Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A hét legjobb orvosi cikkei

2007.12.09. 09:56 Orosz Viktória


A héten nagyon sok érdekes cikket olvastam a neten, a legjobbakat szeretném Veletek is megosztani, íme a TOP5!






1. Elsőként az Egészség[origo] cikkét ajánlanám, mely az álmodásról szól:
Naponta mintegy két órát töltünk el álomban, ebben a különös tudatállapotban, ahol soha nem látott helyeken bolyongunk, furcsa helyzetekbe kerülünk, repülünk, zuhanunk, különös lényekkel találkozunk, és ki tudja, még mi minden történik velünk. Mi az álmok élettani szerepe? Miért álmodunk minden este? Hogyan előzhetjük meg a rémálmok kialakulását? Cikkünkben többek közt ezekre a kérdésekre kerestük a választ.
2. A Weborvos cikke a rejtélyes betegségről: a Gaucher-kórról:
 Különösen ritka betegségek diagnózisának felállításakor a szakemberek tünetek tucatjait elemzik, amíg eljutnak a megoldáshoz. A genetikailag öröklődő, enzimhiány okozta Gaucher-kór ezek közé tartozik: ma Magyarországon mintegy 30 beteget diagnosztizáltak. Pedig ennél sokkal többen lehetnek – ha az érintettek nem téves diagnózisok alapján járnák saját, sokszor évtizedekig tartó kálváriájukat.
3. Ötven éves az első pacemaker! - írja a Patikatükör:
Napjaink pacemakerei mindössze gyufásdoboz méretűek, és az egyszerű ritmusgeneráláson túl képesek érzékelni a szív saját aktivitását, ahhoz alkalmazkodnak. A kezelőorvost manapság már az Interneten keresztül tájékoztatják a beteg aktuális állapotáról. De nem volt ez mindig így.
4. Mit tehetünk a kínzó fejfájás ellen? Választ a HVG-n olvashatunk:
Napjaink legtöbb betegségéhez hasonlóan a migrén is egyre gyakoribb. Noha még mindig nem sikerült megérteni a kínzó fejfájás teljes folyamatát, valamennyire tisztában vagyunk az alapokkal, így a kezelésével is.
5. A Medipress cikkével fejezném be, mely a szexualitásról ír:
Egy nemrég az 'American Journal of Public Health' című szaklapban publikált tanulmány szerint nagyobb az esélyük a későbbi egészségügyi problémák kialakulására azoknak, akik túl korán vagy túl későn kezdik szexuális életüket.

1 komment

Címkék: ajánló web

A sokoldalú brokkoli

2007.12.08. 17:43 Orosz Viktória

A Johns Hopkins Egyetem orvosi karának kutató megállapították, hogy a brokkoli és a hozzá hasonló zöldségek nagy mennyiségben tartalmazzák annak az anyagnak a természetes előalakját, mely hatékony fegyver lehet a daganatok mellett egyik genetikailag öröklődő bőrbetegség ellen is. Az epidermolysis bullosa simplex (EBS) egy ritka, azonban nagyon súlyos bőrbetegség, mely során a bőrt ért horzsolások helyén nagy, folyadékkal telt hólyagok alakulnak ki. A probléma oka az, hogy a külső bőr (epidermis) alsó rétegeiben található keratin sejtek szokatlanul sérülékenyek mindenféle, bőrt ért sérülésekkel szemben. Ennek oka pedig a rendellenes keratin 5 (K5) és keratin 14 (K14) fehérjék termelésében keresendő, melyek normális esetben egymással kapcsolódva egy sejtvázat alkotó fehérjét hoznak létre.  Jelenleg csupán a betegség tüneteit tudjuk kezelni, mely a betegség okát nem szünteti meg. Dr. Pierre Coulombe munkatársaival azonban lehet, hogy talált egy olyan módszert, mely a keratinsejtek sejtvázából hiányzó fehérjét pótolva újra lehetővé teszi a sejt megfelelő működését. Az emlősök között összesen 54 féle keratin fehérje fordul elő, és szerkezeti felépítésük, tulajdonságaik, valamint bőrön belüli elrendeződésük is nagymértékű hasonlóságot mutat a fajok között. A keratin fehérjék között több olyan is található, melyek tulajdonságaikban egymással átfedést mutatnak, mely egyfajta biztosítéknak tűnik arra az esetre, ha valamelyik fehérje egy genetikai hiba folytán nem tudná funkcióját betölteni. Dr. Coulombe munkatársaival megállapította, hogy az EBS hátterében is éppen ez a funkcionális redundancia lehet a megoldás és a probléma kulcsa is egyben. A betegség során kialakuló sebek ugyanis heg nélkül gyógyulnak, mely a K5-höz hasonló K6, valamint a K14-hez hasonló K17 és K16 miatt lehetséges. Egereken végzett vizsgálataik során ugyanis megállapították, hogy a sulforaphan kifejezetten hatékony volt a K14 hiányos EBS betegség kezelésére a K16 és K17 fehérjék termelődésének szelektív serkentése révén, azonban a K5 fehérje hiánya esetében ez nem következett be. 
Forrás: Medipress

3 komment

Címkék: bőr brokkoli epidermolysis bullosa simplex

Pótolhatóak a Parkinson-kórban elvesztett sejtek

2007.12.06. 16:43 Orosz Viktória

A Parkinson-kórt bizonyos agysejtek, a dopaminerg sejtek fokozatosan előrehaladó elfajulása okozza. Pótlásuk ígéretes terápiás eszköz, ám az eddigi kísérletek fókuszában álló magzati középagysejtek csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre, tehát újabb sejtforrásokra van szükség. A svéd Karolinska Intézet kutatói Ernest Arenas vezetésével új dopaminerg sejtforrást találtak, amely Parkinson-szerű betegségben szenvedő egerekben már bizonyított. A sejtek az elülső középagy idegi őssejtjeiből származnak, melyeket számos különböző faktor – FGF2, FGF8 és SHH (sonic hedgehog) – jelenlétében terelnek a megfelelő fejlődési irányba. Ezzel a módszerrel tízszer annyi dopaminerg sejtet sikerült nyerni, korábban, amikor csak a FGF2-t alkalmazták.
Az állatkísérletek igazolták, hogy parkinsonizmusban szenvedő egerekbe ültetve a sejtek lényeges sejtszintű és működésbeli javulást idéztek elő. Az egerekben nem alakultak ki tumorok, ami azért rendkívül fontos, mert a rákos sejtburjánzást tartják az őssejtkezelések egyik legnagyobb veszélyének. A kutatók szerint az új módszerrel előállított sejtek hatékonyan és biztonságosan javíthatják a Parkinson-kóros betegek gyógyulási esélyét.
Forrás:Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia parkinson

Hogyan szerettessük meg a gyerekkel a zöldséget?

2007.12.05. 17:29 Orosz Viktória

A Monell Központ új kutatása szerint, a szoptatással táplált csecsemőkkel könnyebb megszerettetni a gyümölcsöket, zöldségeket. A zöldség és gyümölcsfogyasztás csökkenti az elhízásra és a rákos betegségre való hajlamot, tudhatjuk meg Julie A. Mennella professzortól.  A tanulmány, mely a korai íztapasztalatok befolyását vizsgálta, a Pediatrics című lapban jelent meg. Mennella és kollégája Catherine A. Forestell 45 csecsemőt tanulmányozott, akiknek egy részét szoptatással tápláltak, míg a másik felét tápszerrel. Az egyik csoportban az anyákat nyolc egymást követő napon keresztül zöldbabbal etették, míg a másik csoportot ugyanannyi idő alatt zöldbabbal és barackkal felváltva.
Az eredmények azt mutatták, hogy a leválasztás idején előnyt jelentett, ha szoptatással táplálták a csecsemőt, de csak abban az esetben, ha az anya rendszeresen fogyasztotta ezeket az ételeket. Az első barackfogyasztás alkalmával, a szoptatással táplált csecsemők többet fogyasztottak a gyümölcsből, mint a tápszeres babák. A kérdőívekből kiderült, hogy a kismamák több gyümölcsöt fogyasztottak, ami arra utalhat, hogy a babák az anyatejen keresztül már megismerték a barack ízét.
Ugyanakkor, az anyák ritkán fogyasztottak zöldségeket. A szoptatással táplált és a tápszeres csecsemők első zöldségfogyasztása között nem is mutatkozott különbség. „Ez egy csodálatos rendszer, melyben az anya tápláléka megízesíti az anyatejet, így a csecsemő már a szoptatás ideje alatt megismerkedhet a rendszeresen fogyasztott ételek ízével” – mondja Mennella.
Mindkét csoportban nyolc napon keresztül folyamatosan kóstoltatták a babákkal a zöldbabot, mely során kialakult az étel elfogadása, és háromszorosára nőtt az elfogyasztott zöldbab mennyisége. A babák úgy születnek, hogy irtóznak a keserű íztől, ha az anyák meg akarják szerettetni velük a zöldségeket, már a szoptatás ideje alatt meg kell velük ismertetni ezt az ízvilágot.
A kutatók arra is rájöttek, hogy a csecsemők önkéntelen arckifejezése nem mindig arra utal, hogy hajlandóak-e enni az ételből. Azt javasolják a szülőknek, hogy rendszeresen kóstoltassák gyermekeikkel a gyümölcsöket és zöldségeket, és ne a babák arckifejezése alapján ítéljék meg, hogy hajlandóak-e a babák ezeket az ételeket fogyasztani.
Forrás:Medipress

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: gyümölcs szoptatás csecsemő zöldség

