Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Hőségriadó

2007.07.15. 21:30 Orosz Viktória

A hőségriadót 3 féle fokozat alapján különböztethetjük meg:

- Az első fokozatot akkor adja ki az országos tiszti főorvos, ha a napi középhőmérséklet meghaladta a 25 Celsius fokot, ez ugyanis a halálozás körülbelül 15 százalékos növekedését valószínűsíti.
- A második fokozatú készültségi jelzést akkor rendelik el, ha a hőmérséklet legalább három egymást követő nap várhatóan eléri vagy meghaladja a napi 25 fokot, vagy legalább egy napra eléri a napi középhőmérséklet a 27 fokot. A készültségi jelzés elrendelésekor az OTH tájékoztatja a társhatóságokat - az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőséget, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és az Országos Mentőszolgálatot.
- A harmadik fokozatot, a riadójelzést akkor adják ki, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri a napi középhőmérséklet a 27 fokot, ami körülbelül 30 százalékos napi halálozás-növekedésnek felel meg.

Magyarországon jelenleg 3. fokozatú készültség van elrendelve. A riasztási lánc az Országos Meteorológiai Szolgálattól indul, amely folyamatosan tájékoztatja az ÁNTSZ-t a várható időjárásról. Ez alapján rendeli el az országos tiszti főorvos a hőségriadót. Az ÁNTSZ tartja a kapcsolatot a kórházakkal, a háziorvosokkal, a védőnői szolgálattal. Szükség esetén az ÁNTSZ értesíti az önkormányzatokat is.
Legnagyobb veszély a melegben a kiszáradás, hőguta és a napszúrás. A védekezésben a legfontosabb, hogy a déli és kora délutáni órákban lehetőleg ne menjünk ki a napra illetve:
- Kiszáradás ellen bőséges folyadék fogyasztással(min. 2 liter) védekezhetünk. Kifejezetten ajánlott az ásványvíz, amely pótolja az ásványi- anyagokat és sókat. 
- Hőguta megelőzése lehet, ha meleg időben szellős, lehetőleg természetes anyagú, nem feszes ruhát viselünk, így a hőleadási zavart könnyebben elkerülhetjük. Sokáig ne tartókodjunk a napon, vagy meleg helyen, hogy ne melegedjen fel a szervezet.
- Napszúrás általában a fejet vagy a tarkót ért közvetlen napsugárzás hatására alakul ki, s az agy felmelegedése váltja ki. Főbb tünetei:fejfájás, szédülés, hányinger, egyensúlyzavar. Súlyos esetben akár halálos is lehet, ezért komolyan kell venni. Ezért kerüljük a tűző napot, ha mégis napra mennénk viseljünk kalapot, vagy kendőt.

Találtam ehhez kapcsolódóan egy nagyon jó cikket(megelőzés,kezelés,általános leírások)

Szólj hozzá!

Címkék: hőség hőguta napszúrás kiszáradás

Szomorú adatok

2007.07.15. 09:42 Orosz Viktória

Három év alatt 1850 orvos kérte, hogy külföldön dolgozhasson, valószínűleg ennyien el is hagyták az országot, ami több tízmilliárdos veszteséget jelent az államnak - mondta Soltész Miklós, a KDNP országgyűlési képviselője olvasható a Népszabadság Online oldalán. A politikus számítása szerint kétnaponta három orvos hagyja el Magyarországot, egy orvos távozása harmincmillió forint kiesést jelent az országnak. A politikus által említett 1.850 orvos távozása így 55,5 milliárd forint veszteséget jelent. Soltész Miklós rámutatott: Svédországban letelepedési engedélyt, állampolgárságot, ingyenes nyelvtanfolyamot és támogatást nyújtanak azoknak az orvosoknak és családjaiknak, akik oda költöznek. Magyarországon a megszűnő orvosi állások is arra ösztökélik az egészségügyi dolgozókat, hogy menjenek el innen.

/Forrás:Stop/

Szólj hozzá!

A hét képe

2007.07.14. 19:54 Orosz Viktória


Szólj hozzá!

Tapasz az Alzheimer- és Parkinson-kór kezelésére

2007.07.13. 14:18 Orosz Viktória

Az FDA (az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer-engedélyezési Hivatal) jóváhagyta az első bőrtapasz alkalmazását enyhe és középsúlyos Alzheimer-kór gyógyításában. A gyártó cég szerint a tapasszal a Parkinson-kórral járó enyhe és közepes fokú elbutulás is kezelhető. A készítmény nem új gyógyszer, kapszula formájában már használják mind Alzheimer-, mind Parkinson-kór okozta nem súlyos demencia kezelésére. 2006. júliusában vetették fel kutatók, hogy a rivastigmine bőrtapasz formában való alkalmazása egyszerűsíthetné a gyógyszer használatát (különösen azoknak a betegeknek, akiknek nehézséget jelent a tabletták lenyelése), illetve az ilyen típusú gyógyszerek mellékhatásait, a hányingert, hányást is csökkenthetné. A tapaszt naponta egyszer kell felhelyezni a hátra, mellkasra, vagy a felkarra, és egész nap egyenletes vérszintet tart fenn. A gyógyszer engedélyezése egy nemzetközi tanulmány eredményein alapul, melybe csaknem 1200 enyhe, illetve mérsékelt Alzheimer-kórban szenvedő beteget vontak be. A betegek egy része rivastigmine kapszulát, mások tapaszt, még néhányan placebót kaptak. A gyártó állítása szerint a tapasz hatékonysága hasonló a kapszula legmagasabb dózisaihoz, és az ajánlott adagot (napi 9,5 mg) a legtöbb beteg jól tűrte. Magasabb dózisban a tapasz émelygést, hányást, hasmenést, étvágytalanságot és súlyvesztést okozhat.

