Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Boncolás közben ébredt fel

2007.09.16. 16:39 Orosz Viktória

Egy holtnak vélt venezuelai férfi a halottasházban magához tért, amikor éppen boncolni kezdték - jelentette a helyi sajtó. A 33 éves Carlos Camejot autóbalesete után halottnak nyilvánították és beszállították egy kórház halottasházába, ahol a kórboncnokok hozzáfogtak munkájukhoz. Amikor azonban belevágtak az arcába, a férfi vérezni kezdett, mire az orvosok gyorsan bevarrták a vágást, ő pedig - mint azt az El Universal című caracasi lap pénteki számának nyilatkozva elmondta - magához tért "az elviselhetetlen fájdalomtól". A "halott" felesége, akit férje azonosítása végett hívtak be a kórházba, egy másik folyosón bukkant rá a férfira - nagy örömére élve. Carlos Camejo az El Universalnak bemutatta azt a papírt, amellyel elrendelték boncolását - mintegy bizonyítandó, hogy halálát halálosan komolyan vették.
Forrás/MTI/

1 komment

Címkék: érdekesség csoda

A remény maratonja - Fuss a Rákkutatásért!!!

2007.09.14. 10:35 Orosz Viktória

Idén 17. alkalommal rendezik meg hazánkban az ún. "Fuss a Rákkutatásért" jótékonysági futást. Holnap, azaz szeptember 15-én délelőtt tíz órától lehet a versenyre nevezni Budapesten a margitszigeti Atlétikai Centrumnál. A nevezési díj 1500 forint(tartalmazza az alapítvány pólóját is), amit teljes egészében kutatásra fordítanak. 1997 óta 125.000.000 forint gyűlt össze. Tavaly a Bajcsy-Zsilinszky Kórház kapta meg pályázat útján a 17.000.000 forintot.
Az eseményt a Kanadai Magyar Kereskedelmi Kamara és a Kanadai Nagykövetség támogatja. 17 évvel ezelőtt a 18 éves Terry Fox csontrák következtében elveszítette a jobb lábát. A műtétje után néhány évvel elhatározta, hogy nem adja fel és művégtagjával futásba kezdett. Este kezdett a futásba, mert nem akarta hogy lássák, ahogyan művégtagjával próbálkozik. Terve az volt, hogy átfutja Kanadát és megmutatja, hogy bármilyen betegséggel fel lehet venni a küzdelmet, sőt fel kell és kellő akarattal az ember mindenre képes lehet! 1 dollárosokból futásával 3,5 millió dollárt gyűjtött össze. Kanadában 300.000 vettek részt, hazánkban tavaly 4500an neveztek.
Terry vallotta: "Értelmet ad az életemnek ez a futás. Embereket akarok rávenni arra, hogy harcoljanak. Nem a tett a fontos, hanem az akaraterő. Hány ember teszi azt, amiben tényleg hisz? Én csak azt szeretném, ha az emberek rájönnének, hogy minden lehetséges, ha megpróbálják! Az álmok valóra válnak, csak nagyon kell akarni! Mikor elkezdtem ezt a futást, azt mondtam, ha mindenki ad egy dollárt, az 22 millió dollárt jelentene a rákkutatás javára!"

Ajánlott oldalak:

Film is készült Terry-ről: filmelőzetes itt olvasható
A Magyar Posta is fut
Terry Fox Alapítvány

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás futás daganat

Videó

2007.09.14. 09:44 Orosz Viktória




















Egy Minneapolisi cég - a Hybrid Medical Animation -, érdekes és hasznos animációs kisfilmeket készít tudományos és orvosi témában. Az Aurora awardon sikerült megszerezniük az 1. helyet egy animációval, mely a tumorok "működéséről" szól.

Ha kíváncsiak vagytok a videóra tekintsétek meg a hybridmedicalanimation.com oldalt.
 

Szólj hozzá!

