Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A hét képe - 10.

2007.09.23. 18:28 Orosz Viktória

1 komment

Köhögőroham 13 éven keresztül

2007.09.22. 13:20 Orosz Viktória

Egy brit egyetemi tanár 13 éve képtelen abbahagyni a köhögést. Eddig semmilyen gyógymód nem segített rajta, csak a rágógumi, amit viszont utál.

A pár hónapja házasodott Nicholas Peake-nek reggelenként csak pár perce van, amit ébredés után nyugalomban tölthet, azután egész nap óránként kb. százszor tör rá a köhögés. Mindez 13 éve tart, és már az 57 éves férfi új felesége is kezd torkig lenni vele. Az állandó köhögés nagyon kimerítő – mondta el a férfi, aki már mindent kipróbált az akupunktúrától kezdve a homeopátiáig, de egy gyógymód sem használt, csak a rágógumi, azt viszont pechére ki nem állhatja. A kétségbeesett férfi most ötezer fontot (kb. 1,8 millió forintot) ajánlott fel annak az orvosnak, aki ki tudja gyógyítani a köhögésből.

 

Szólj hozzá!

Címkék: érdekesség köhögés

Vaginán keresztül távolították el egy nő epehólyagját!

2007.09.20. 19:27 Orosz Viktória

A vagináján ejtett apró vágáson át távolították el egy harmincéves nő epehólyagját francia sebészek, ezzel egy lépéssel közelebb kerültek a jövő "szikétlen és vértelen" sebészete felé. Az új módszer szinte fájdalommentes, de fő előnye, hogy nem kell átvágni a hasfalat, ami időigényes és bonyolult eljárás, ezenkívül hegek is maradnak utána. Az új eljárásról, amelyet korábban csak állatoknál alkalmaztak, az Archives of Surgery nevű szakfolyóiratban számolt be az egyik francia sebész.

A múlt héten New Yorkban hasonló operációra került sort.
Epehólyagot általában laparoszkópikus úton, azaz hasüregtükrözéses sebészeti beavatkozással távolítanak el.

 

Szólj hozzá!

Címkék: sebészet

Magyar szer az emlőrák ellen!

2007.09.18. 17:40 Orosz Viktória

A magyar kutatók által kifejlesztett, itthon és a világ más országaiban régóta elérhető fermentált búzacsíra kivonat fokozza az emlőrák egyes típusaiban a világ legtöbb eladással bíró gyógyszereinek a hatását az ASCO (Amerikai Klinikai Onkológusok Társasága) konferenciáján bemutatott kutatás szerint.-írja a STOP. Az Avemar Kutatási Programban számos laborvizsgálatban, állatkísérletben és klinikai kipróbáláson vizsgálták már a fermentált búzacsíra kivonatot. A jelenleg folyamatban levő egyik kutatási projektben - melynek vezetője hazai gyakorló onkológus szakember - emberi emlődaganatból származó tumorsejteket ültettek be nőstény egerekbe, és azokon figyelték a daganat viselkedését. Az összehasonlításban a magyar szer mellett a három legelterjedtebben használt emlőrák ellenes gyógyszert alkalmazták külön-külön, illetve a kivonattal kombinálva. Az Avemar természetes eredetű anyagok kémiai átalakításával előállított, standardizált összetételű molekulakeverék. Alapanyaga a búzacsíra, amelyből különböző anyagokat vonnak ki, ezeket kémiai úton, enzimek és mikroorganizmusok alkalmazásával, fermentációs-biotechnológiai transzformációs módszerrel, gyógyszergyári körülmények (GMP, ISO 9001:2000) között átalakítják.
Kiderült, hogy a szokásos gyógyszerekkel kombinálva a kivonatot 5-10%-al nő a hatékonyság, sőt, a magyar szer az emlőrák olyan típusaiban is képes megállítani a tumornövekedést, amikor a többi gyógyszer nem alkalmazható. A kutatók szerint a kivonat hatásmechanizmusa eltér az emlőrákban általában alkalmazott, úgynevezett anti-ösztrogén gyógyszerekétől, hatása független a tumor "ösztrogén státuszától".
A fermentált búzacsíra kivonat az ezt megelőző vizsgálatok szerint képes gátolni a tumornövekedést többek között tüdőrák, vastag- és végbélrák, melanoma illetve leukémia esetében is. A mechanizmus fő eleme a daganatsejtek fokozott energiatermelésének megakadályozása, amivel gátolja a daganatsejtek további szaporodását.

Ajánlott oldalak:
Avemar
HER-2
Daganatok

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: kutatás gyógyszer daganat emlőrák

süti beállítások módosítása