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia gyógyszer alzheimer parkinson

Egy megrázó történet: a nő aki túlélte "belső lefejezését"

2007.07.12. 20:31 Orosz Viktória

Shannon Malloy január 25.-én - 30 évesen, egészségesen - súlyos autóbalesetet szenvedett.A koponyája elvált a nyakigerincétől,belső lefejezés jött létre. Shannon elmondása szerint csak az ütközésre emlékszik, nem érzett kontrollt a feje és maga fölött, csak arra tudott koncentrálni, hogy életben kell maradnia. 5 csavart raktak a nyakába és még további 4-et, hogy stabilan tartsa a fejét. Ezután támasztékként plusz rudacskákat és fémrudakat(köralakúakat) csatoltak plusz támasztékként. Ez az egész beavatkozás korntsem volt fájdalommentes. Jelenleg Shannon egy hosszú és költséges felépülés előtt áll.További információkat Shannon blogja-n olvashattok.


 

Szólj hozzá!

Címkék: baleset

Mitől magas a vérnyomás?

2007.07.12. 14:49 Orosz Viktória

Újabb és újabb kutatások folynak a magasvérnyomás megelőzésével, kialakulási okának feltárával és gyógyításával kapcsolatban. A nagy-britanniai Bristoli Egyetem tudósai szerint a magas vérnyomás talán nem is a szív, vagy az erek tájékáról, hanem a központi idegrendszerből ered. A Julian Paton professzor vezette kutatócsoportban dolgozó Dr. Hidefumi Waki fedezte fel az agyi erek falában megtalálható ún. JAM-1 (Junctional Adhesion Molecule-1, sejtkapcsoló molekula) fehérje új, a hipertenzióhoz kapcsolódó szerepét. A JAM-1 megköti a leukocitákat, amelyek ilyen módon megkötve gyulladást okozhatnak, akadályozva a vér szabad áramlását, mely végül az agy gyenge oxigénellátásához vezet. A megfigyelés alapján a magas vérnyomást tulajdonképpen az agy gyulladásos érbetegségének tekinthetjük. A magas vérnyomás komoly népbetegség, mintegy hatszáz millióan szenvednek tőle a világon. A statisztikák adatai nyugtalanítóak: a betegek majdnem 60 százalékának nem javul az állapota a gyógyszerek szedése mellett sem. Ez arra ösztönzi a kutatókat, hogy megkeressék azokat az eddig ismeretlen működéseket és folyamatokat, amelyekkel a test vérnyomást szabályozza, és ezek alapján fejlesszenek új gyógyszereket, melyek a megfelelő területen hatnak. „Jelenleg azzal kísérletezünk, hogy a hagyományos terápiára nem reagáló betegeket érgyulladást csökkentő és véráramlást segítő gyógyszerekkel kezeljük." - mondja Paton professzor.- „A következő feladat, hogy jobban megismerjük az agyi erekben jelentkező gyulladást, s ez alapján döntsük el milyen gyógyszereket és a test melyik területén használjunk. A JAM-1 rengeteget új információt adhat a betegség sikeres kezeléséhez."

Kapcsolódó posztok:
A szív chartája
Magas vérnyomás

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás agy szív idegrendszer hypertonia

Leszokás(oka)t elősegítő tabletta

2007.07.11. 14:10 Orosz Viktória

A Kaliforniai Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a Chantix - amelyet Európában Champix néven forgalmaznak - azért lehet eredményes az alkoholizmussal, sőt szinte minden egyéb szenvedélybetegséggel szemben is, mert az agy örömközpontjára hat, arra a területre, ahol a függőség is kialakul.A nikotin és az alkohol is az agynak ugyanazon a részén fejti ki a hatását: több dopamin termelésére készteti az agyat. Vagyis azok a szerek - például a varenicline - nem csak a nikotinéhséget csökkenheti, hanem az alkohol iránti igényt is.
A Chantix hatóanyaga,- a varenicline - úgy működik, hogy ugyanazon receptorokhoz kapcsolódik, mint a nikotin. Izgatja őket, amitől a nikotin és alkohol hatásához hasonlóan dopamin szabadul fel a örömközpontban, de mindeközben a nikotinra és alkoholra jellemző káros hatások elmaradnak.

Ha van esetleg olyan ember akinek személyes tapasztala van a gyógyszerrel kapcsolatban vagy ismer olyan esetet, kommentben szívesen fogadom, hogy mire használta és mennyire hatásos!

