Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Lábak nélkül újra járni

2007.08.05. 09:38 Orosz Viktória


























A képen látható férfi, Peng Shulin 1995-ben szörnyű balesetet szenvedett, ahol a teste két részre szakadt. A magassága így 78cm lett. Rengeteg operációt hajtottak rajta végre, jelenleg rehabilitációra jár! Jár, hiszen a protézisével már erre is képes. A doktorok a Pekingben levő China Rehabilitation Research Centrben tavaly, mikor tudomást Peng Shulin nehéz helyzetéről, elhatározták, hogy kifejlesztenek valamit, hogy újra járni tudjon. Én úgy gondolom ez nagyon jól sikerült!

1 komment

Címkék: érdekesség csoda protézis

Kutatás a méhekkel

2007.08.04. 19:19 Orosz Viktória

A méhek jelenthetik a kulcsot az újfajta antibiotikumok kifejlesztéséhez - állapították meg ausztrál kutatók. A veszélyes baktériumok az elmúlt években egyre nagyobb ellenálló képességre tettek szert a különböző gyógyszerekkel szemben. Emiatt évente emberek milliói halnak meg. Ahhoz, hogy ismét hatékony gyógyszereket fejlesszenek ki, a tudósok egyebek között azt vizsgálják, miért olyan ellenállóak a méhek a betegségekkel szemben - írta a Die Welt című német lap online változata. Az ausztráliai Macquarie egyetem kutatócsoportja ígéretes eredményeket mutatott fel az úgynevezett bioprospecting területén. Bioprospecting-nek nevezik a kutatást olyan hatóanyagok után, melyeket az élő szervezetek termelnek és orvosi célra felhasználhatók. Az eddigi vizsgálatok szerint a rovarok jelenthetik a kulcsot a hatékonyabb és sokoldalúbb antibiotikumok kifejlesztéséhez. A közösségben élő rovarok ebből a szempontból még fontosabbak, ugyanis a "rovarállam" ideális feltételeket teremt a betegségek terjedéséhez. A rovarközösséget a túlnépesedés és a csekély genetikai variáció jellemzi, ami a járványok lefolyását csak gyorsítja. Ahhoz, hogy ilyen körülmények között életben maradjanak, a rovaroknak olyan módszereket kellett kifejleszteniük, amelyek feltartóztatják a betegségeket. Ehhez olyan anyagokat kell kiválasztaniuk, amelyek gátolják a gombák és baktériumok terjedését. Maga a védekező mechanizmus már ismert volt, ugyanakkor azt nem vizsgálták, vajon egy közösség mérete hogyan befolyásolja annak erősségét. Az ausztrál kutatók eredményei azt mutatják, hogy szoros kapcsolat van a csoport nagysága, a genetikai rokonság és a jobb védekező mechanizmus között.A tudósok most a rokon fajokra, például a darazsakra, illetve a fél-szociális közösségekre is ki akarják terjeszteni a vizsgálatot.























Forrás/MTI-Press/

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás méh

A nemi herpeszről

2007.08.03. 09:21 Orosz Viktória

A világon egyre több ember szenved nemi herpesz fertőzésben. A herpesz genitalis, vagy más néven nemi herpesz kórokozója, a herpesz vírusok közé tartozó Herpes simplex 2 vírus. A vírus apró nyálkahártya-sérüléseken keresztül képes fertőzni, szexuális úton. Az első fertőzést sajnos magas százalékban követi mindkét vírus esetében recidiva, azaz kiújulás. A herpesz genitalis lényegében a nemi szervek tájékán, végbélnyílás környékén, a gáton, fartájon, a combok felső részén megjelenő, fertőző hólyagos bőrgyulladás. Antiviralis terápiával a tünetek enyhíthetők, csökkenthető a reaktiváció gyakorisága és a transzmisszió és sós ülőfürdő pedig az elváltozás beszárításában segít.
 

Szólj hozzá!

Címkék: vírus herpesz nemibetegség

Pacemaker az agyban

2007.08.02. 19:23 Orosz Viktória

A koponyájába süllyesztett elektródák segítségével magához tért a kóma-közeli állapotból és újra megtanult beszélni és enni egy súlyos fejsérülést szenvedett amerikai férfi. A 38 éves páciens az első, akit az úgynevezett agy-pacemakerrel kezelnek. A tízórás műtéttel a koponya mélyére ültetett elektródákon keresztül a tudat kapujának is nevezett thalamust, az információk feldolgozását és a mozgáskoordinációt végző agyterületet stimulálják. Ennek hatására újra munkába lendülnek a még működőképes agysejtek.
Sérülése előtt a férfi imádott rajzolni és képregényeket gyűjtött. 1999-ben aztán leütötték és kirabolták. "Teljesen szétverték a fejét és otthagyták az utcán meghalni" - mondta édesanyja. Hat évig minimális ébrenléti állapotban (Minimally Conscious State - MCS), azaz majdnem teljes kómában feküdt. Néhanapján ki tudott ejteni egy-két szót, de végig az ápolóktól függött és semmi esélye nem volt a gyógyulásra. 2005-ben aztán szülei hozzájárultak a kísérleti kezeléshez. Az agy-pacemakeres eljárás minden várakozást felülmúlóan eredményes - tudósított a kísérletet végző orvoscsoport a Nature című tudományos folyóirat legfrissebb számában. A beteg néhány hónap után már rágni és nyelni, illetve beszélni is tudott. Hangja fojtott, de hallható, beszélgetést nem kezdeményez, de röviden, legfeljebb három szóban válaszol a kérdésekre. Az ágyban töltött évek során elsorvadtak az izmai, alig tudja mozgatni karjait, járni pedig talán már soha nem is fog, "mégis olyan sebességgel javul az állapota, amit remélni sem mert senki" - mondta a beteg édesanyja. A New Jersey állambeli Edisonban működő JFK Rehabiltation Center for Head Injuries és a New York-i Weill Cornell Medical College szakorvosai óvnak a túlzott derűlátástól. Az eljárást tovább kell tesztelni - mondják. További 12 betegen próbálják ki a kutatási programban, amelyet a gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA) finanszíroz. Ha beválik, akkor is csak az azoknál a sérülteknél lehet a siker reményével alkalmazni, akinek maradt kellő nagyságú ép agyterülete. Becslések szerint 100 ezer és 300 ezer közötti lehet a minimális ébrenléti állapotban fekvő fejsérültek száma Amerikában. "Róluk nagyjából mindenki lemondott már" - mondta Dr Ali Rezai kutatásvezető. Állapotukon gyógyszerrel nem lehet javítani, de az agy-pacemaker áttörést hozhat. "Tovább kell dolgoznunk, de azt hiszem, hogy az eljárás alapjaiban változtat majd a súlyos agysérültekkel kapcsolatos orvosi és társadalmi gyakorlaton."
Forrás/STOP/

Szólj hozzá!

Címkék: agy fejlődés pacemaker

A hét képe 4.

2007.08.01. 15:51 Orosz Viktória

























A képen egy petefészek jóindulatú cystadenoma-ját láthatjuk. Peter Grencis készítette a képet és ezt a 2006-os IMI Awards-on arannyal díjazták.

Szólj hozzá!

Magyarázat az SM kialakulására?

2007.07.31. 11:33 Orosz Viktória

Mi is a Sclerosis Multiplex(SM)?
Becslések szerint a világon 2,5 millió embert érint ez az idegrendszeri betegség. Kialakulására mindezidáig nem találtak magyarázatot, de folyamatosan kutatások folynak. Főként fiatal felnőtt korban jelentkezik és a nőknél sokkal gyakrabban, mint férfiaknál. Az SM jelentése szószerint többgócú megkeményedés. Ez a központi idegrendszer több gócú demyelinisatióját(az idegsejteket körülvevő myelin elhalása) jelenti. Jelenleg még gyógyíthatatlan, de különböző gyógyszerekkel le lehet lassítani a kórlefolyást, illetve javítani lehet az életminőségen.


30 év után 1. alkalommal sikerült egy nemzetközi kutató csoportnak találni olyan génvariációt, mely -további kutatásokkal- magyarázatot adhat a sclerosis multiplex eredetére.
A kutatást a International Multiple Sclerosis Genetics Consortium vezette a Vanderbilt University, a Duke University, a Miami-, a San Fransisco-,és Cambridge Egyetem közreműködésével végezték és a Nature Genetics és a
New England Journal of Medicine lapokban publikálták. Eddig egy „kapcsolat” volt ismert, méghozzá a SM és a MHC(major histocompatibility complex – fő hisztokompatibilitási komplex). A 12.000 alanyon elvégzett kutatás megerősítette ezt az összefüggést, de  nyomatékosította, hogy léteznek más gén variációk is, melyek gyakoriabbak a SM betegeknél. Az egyik ilyen például a IL7R(interleukin-7), ami 20%-al növeli a betegség kialakulásának kockázatát.
"Úgy gondoljuk, hogy az IL7R csak egy a számos gén közül, amelynek köze lehet az SM kialakulásához, mégis egyre közelebb vagyunk." – mondta Simon Gregory, az egyik kutató. Jelen pillanatban is számos kutatás folyik bíztató eredméyekkel, s talán ha meglesz a közvetlen kiváltó ok, akkor a gyógyításra és megelőzésre is sikerül megoldást találni.

Kapcsolódó oldalak:
Magyar SM társaság
Független SM levelezőlista
SM Budapesti Egyesület

1 komment

Címkék: kutatás neurológia sclerosis multiplex

Mobiltelefon fényénél életmentő műtét

2007.07.30. 08:42 Orosz Viktória

Mobiltelefonok fénye tette lehetővé egy sürgős vakbélműtét befejezését egy argentin kórházban, áramszünet idején. A  29 éves páciens július 21-én került a műtőasztalra az Argentína középső részén fekvő Villa Mercedes városka központi kórházában. Az áramszünet idején használt generátor nem lépett működésbe - közölte a kórház szóvivője a hét végén a TN helyi hírtelevízióval. "A sebészek és az altatóorvos sötétben voltak... A beteg egyik családtagja ekkor összeszedett néhány mobiltelefont a folyosókon várakozóktól és a műtőbe vitte, hogy fényt biztosítsanak" - mondta az illetékes. A beteg bátyja azzal magyarázta a szokatlan segítséget, hogy majd egy órán át nem volt áram, és az altató hatása kezdett elmúlni testvérénél.
















Forrás/MTI-Press/

Szólj hozzá!

Címkék: mobil érdekesség sebészet

süti beállítások módosítása