsere-folyamatokra, valamint az egyes szervek, illetve az egész szervezet területén történő kóros folyamatokra vonatkozóan adnak tájékoztatást.

- A mai német kórházak és klinikák alkalmaznak iridológust, vagyis olyan személyt, akihez fordulni lehet, ha a szokásos orvosdiagnosztikai módszerek, laborvizsgálatok nem vezetnek eredményre. 
- Iridoszkóppal(réslámpa) végzik mellyel akár 100x-os nagyítás is elérhető
- 10 éves kor fölött ajánlott
- Korlátlan alkalommal ismételhető, nincs semmilyen káros hatása
- Teljesen fájdalommentes
- A vizsgálat után az írisz-diagnoszta általában rengeteg tanáccsal látja el a beteget. Szükség esetén otthoni gyógymódot ír fel neki, vagy ha valami gyanúsat talál, más szakorvoshoz utalja.

Referencia:
   Ormós intézet

Szólj hozzá!

Címkék: írisz diagnosztika iridológia

15 éves fiú végzett császármetszést

2007.06.29. 09:46 Orosz Viktória

A dél-indiai Tamil Nadu államban letartóztatták annak a 15 éves fiúnak a szüleit, aki császármetszést hajtott végre egy 20 éves nőn. A 15 éves fiú tettével a Guinnes rekordok könyvébe szeretett volna bekerülni, mint a legfiatalabb sebész a világon. Az ifjú „sebész” szülei mindketten orvosok, és mások elmondása szerint a császármetszésről készült videofelvételt többeknek is megmutatták, bár családtagok azt állítják, a fiú csak segédkezett a beavatkozásnál. A szülőket letartóztatták. A műtét egyik alanya, a csecsemő a császármetszéstől függetlenül kialakult születési rendellenességgel jött a világra; az anyát a hatóságok nem találják.

Szólj hozzá!

Címkék: botrány sebészet császármetszés nőgyógyászat

A egészséges szív chartája

2007.06.27. 09:19 Orosz Viktória

2007. június 20-án, mindössze 8 nappal a brüsszeli európai kezdet után hazánkban is a szívbetegségek elleni küzdelem új korszaka kezdődött az Egészséges Szív Európai Chartájának szellemében. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány szervezésében a Chartát ünnepélyes keretek között írta alá Dr. Horváth Ágnes, a Magyar Köztársaság egészségügyi minisztere, valamint 18 szakmai és társadalmi szervezet vezetője. A Egészséges Szív Chartáját a képre kattintva lehet elolvasni! Nemzetközi Charta információkról: itt.

 
 
Európa első számú gyilkosa a szív- és érrendszeri betegség. Évente sokmillió európai polgár hal meg emiatt. A szív- és érrendszeri betegségek döntő többségét az érelkeményedés, érelmeszesedés alapján létrejövő állapotok teszik napjainkban, ide tartozik a szívinfarktus, a szélütés, a végtagi erek betegségei, elzáródása. Az érrendszer betegsége igen hosszú tünetmentes, "lappangási" időszak után manifesztálódik, ezután azonban már megszüntetni, meggyógyítani nem lehet, legfeljebb romlását tudjuk lassítani, esetleg időlegesen megállítani.



A szív betegségek kialakulásának főbb okai, melyeken mi magunk tudunk változtatni:

Dohányzás - A koszorúér-megbetegedésből származó halálozások csaknem fele mutat összefüggést a dohányzással. A tartós szénmonoxidhatás a következményes helyi oxigénhiány által érelváltozások kifejlődését eredményezi. Megváltozik az érbelhártya áteresztőképessége: megvastagszik, fellazul, vizenyős lesz, meszesedik. Dohányzás abbahagyása és passzív dohányzás lehetőségszerinti kerülése. 
Testmozgás hiánya - A rendszeres mozgás növeli a HDL(koleszterin), és csökkentheti az LDL(koleszterin) szintet. Ezen túl tágítja a vérereket, mely a vérnyomás egyidejű csökkenéséhez vezethet. A mozgás egyúttal nagyon megkönnyíti a felesleges kilók leadását is. Akár már napi 30 perc aktív mozgás is jelentősen csökkenti a kockázatot.
Elhízás -  A túlsúly jelentősen növeli a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát. Gyermekek esetében a túlsúly ötszörösére növeli annak valószínűségét, hogy az illető szívbeteg lesz, vagy agyvérzést kap 65 éves kora előtt. Továbbá felelős a hipertónia, II. típusú cukorbetegség, magas koleszterinszint. Testmozgással könnyen és tartósan megszabadulhat feles kilóitól is, mely továbbcsökkenti vérének összkoleszterinszintjét.
Stressz - Egyik legnagyobb kockázati tényező, a tartós stressz a primer hypertónia egyik legnagyobb rizikófaktora. Stresszmentes életmód: stresszoldó tanácsokstressz-teszt
Alkohol,kávé - Elhagyásuk, vagy csökkentésük a magasvérnyomás jelentős csökkenésével  és egyéb betegségek kialakulásának megelőzésével jár.
Helytelen táplálkozás - A helytelen táplálkozás magasvérnyomáshoz, magaskoleszterinszinthez vezethet. Kerüljük a túl sós és zsíros ételeket!

Tegyünk azért, hogy ne legyen ilyen a szívünk!!!






















A chartához csatlakozó magyar szervezetek:

Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Egészségügyi Minisztérium
Magyar Kardiológusok Társasága
Kardiológiai Szakmai Kollégium
Egészséges Magyarországét Egyesület (Szívbarát védjegy)
Egészségesebb Óvodák Nemzeti Hálózata
Magyar Atherosclerosis Társaság
Magyar Diabetes Társaság
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
Magyar Dohányzás Ellenes Koalíció
Magyar Elhízástudományi Társaság
Magyar Gyermekorvosok Társasága
Magyar Hypertonia Társaság
Magyar Kardiovascularis Rehabilitációs Társaság
Magyar Stroke Társaság
Magyar Táplálkozástudományi Társaság
Nemzeti Cukorbeteg Alapítvány
Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
Selye János Magyar Magatartástudományi
és Magatartásorvoslási Társaság

Szólj hozzá!

Címkék: szív koleszterin charta hypertonia

Xenotranszplantáció

2007.06.26. 14:36 Orosz Viktória

Az állati szervek emberbe való beültetése, a xenotranszplantáció. Erre a célra a sertések a legalkalmasabbak. A sertés DNS-felépítése korlátozza az állati vírusok emberbe jutását, szervei mégis a leghasonlóbbak az emberéhez. Jelenleg három lehetőség van a szervátültetésre: emberi donor, állati szervek emberbe ültetése vagy az őssejtek használata. Az állati szervekre azért volna szükség, mert a transzplantációra várók listája a donorokéhoz képest nagyon hosszú.

Magyarországon kevés szó esik a transzplantáció lehetőségeiről, a szervadományozásról. Erre megoldást jelenthetne a külföldön már jól működő donorkártya rendszere. Ez ad igazolást, hogy felajánljuk-e egészséges orgánumainkat mások megmentésére. A Die Welt című német napilap online beszámolója szerint egyedül Németországban több mint tízezer páciens vár szervátültetésre, de csak 4500 műtétet tudnak végrehajtani. Ezért a sebészet és az immunológia együttműködését felhasználva a tudósok azon dolgoznak, hogy állatokban olyan szerveket hozzanak létre, amelyek nem lökődnek ki az emberi szervezetből.

Kapcsolódó oldal:

1 komment

Címkék: transzplantáció donáció xenotranszplantáció

Ismét támad a madárinfluenza?

2007.06.25. 20:59 Orosz Viktória

A madárinfluenza emberre is veszélyes vírusát azonosították hat, Nürnbergben elhullott vadmadárban. Ezt a német állategészségügyi hatóságok közölték vasárnap délután.

Vasárnapig ezeken kívül tizennégy elhullott vadmadár tetemére bukkantak a frankföldi város térségében, a tetemeket egy szövetségi laboratóriumba küldték, hogy megállapítsák elhullásuk okát. Mint Karin Köster, az illetékes fürthi állategészségügyi hivatal vezetője elmondta, egyelőre két hattyú és egy vadlúd mintáiban már azonosították a madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1-es altípusát. A többi öt vadmadár mintáit még vizsgálják, de minden bizonnyal azokkal is a H5N1-es vírus végzett. Ezért szigorították a biztonsági intézkedéseket a német állategészségügyi hatóságok Nürnbergben és környékén. A biztonsági intézkedések hivatalos közlés szerint 57 tenyésztőt s mintegy 2600 szárnyast érintenek. A szárnyasokat eszerint fedett ólban kell tartani, s eladni sem szabad őket.

H5N1 vírus:
















Kapcsolódó oldalak:

http://www.h5n1.info.hu
http://www.madarinfluenza.com/

 

Szólj hozzá!

Címkék: vírus h5n1 madárinfluenza

Daganatok növekedése matematika elmélet segítségével

2007.06.25. 09:57 Orosz Viktória

A Kalifornia Egyetem kutatói egy új matematikai elmélet segítségével új megvilágításba helyezték a daganatok növekedésével kapcsolatos egyik legtöbb fejtörést okozó problémát: hogyan képesek a daganatsejtek úgy módosítani saját genetikai állományukat, hogy az gyorsabb osztódáshoz segítse őket. Dr. Natalia Komarova, Dr. Alexander Sadovsky és Dr. Frederic Wan a daganat növekedését szokatlan pontból közelítették meg: "Mit tehet a daganatsejt annak érdekében, hogy saját növekedési ütemét optimalizálni tudja?" A súlypontot a genetikai állomány instabilitására helyezték, mely azt jelenti, hogy a daganatok esetében megszokott módon a szokásosnál sokkal gyakrabban jön létre genetikai állományt módosító mutáció. Ezek persze vagy a növekedést segítik, vagy a sejt pusztulását okozzák. "A matematika segíthet megérteni a daganatok viselkedését. Márpedig ha ezt ismerjük, akkor hatékonyabb eszközöket tudunk kialakítani ellene. Azt tapasztaltuk, hogy a daganat növekedése akkor a legoptimálisabb, ha a kezdeti stádiumban a genetikai állomány könnyen - és ezért gyakran - megváltozik, míg a növekedés későbbi szakaszában már a nagyobb genetikai stabilitás a kívánatos" - fejtette ki Dr. Komarova. A leggyorsabb növekedést biztosító genetikai mintázat meghatározásához a kutatók az optimum-kontroll elméletet vették alapul, mely esetében a daganatsejthez különböző változókat rendeltek, majd a mutáció ütemét változtatva keresték a környezeti változók által biztosítható legmegfelelőbb feltételeket. "A mutáció üteme jelenti a szabályozási pontot. A matematikai módszerekkel ki lehet számolni, hogy a megadott paraméterekkel mennyi időbe telik a daganatnak egy adott méret elérése. Ezek alapján tapasztaltuk azt, hogy kezdetben a nagyobb instabilitás a kedvező, mely a későbbi szakban hátrányba csap át. Mindezek az elméleti úton nyert eredmények jó összhangban vannak az életben megfigyeltekkel: a daganatok kezdeti szakaszukban jóval nagyobb instabilitást mutatnak - mely egyben a malignitás (rosszindulatúság) magas fokát is jelzi - azonban később stabilabbá válnak, azaz malignitásuk csökken" - részletezte a kutatócsoportot vezető Dr. Komarova.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás genetika matematika daganat

süti beállítások módosítása