Bővebb információ a Chantix/Champix-ról:
Itt

41 komment

Címkék: függőség gyógyszer alkoholizmus leszokás champix

Vírus a daganatok ellen

2007.07.10. 16:32 Orosz Viktória

Német és amerikai kutatók közös összefogással létrehoztak egy olyan módosított vírust, mely kifejezetten csak a daganatsejtekre veszélyes. Dr. Axel Msecheder (a müncheni székhelyű MediGene kutatója) valamint Dr. Tony Reid (a Kalifornia Egyetem kutatója) vezették azt a kutatócsoportot, melynek sikerült létrehoznia a herpeszvírus módosítása révén egy olyan vírust (az NV1020-at), mely kizárólag a daganatsejtekben képes osztódni, a normál sejtekben nem. - írja a MediPress. A kutatók az új gyógymód sikerességét egy olyan beteg bemutatásával támasztották alá, akinél a májban és a máj körül legalább tíz, a tüdőben pedig négy áttét igazolódott. A betegnek a vírust négy héten keresztül hetente adták oldat formájában közvetlenül a vérkeringésbe, emellett megkapta a jelenleg alkalmazott kemoterápia két ciklusát. Fél évvel a kezelés után a képalkotó vizsgálatok szerint a májban található áttétek csaknem teljesen eltűntek. A beteg a kezelést követően még egy évig élt. "A daganatok méretének csökkenése igen lenyűgöző volt. Most azt vizsgáljuk, hogy az eddig kemoterápiára nem reagáló vastagbél - végbél (colorectalis) eredetű, májba is áttétet adó daganatokra milyen hatást fejt ki az új vírus. Reméljük, hogy a kezelés segítségével növelni tudjuk az össz-túlélést." - fejtette ki Dr. Mescheder. Az eredmények eddig elég biztatóak. A gyógymód a betegek számára jól tolerálható, biztonságos. A colorectalis daganatokra gyakorolt hatás vizsgálata azért is kiemelt, mivel a megbetegedettek 40 százaléka a testszerte kialakult áttétek miatt hal meg, és az esetek 15 százalékában már a daganat felfedezésekor kimutatható áttét a májban.
/Forrás:stop.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás vírus daganat

Új méhnyakrák szűrési technika

2007.07.09. 13:03 Orosz Viktória

Egy új tanulmány adatai szerint egy új, számítógép-vezérelt méhnyakrák-szűrővizsgálattal több abnormális sejt azonosítható, mint a hagyományos módszerrel. A méhnyakrák-szűrésre évtizedek óta hüvelykenetet használnak, de a jövőben az ún. folyadék-alapú citológia (LBC) átveheti helyét. A hagyományos kenetkészítésnél a méhnyakról az anyagot egy gyűjtőeszköz segítségével viszik át közvetlenül a tárgylemezre. Az LBC-lemez készítésénél a gyűjtőeszközt folyadékban leöblítik, így egy oldatot készítenek, amelyet a laboratóriumban dolgoznak fel ún. egysejt-rétegű vizsgálati anyagot létrehozva. Guglielmo Ronco, a torinói Rákkutató Intézet munkatársának korábbi kutatási eredményei szerint az LBC nem növeli meg szignifikánsan a mérsékelt és súlyos rendellenességek felfedezési lehetőségét, ha mindkét lemezt egy citológus értékeli manuálisan. Elizabeth Davey, a Sydney Egyetem kutatója és munkatársai azonban számítógépes leolvasó rendszert, az ún. ThinPrep Imager-t (TPI) használták a kenetek értékelésekor. A program kiszűri a további vizsgálatokat igénylő keneteket, a citológus csak ezeket nézi át. Davey és munkacsoportja 55,164 ausztrál nőtől származó mintát elemzett ki. Minden egyes mintából először hagyományos kenetet készítettek, majd ezután következett a TPI minta. Vizsgálataik legfontosabb eredménye, hogy a ThinPrep Imager segítségével 1000 nőre vetítve 1,3-szoros volt a magas fokozatú méhnyak-rendellenesség előfordulása a hagyományos citológiához képest. Ausztráliában 1000-ből 7,7 nőt szűrnek ki minden évben a kétéves, hagyományos szűrőprogram segítségével. A vizsgálat adatai alapján a ThinPrep Imager használatával a kiszűrt esetek száma 9/1000 nőre emelkedhet. A módszer további eredménye, hogy kevesebb kenetet minősítenek használhatatlannak: TPI-vel - 1,78 százalék, a hagyományos módszerrel 3,09 százalék. Ráadásul kevesebb nőt kell visszahívni ismételt kenetvételre, mint korábban. A TPI használata tehát úgy tűnik, megnöveli az alacsony fokozatú sejtelváltozások felismerését. A mérsékelt és súlyos változások pontosabb felismerési arányával együtt ez azt jelentheti, hogy TPI-vel a szűrővizsgálatok közötti időtartam hosszabbá válhat.





































Referenciák:

Medipress
CPO

Onestopclinics
A ThinPrep hivatalos oldala

Szólj hozzá!

Címkék: méhnyakrák daganat onkológia nőgyógyászat

süti beállítások módosítása