Életmentő egyszerű teszt infarktus után

2007.12.04. 16:16 Orosz Viktória

A Calgary Egyetem kutatóinak nemrég sikerült egy olyan egyszerű vizsgálatot kidolgozniuk, mely infarktus után gyorsan ki tudja szűrni azokat, akiknél komoly szövődmény kialakulására nagy az esély.
Mindenki szereti az egyet fizet kettőt kap akciókat, pláne akkor, ha az éppen egy életet is megmenteni képes egyszerű teszt. A kanadai kutatók azonban most egy teszt segítségével egyszerre tudják vizsgálni a szív beidegzésének vagy ingerületvezető rendszerének problémáit akár évekkel az infarktus után is.
„Komoly előrelépést sikerült elérnünk, hiszen az eddigi vizsgálatok többnyire csak az egyikre fókuszáltak és sok olyan beteget nem szűrtek ki, akiknél pedig komoly esélye van újabb szívinfarktus vagy egyéb súlyos szövődmény kialakulásának.” – hangsúlyozta Dr. Derek V. Exner, a kutatócsoport vezetője. Szívinfarktus során ugyanis az elhalt terület kiesik az ingerület vezetéséből és ezáltal sajnos kedvező teret hoz létre az akár életet veszélyeztető ritmuszavarok kialakulásához. Emellett azonban az idegrendszer is fokozottan aktivált állapotban van és a beteg tudtán és akaratán kívül is elősegítheti a ritmuszavar kialakulását.
A kutatók munkáját 322 önkéntes beteg segítette, akiknek korábban volt infarktusuk mely után legalább enyhe mértékű csökkenés következett be a szív pumpafunkciójában. A betegeket 2-4 héttel majd 10-14 héttel az infarktus után több teszt segítségével mind a szív ingerületvezető rendszerét, mind pedig a beidegzést megvizsgálták, majd átlagosan négy évig nyomon követték a betegek állapotának alakulását. A betegek naponta 18-24 órán keresztül egy olyan készüléket viseltek, mely a szív elektromos tevékenységét rögzítette, majd a rögzített EKG-ban változó T-hullámra (TWA) utaló, valamint az idegrendszer aktivitására utaló, a szív terhelésváltozáshoz alkalmazkodó képességének (HRT) eltéréseire utaló jeleket kerestek számítógép segítségével. Az első vizsgálat alkalmával sem a TWA, sem pedig a HRT kóros eltérései nem utaltak egyértelműen az infarktus ismétlődésének magas kockázatára, azonban a második vizsgálat alkalmával már igen, különösen, ha a két kapott eredmény kombinációját tekintették a kutatók. A betegek azon egyötöde, akiknél mind a két eltérés jelen volt a második vizsgálat során, közel hatszor nagyobb kockázattal rendelkeztek az infarktus ismétlődésére, mint a többi vizsgált beteg.
„A szívinfarktust túlélt betegek életkilátásai elég jók, azonban minden ötödik esetben komoly esély van súlyos szövődmények kialakulására. Ezért minden beteg esetében nagyon fontos, hogy infarktus után rendszeresen járjon kontrollra, valamint hogy szedje azokat a gyógyszereket – aszpirin, béta-blokkolók, ACE-gátlók, statinok – melyek bizonyítottan javítják az életminőséget.” – figyelmeztetett Dr. Exner. 
Forrás:Medipress

2 komment

Címkék: szív fejlődés infarktus

Éjszakai légzésgondok és elhízás

2007.12.03. 18:36 Orosz Viktória

Az Egyesült Államok orvosai egyre tehetetlenebbek az ország lakosságát sújtó kóros elhízással szemben. A gyerekek különösen veszélyeztetettek ebből a szempontból. Az alvás alatti légzészavarok, amelyek később súlyos betegségeket is okozhatnak, rendkívül gyakoriak az elhízott gyerekeknél-olvasható az "Otolaryngology: Head and Neck Surgery" című szaklap decemberi számában.
Az alvás alatti légzészavar súlyosságától függően az egyszerű horkolástól az obstruktív alvási apnoéig terjedhet, amely alvás közbeni légzésleállást jelent. Ez nagyon nagymértékben növeli a szív és érrendszeri betegségekre, valamint a magas vérnyomásra való hajlamot.
A Virginia Egészségügyi Egyetem kutatói 299, 2 és 18 év közötti gyermeket vizsgáltak meg. Az első csoportba olyan gyerekeket válogattak, akik mandulaműtét miatt kerültek kórházba, a mandulák eltávolításával ugyanis csökkenteni lehet az alvás közbeni légzészavarokat. A kontrollcsoportba véletlenszerűen kiválasztott gyerekek kerültek.
Az eredmények szerint a mandulaműtéten átesett légzészavaros gyerekek 46 százaléka túlsúlyos, míg a kontrollcsoportnál ez az arány 33 százalék. Az adatok szerint az afro-amerikai légzészavaros gyerekek körében valamivel gyakoribb a kóros elhízás, mint a fehéreknél.
"Fontos, hogy felhívjuk a szülők figyelmét az éjszakai légzészavarok és a kóros elhízás közötti kapcsolatra, hiszen mind a kettő elég súlyos probléma, és veszélyt jelent a gyermek egészségére" - nyilatkozta Dr. Emily F. Rudnick a kutatás egyik vezetője.
Forrás:Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: alvás elhízás

süti beállítások módosítása