23 tűvel élt testében

2007.09.12. 18:56 Orosz Viktória

23 tűt találtak kínai orvosok egy nő testében. Feltevésük szerint a nagyszülei szurkálták a bőre alá gyermekkorában, hogy elemésszék, és helyette fiú utódja lehessen a családnak - közölte hétfőn egy Jüan tartománybeli kórház szóvivője.

A sebészek kedden kezdik meg a 29 éves Luo Cuifen szerveibe beágyazódott 23 tű eltávolítását, ám az operáció komoly kockázatokkal jár, mert a tüdejébe, a májába, a hólyagjába és a veséibe is jutott a szúrós fémdarabkákból.
A nő eredetileg azzal a panasszal fordult orvoshoz, hogy véres a vizelete. Kínában szigorúan szabályozzák a gyermekvállalást, a családok zömének csupán egyetlen sarja lehet. A fiúkat azért részesítik előnyben, mert a hagyományok szerint majd támogatniuk kell idős szüleiket, és ők vihetik tovább a család nevét is.

Szólj hozzá!

Címkék: érdekesség röntgen

Figyeljünk a látásproblémákra!

2007.09.11. 15:52 Orosz Viktória

Fontos, hogy az idősebb emberek odafigyeljenek kezdődő látásproblémáikra. Az Amerikai Geriátriai Társaság (AGS) szerint ezek a problémák fokozatosan jelentkeznek, és idővel súlyosbodnak, az elhanyagolt látásromlás pedig más krónikus betegségek forrása lehet. "Fontos, hogy az idősödő emberek évenként rutinszerű látásvizsgálaton essenek át. A látáscsökkenés nemcsak a mindennapi tevékenységekben (autóvezetés, olvasás) hátráltathat, hanem súlyosabb betegségek jele is lehet" - mondta az AGS tagja, Dr. Amna Buttar. "A látásunkat érintő legtöbb probléma a felírt szemüveg megváltoztatásával orvosolható."

A szakember szerint érdemes orvoshoz fordulni, ha az alábbi tüneteket észleljük:

  • Homályos látás. Ha nem jól látjuk az útjelző táblákat vezetés közben vagy az olvasott szöveg elmosódik, ideje, hogy új szemüveget írassunk fel.
  • Ha rosszul látunk gyenge fényviszonyok között, az is a látásromlás korai jele lehet.
  • A szokásosnál gyakrabban botlunk, el vagy ütközünk neki olyan tárgyaknak, melyek jól ismert környezetben, például otthonunkban vannak. Ez szintén látásromlásra utal. Perifériás látásunk korunk előrehaladtával romlik. Ennek következtében az idősödő emberek a periférián elhelyezkedő tárgyakat nehezen veszik észre.
  • Állandó fejfájás vagy szédülési rohamok. Ha az ember látása romlik, gyakran kezd bandzsítani, ami megerőlteti a szemet, így okozva fejfájást és szédülést.













Források: Medipress
              AGS 

Szólj hozzá!

Címkék: látás

Rákkutatás vér nélkül

2007.09.10. 18:11 Orosz Viktória

Egy amerikai egyetem kutatói által használt lézeres módszerrel felderíthetőek a véráramban keringő rákos sejtek. A módszerrel jelentősen csökkenhet a rákszűrések költsége. A technika lényege, hogy a felszíni – például a csukló belső oldalán, vagy a szájüregben futó vénákat lézerfénnyel megvilágítják, s így képesek szinte szám szerint megállapítani a rákos sejtek elhelyezkedését a véráramban. A szűrés során jóval nagyobb mennyiségű vért lehet átvizsgálni, mint amennyit levesznek egy betegtől vérvétel során. A módszerhez egy különleges, tumor-specifikus kontrasztanyagot használnak, amely hozzákapcsolódik a véráramban keringő rákos sejtekhez. Amikor a lézersugár a véredényeket másodpercenként ezerszer letapogatja, a tumorsejtek világítani kezdenek, ezáltal láthatóak lesznek. Az első teszteket egy kétfotonos fluoerszcens mikroszkóp alatt hajtották végre Ji-Csin Cseng professzor vezetésével.












/Forrás:HVG/

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása