Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Emlőrák ellen segítenek a magzati sejtek

2007.11.11. 17:43 Orosz Viktória

Az anyaságnak több eszmei értéke van, ezek közül az egyiket azonban biostatisztikai kutatások is alátámasztják: a gyermeket váró nők között kevesebb mellrák alakul ki. A Washington Egyetem és a Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatói úgy vélik, hogy megtalálták annak az okát, hogy miért tűnnek statisztikailag is védettnek az emlőrákkal szemben azok a nők, akik gyermeket hoznak a világra. Állításuk szerint a baba születésekor az anya keringésébe jutott magzati őssejtek fejtik ki védő hatásukat.
Azt az állapotot, amikor a magzati sejtek hosszú ideig képesek az anya szervezetében sértetlenül megmaradni, mikrokimérizmusnak hívják. Bár a kutatók eddig úgy vélték, hogy ennek az állapotnak az autóimmun folyamatok elindításával csak negatív hatásai vannak, most úgy tűnik, hogy az anyai szervezet egyfajta készültségi állapotba kerül a daganatsejtekkel szemben.
Feltételezésük bizonyítása céljából 82 nő közreműködésével vizsgálatot folytattak. A résztvevők közül 35 esetben diagnosztizáltak emlőrákot. A vizsgálat ideje alatt a nők kétharmada gyermeket hozott a világra, háromnegyedük legalább egy fiúnak adott életet. A kutatók vérmintát vettek az anyáktól és azokban férfi DNS-re utaló jeleket kerestek. Választásuk azért esett éppen erre, mert normális esetben a nők vérében nem fordul elő Y kromoszómát tartalmazó sejt.
Az emlőrákos nők között öt mintában találtak férfi DNS-t. Hárman közülük korábban szült gyermeket, egyikük abortuszon esett át, az ötödik pedig soha nem is tudott arról, hogy terhes lett volna. Összesítve az emlőrákos csoportban 14 százalékos volt a férfi DNS előfordulása a mintákban, míg ez 43 százalék volt a nem daganatos csoportban.
„Kutatásunk során azt tapasztaltuk, hogy az anyai keringésben sokáig megmaradó magzati eredetű őssejtek egyfajta gátat jelentenek az emlőrák kialakulásával szemben. A természet ezen képessége azért is lenyűgöző, mivel az orvosok évekig úgy kezeltek bizonyos daganatokat, hogy egyik emberből sejteket ültettek át a másikba.” – fejtette ki Dr. Vijayakrishna K. Gadi, a kutatócsoport vezetője.
Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: terhesség szülés őssejt daganat

A hét képe 15. - Életünk értelme

2007.11.11. 15:04 Orosz Viktória

Szólj hozzá!

Címkék: csecsemő

Antitesttel a sclerosis multiplex ellen

2007.11.11. 13:54 Orosz Viktória

 A mielinizációs folyamatok megértése a jövőben hozzásegítheti az orvosokat olyan súlyos neurológiai betegségek visszafordításához, mint a sclerosis multiplex, a gerincvelő sérülés, a diabéteszes idegbántalmak és az idegrendszeri daganatok. A mielinhüvely az idegsejtek nyúlványát veszi körbe, ezzel védve azt a külső behatásoktól, illetve biztosítva az ingerület lehető leggyorsabb terjedését. A myelin egy komplex lipoproteid, ami zsírnemű anyagokból és fehérjékből áll. A mielinizáció a mielinhüvely kiépülésének folyamata.

Dr. Haesun Kim a Newarki Rutgers Egyetem biológiatudomány docense ennek a folyamatnak a részleteit próbálja egyre jobban feltérképezni, most egy csaknem 700 ezer dolláros támogatás segítségével, melyet a New Jersey Gerincvelő-sérülés és Agysérülés Kutató Bizottság ajánlott fel. Érdeklődésének középpontjában a mielinhüvelyt alkotó Schwann-sejtek állnak. Arra kíváncsi, hogy hogyan kommunikálnak a Schwann-sejtek az idegsejtek nyúlványaival, az axonokkal, melyeket beburkolnak. Az axonok az idegsejtek hosszú rostos részei, melyek az elektromos jeleket továbbítják. Ha a mielin elveszik, az elektromos jelek megszűnnek, és végül az idegsejtek is elpusztulnak. Ám a kapcsolat különlegessége, hogy kölcsönös függőségen alapul, azaz az axonok jelei nélkül a Schwann-sejtek ki sem tudnának fejlődni. Ha sikerülne megérteni a kommunikáció lényegét, talán elősegíthető lenne a mielin újraképződése, ami számos súlyos betegség gyógyítását jelentené.

