Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

2 éves gyermeket vettek rá dohányzásra

2007.12.30. 16:20 Orosz Viktória

Kedden egy nőt kiskorú veszélyeztetésével gyanúsítottak meg, miután kiderült, hogy feltett az internetre egy videofelvételt, amin egy kétéves gyermek cigarettázik. A hatóságok elmondása szerint a vasárnap letartóztatott 33 éves Sandra Venery a MySpace nevű népszerű közösségi oldalra töltötte fel a videót. A Daily Press cikkéből kiderül, hogy a felvételen egy gyermek látható, aki cigarettázni próbál, miközben egy felnőtt csúnya beszédre utasítja őt. Állítólag Venery készítette a filmet, mellyel egy televíziós sorozat egyik jelenetét akarta utánozni. Veneryéknél házkutatást hajtottak végre, melynek során számítógépek és kamerák kerültek elő, melyekkel a rendőrség feltételezése szerint a szóban forgó videót készítették el férjével együtt. Az eszközöket azonnal lefoglalták. A UPI közölte, hogy a bejelentést a gyanúsított egyik családtagja tette meg. Veneryt jelenleg is fogva tartják.


Forrás: Medipress

11 komment

Címkék: gyerek

Az egészség mindenkié

2007.12.29. 11:20 Orosz Viktória

George Bush amerikai elnök aláírta azt a törvénytervezetet, amelynek rendelkezései szerint az Országos Egészségügyi Intézet (NIH) köteles a nyilvánosság számára is elérhetővé tenni kutatási anyagait, és a különböző tudományos kísérletek leírásait.
Az új szabályok értelmében már nem csak a kutatásokban részt vevő tudósok férhetnek hozzá az anyagokhoz, hanem az Országos Egészségügyi Könyvtár online adatbázisán (PubMed Central) keresztül bárki. Az anyagokat legkésőbb egy évvel a publikálást követően kell majd feltölteni az adatbázisba.
"A jövőbeni kutatások és fejlesztések kulcsa egyértelműen az, hogy a korábbi eredményekhez korlátlan hozzáférést biztosítsunk mindenki számára" - nyilatkozta Harold Varmus, a Sloan-Kettering Memorial Rákkutató Központ elnöke - "Hatalmas előrelépés, hogy-bár egy éves csúszással-de ez a rengeteg kutatási anyag nyilvánosságra kerül."
"Az oktatás terén is rendkívül fontos, hogy a hallgatók a legfrissebb naprakész információkat kapják meg tanáraiktól" - nyilatkozta David Shulenburger az oktatási tárca elnökhelyettese.
"Az új szabályok bevezetésével a Kongresszus új reményt adott az orvosoknak, a betegeknek és a betegek hozzátartozóinak is, hiszen ki tudja, lehet, hogy épp ennek az intézkedésnek az eredményeként találják meg valamelyik halálos betegség gyógymódját" - nyilatkozta Sharon Terry, a Genetic Alliance nevű kutatóközpont elnöke.
Forrás: Medipress

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: egészség

Kilökődést gátló őssejt

2007.12.28. 21:35 Orosz Viktória

A Nemzetközi Őssejtkutató Intézet munkatársai nemrég olyan embrionális őssejtekből származó sejtvonalakat hoztak létre, melyek utat nyithatnak olyan sejtátültetésekhez, melyek nem váltanak ki immunválaszt a befogadó szervezetben.
„A kutatás során egy teljesen új megközelítést alkalmazva olyan sejteket sikerült létrehozni, melyek segítségével hamarosan igen sok embert fogunk tudni gyógyítani. Bár jelenleg is vita tárgyát képezi az, hogy külön-külön minden beteg részére létrehozzunk őssejteket, azonban ez a kezelési elképzelés a hatalmas költségigény miatt irreálisnak tűnik. Ehelyett olyan sejteket célszerű létrehozni, melyek segítségével sok embert lehet meggyógyítani anélkül, hogy bármiféle immunológiai probléma felmerülne. És ennek a közleménynek a megjelenése arról tanúskodik, hogy igen nagy előrelépést sikerült ezen a téren elérni.” – fogalmazott Dr. Ian Wilmut, aki az Edinburgh Egyetem kutatójaként a közleményt megjelentető Cloning & Stem Cell folyóirat főszerkesztője, majd folytatta: „A jelenlegi őssejteket felhasználó kezelési módok egyik legkomolyabb hátulütője az immunreakció kialakulása, azonban ezek az őssejtek képesek úgy beépülni a gazdaszervezetbe, hogy ne okozzanak kilökődési reakciót. Azonban további vizsgálatok szükségesek annak igazolására, hogy az újfajta őssejtek képesek immunreakció nélkül helyettesíteni a különböző degeneratív (fokozatos leépüléssel járó) betegségek során elvesztett sejteket.”
Dr. Elena S. Revazova munkatársaival sikeresen hozott létre emberi eredetű petesejtek aktiválása során olyan őssejteket, melyek az emberi embrionális őssejtek felszíni markereit és tulajdonságait hordozzák. Az így létrehozott négy őssejtekből álló sejtvonalra jellemző, hogy a felszínükön homozigóta HLA-t (humán leukocyta antigént) hordoznak. Ez pedig lehetővé teszi, hogy mind a donor, mind pedig a befogadó szervezet antigénjei megegyezzenek, ami pedig az immunreakció kialakulásának esélyét csökkenti. A másik lényeges momentum a sejtek előállításával kapcsolatban, hogy azok nem embriókból (megtermékenyített petesejtekből) jönnek létre, hanem megtermékenyítetlen petesejtekből, így etikai kérdések felmerülésétől sem kell tartani.
Forrás:Medipress 
 

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás őssejt

süti beállítások módosítása