A Schwann-sejteket akár a központi idegrendszerbe is be lehetne ültetni, hogy azon a szinten korrigáljanak bizonyos neurológiai kórállapotokat.
Ahogyan a képen is láthatjuk, a demielinizáció az axonok körül található mielinhüvely elhalását jelenti. Éppen ezért az elektromos jelek továbbítása lelassul, illetve meg is szűnhet teljesen. Legismertebb betegség, amelyben károsodik  az idegsejt szigetelőborítása a
sclerosis multiplex. Jelenleg is számtalan kutatás folyik azért, hogy elérjék a betegeknél a remielinizációt. A Mayo Klinika kutatói azt figyelték meg, hogy már egyetlen alacsony dózisú antitest-kezelés is javította a mielinhüvely állapotát a laboratóriumi egér-modellben. “A tartós gerincvelői sérülés gyógyulását gyakran modellezik a laborvizsgálatok során, de az emberek kezelése számít igazán. A természetes emberi antitestek alkalmazását ennek a betegségnek a gyógyítása során még nem tesztelték embereken, de a kutatási eredmények nagyon ígéretesek” – mondja Dr. Moses Rodriguez, a Mayo Klinika neurológusa és a tanulmány főszerzője. “A felfedezésünk végső soron akár egy új kezelési módot is eredményezhet, ami mérsékelheti a végleges rokkantságot,” – állítja Arthur Warrington PhD, a Mayo Klinika tudósa és a tanulmány szerzője.
A mielinjavítás normál esetben magától megtörténik, de a sclerosis multiplex és a központi idegrendszer ehhez hasonló betegségei során a javítási mechanizmus túl lassú vagy egyáltalán nem működik. A kutatók azt próbálják megállapítani, hogy mi gyorsítja fel a gyógyulási folyamatot, ami reményeik szerint egy újfajta kezelést jelenthet a betegeknek.
Az antitestet általában ugyanaz a sejt termeli, és köti a mielinhez az agy és a gerincvelő felszínén, majd elindítja a sejt remielinizáció nevű folyamatát. Az antitest az első olyan reagens, amit a felszíni javítás indukálására terveztek a központi idegrendszerben.

A tanulmányban olyan laboratóriumi egereket használtak, amelyek modellezik az emberi krónikus, progresszív sclerosis multiplexet. A betegség súlyossága ellenére elért sikert jól jellemzi az egerek éjszakai aktivitása (az állatok főleg ekkor aktívak természetes körülmények között is). Egyetlen adag antitestet kaptak, a 25 mcg/kg volt az a minimális dózis, ami elindította a remielinizációs triggert. Ez egy felnőtt személy számára körülbelül 2 mg-os adaggal egyenértékű, nagyon alacsony dózisnak tekinthető. A mielinjavítás az egér-modellben öt héttel a kezelés után érte el a legjobb állapotát.
Ráadásul amikor naponta alkalmazott metilprednisolonnal (egy immunrendszerre ható szteroiddal) kombinálták a kezelést, az antitest ezek után is megindította a remielinizációt a modellállatban, ami egy fontos tény, mivel az első antitesttel kezelhető betegek már szedtek metilprednisolont.

Mivel az antitestek az immunrendszer természetes fehérjéi, ezért láthatóan nem okoznak mellékhatásokat, nem toxikusak – még akkor sem, ha a hatékony dózis 4000-szeresét adják be – bár a koncepciót még nem tesztelték emberen, mondják a kutatók.

Összefoglalva az antitest:

·                    Elősegíti a remielinizációt egyetlen, 25 mcg/kg dózisban beadott kezelés formájában egér-modellben

·                    Ezen kezelés után öt héttel éri el a platófázist a modellállat javulása.

·                    A krónikus immunmediált demielinizációs modell átalakul egy toxin indukálta demielinizációs modellé

Hogy ezt emberen is megismételhessék, a kutatók már genetikai módszerekkel előállították az antitestet és megelőző toxikológiai kísérleteket végeztek egereken, amivel kimutatták, hogy a terápiás dózis 1000-szerese sem mérgező. A vizsgálatokat folytatják állatokon és később esetleg klinikai kipróbálásra is sor kerül.
Dr. Warrington azt állítja, hogy a metilprednisolonnal való kombináció esetén is hatékonyan működött a remielinizáció és nem lettek rosszabbul az egerek, ez kulcsfontosságú lehet.

A tanulmányt október 9-én mutatták be az Amerikai Neurológiai Társaság találkozóján Washington D.C.-ben.

Forrás: Medipress 

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás neurológia sclerosis multiplex antitest

Láthatatlan daganatsejtek

2007.11.11. 11:02 Orosz Viktória

A British Columbia Egyetem kutatói fényt derítettek egy olyan mechanizmusra, mely egy „láthatatlanná tevő köpenyt” von a daganatsejt köré és így az elbújhat az immunrendszer elől. Dr. Wilfred Jefferies professzor munkatársaival felfedezte, hogy a daganat áttétek egy kromatin remodelling nevű folyamat során láthatatlanná tud válni az immunrendszer számára. A folyamatot több rosszindulatú daganat, többek között a petefészekrák, méhnyakrák, prosztatarák és malignus melanoma esetében is megtalálták, azonban az emlőrák és a tüdőrák esetében különösen nagy aktivitásúnak bizonyult.
A sejten belül az emberi DNS kromatinként, hisztonok segítségével összecsomagolt formában van jelen. A kutatók most azt fedezték fel, hogy daganatsejtek esetében megváltozik a kromoszómák szerkezete, mégpedig a hisztonok eltérő kapcsolódása miatt. Ennek következtében lecsökken az MHC I receptorok száma a sejtek felszínén, melyek az immunrendszer számára biztosítanák a felismerést. Mivel az immunrendszer az MHC molekulák által mutatott fehérjedarabok segítségével ismeri fel sajátnak vagy idegennek az adott sejtet, a receptorok nélkül nincs olyan jel, mely beindítaná az immunrendszer támadását a daganatsejt ellen.
„Felfedezésünk végre megadhatja a választ arra a közel húsz éve fennálló kérdésre, hogy miként képes a daganatsejt kijátszani az immunrendszert. Reméljük, hogy a kapott eredmények alapján öt-tíz éven belül olyan kezelési módot fogunk találni, mely lerántja a daganatsejtek láthatatlanná tevő leplét.” – bizakodott Jefferies professzor.
Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás daganat

Szteretrogram

2007.11.10. 11:10 Orosz Viktória

Találtam neten böngészés közben egy érdekes játékot, íme:

A sztereogram olyan kép, amely megfelelő nézéstechnika mellett egy rejtett, térbelinek látszó ábrát mutat. 

A Játékház ajánlása szerint: ,,Nézd ellazulva, meredten a rajzot 40-50 cm-ről néhány percig úgy, hogy ne egy pontra nézz, hanem csak bambulj a vakvilágba (ugye nem is olyan nehéz?). A másik lehetőség, hogy hajolj teljesen közel a monitorhoz, és lassan távolodj el tőle 40-50 cm-re, miközben a szemed ugyanúgy néz, mint mikor közel volt a képhez. A harmadik módszer, hogy 40-50 cm távolságból a monitor felé nézve ne a monitoron látható képre nézz, hanem a kép mögé 40-50 cm távolságra. A lényeg az, hogy a szemek párhuzamosan nézzenek. Ha ügyes vagy, akkor megláthatod, hogy a kép mit ábrázol. Ha nem megy elsőre, ne add fel, előbb-utóbb sikerülni fog.''
Forrás:
Egészségügy + Üzlet


Kíváncsi lennék, kinek sikerül, és ki mit lát?



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Látom nem nagyon megy, íme amit látni kéne: kép

12 komment

Címkék: játék szteretrogram

Új módszer a HIV vírus ellen

2007.11.08. 20:37 Orosz Viktória

Az orvosok a legújabb módszerekkel sikeresen hatástalanították a HIV vírust. Az úgynevezett kombinációs terápia megakadályozza a HIV vírus mutációját és terjedését, így a betegek immunrendszere felerősödik, az egészséges emberekével azonos szintre. Jelenleg ez a HIV fertőzöttek leghatékonyabb kezelési módszere.

Jens Ludgren, a koppenhágai egyetem orvosi karának professzora kollégáival olyan vizsgálatot végzett, amely bizonyítja, hogy a HIV fertőzöttek immunrendszere helyreállható. Az egyetlen feltétel az, hogy a betegek folyamatosan kezeltessék magukat. A HIV vírus hatására a szervezet elveszti a vírusokkal szembeni ellenállóképességét. A vírusok apró kórokozók, melyek nem rendelkeznek önálló anyagcserével. Ily módon, miután bejutnak a szervezetbe, megtámadják a sejteket, és átveszik az anyagcseréjüket. Az influenza vírus az orrban, torokban és tüdőben lévő sejteket támadja meg, a mumpsz a fül nyálmirigyeihez tapad, a polio vírus pedig a bélrendszerben, a vérben és a nyálmirigyekben telepszik meg. Ezekben az esetekben a szervezet megtámadja és megsemmisíti a vírust. A HIV azért olyan veszélyes, mert a vírus az immunrendszer legfontosabb részéhez, az úgynevezett CD4+T limfocitákhoz kapcsolódik. Ezek olyan fehérvérsejtek, melyek segítik az immunrendszert a fertőzések leküzdésében. A HIV vírus új CD4+T limfocitákat hoz létre, majd megtámadja azokat. Így aztán az egészséges CD4+T limfociták száma lassan lecsökken, miközben a HIV legyengíti a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállóképességét. A folyamat végére az immunrendszer annyira szétesik, hogy a betegnél AIDS betegséget diagnosztizálnak. A HIV vírusok folyamatosan mutálódnak, ezért nehéz megtalálni az ellenszert, a kombinációs terápiával azonban hatástalanítható a HIV vírus. A kombinációs terápia megakadályozza a vírus emberi szervezetben történő kialakulását és mutálódását. Amikor a vírus fejlődési folyamata leáll, az egészséges CD4+T sejtek száma növekedni kezd, és a beteg meggyógyul. Immunrendszere erőre kap és normalizálódik, feltéve, hogy a terápiát nem hagyják abba. Amint az immunrendszer javulni kezd, a HIV fertőzött betegről már nem mondható, hogy HIV fertőzésben szenved, illetve HIV beteg: a fertőzés erőssége máris csökken.

Forrás: www.medipress.hu

6 komment

Címkék: kutatás aids hiv

Fehérjét találtak a vasfelesleg ellen

2007.11.07. 18:21 Orosz Viktória

Az Oaklandi Gyermekkórház Kutatóintézetében sikerült egy olyan új, kisméretű fehérjét találni, amely segít megszabadulni a szervezetben felhalmozódott vasfeleslegtől — jelent meg a Journal of Biological Chemistry című tudományos folyóiratban.
Bizonyos vérbetegségekben, mint például a béta talasszémia és a sarlósejtes vérszegénység, túl sok vas halmozódik fel a szervezetben. A felesleget a ferritin nevű fehérjében tároljuk, melyből a vasat az úgynevezett kelátorok segítségével lehet eltávolítani. Ezeket a vegyületeket a klinikai gyakorlatban is alkalmazzák vértisztításra. Az új molekula (egy hét aminosavból álló peptid) bizonyos kapunyitási mechanizmuson keresztül hat. Nyitva tartja a ferritin vascsapdájának kapuját, hogy a kelátor nagyobb hatékonysággal – nyolcszoros sebességgel – tudja kivonni belőle a vasat.A kutatás vezetője Dr. Elizabeth Theil. Munkáját Oaklandből Dr. Xiaofeng S. Liu, a Mi Asszonyunk Egyetemről pedig Dr. Marvin J. Miller és Leslie D. Patterson segítették. A túlzott mennyiségű vas számos tünetet, pl. hosszantartó fáradékonyságot, gyengeségérzést, ízületi fájdalmat és gyulladást okozhat. Ha nem kezelik, akár súlyos máj- és szívbetegségekhez, sőt, cukorbajhoz is vezethet a vasfelhalmozódás.

Forrás: www.medipress.hu

Szólj hozzá!

Címkék: vas

Meghökkentő eset a táncoló fogorvosnál

2007.11.06. 12:38 Orosz Viktória

Egy new york-i fogorvos táncolt, miközben páciense fogát fúrta, ráadásul a beteg végül a kórházban kötött ki, mivel a fúrófej egy darabkája letört, és beleszúródott a nő szemüregébe – áll a feljelentésben. A 31 éves Brandy Fanning állítása szerint a 2004 októberében bekövetkezett baleset miatt sürgősségi ellátásban részesült, majd három napot kellett kórházban töltenie. Dr. George Trusty ellen múlt hónapban nyújtották be a 600 dolláros keresetet. Dr. Trusty és Dr. Ruben Cowart, a Syracuse Közösségi Egészségközpont elnöke és vezérigazgatója nem kívánt nyilatkozni az eset kapcsán.

Fanning elmondása alapján azért kért fogorvosi ellátást a központban, mert bal zápfogának fájdalma egyre erősödött. Gyökérkezelést nem lehetett végezni, így Trusty adott neki Novocaint és fúróval kezdte feltörni a fogat kihúzás előtt. Fúrás közben Trusty „ritmikus mozgásokat, lépéseket végzett” a rádióban szóló Cápamese betétdalára – írja a kereseti anyag -, amikor Fanning egy reccsenést hallott.  Trusty megpróbálta egy fém kampóval kihúzni a fúróhegyet, de csak beljebb nyomódott a csontba, a szemüreg közelébe. Trusty ezután azonnali időpontot kért egy szájsebésztől, majd átirányította Fanningot a sürgősségi ellátásra. A nő állítása szerint először azt mondta a fogorvos, hogy valószínűleg kitüsszenti majd a fúróhegy darabot, de később az orvosok tájékoztatták, hogy ha valóban kitüsszentette volna, ez akár vaksághoz is vezethetett volna. Fanning azért perelte be Trusty-t, mert ígérete ellenére nem fizette ki orvosi ellátását, illetve a mai napig szenved a szövőmények - arcduzzanat, idegkárosodás és súlyos fertőzés - miatt. A kereset jelenleg a szövetségi törvényszéknél van, hiszen az egészségközpont irányítása szövetségi törvények alapján zajlik.

Forrás: www.medipress.hu

2 komment

Címkék: érdekesség fogászat

200 orgazmus egy nap

2007.11.05. 18:45 Orosz Viktória

News of the World egy szinte hihetetlen történetet publikált Sarahról -egy londoni 23 éves lányról-, akinek van, hogy napi 200 orgazmusa van. A betegségét PSAS(Permanent Sexual Arousal Syndrome)-nak hívják és csak nőknél fordul elő. A PSAS-t először 2001-ben írták le az Egyesült Államokban, de az okok a mai napig tisztázatlanok. Nagy valószínűséggel az idegpályák rendellenes működése okozhatja. A nemiszervek vérbővé válnak és akár egy hajszáritó(leggyengébb fokozaton) is orgazmust okozhat. Jelenleg még nincs rá gyógymód, csak antidepresszánsokkal tudják kezelni. Antidepresszáns pedig azért kell, mert nagy része a PSAS betegeknek öngyilkosságot követ el. Ezzel ellenben viszont van olyan kutató, aki párhuzamot vél felfedezni, az antidepresszánsok elhagyásával, hisz sok esetben utánna alakult ki ez a betegség. Mások pedig a menopauzához kötik. Egyelőre semmi biztos nincs a betegséggel kapcsolatban. Ha bármi kutatási eredmény születik, ígérem egyből beszámolok róla, hogy hogyan lehetséges ez és mi az "ellenszere".

17 komment

Címkék: szexológia orgazmus

süti beállítások módosítása