Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Új fegyver a TBC ellen

2008.01.02. 13:13 Orosz Viktória

A XX. században az orvosok a fertőzéseket okozó baktériumok ellen az eddig ismert legjobb fegyvert használták, az antibiotikumot. Az egyre szaporodó, több antibiotikummal szemben érzéketlen (multirezisztens) baktériumok miatt azonban új támadási felületet kellett keresni, és úgy tűnik, a Weill Cornell Egészségügyi Központ munkatársainak sikerült.
 
A baktériumok úgynevezett virulencia faktorok segítségével támadják meg a szervezetet, amint azzal kontaktusba kerülnek. „Sikerült létrehoznunk egy olyan gátlószert, mely azt a kicsiny molekulát gátolja, melyet a Mycobacterium tuberculosis és a Mycobacterium leprae (a lepra kórokozója) használ a szervezet védekezési rendszerének megbénítására és a sejtek megtámadására. Sejttenyészeteken végzett vizsgálataink során megállapítottuk, hogy az általunk létrehozott új gátlószer valóban képes megakadályozni a baktériumok virulencia faktorainak működését. A következő lépcsőt az új gátlószer egereken történő kipróbálása fogja jelenteni.” – fejtette ki Dr. Luis Quadri professzor, a kutatócsoport vezetője.
A WHO adatai szerint a TBC még mindig az első tíz olyan betegség között van, melyek évente a legtöbb áldozatot követelnek. A jelenleg évente közel kétmillió ember halálát okozó betegség multirezisztens és kifejezetten gyógyszerrezisztens (XDR) baktériumtörzsek egyre nagyobb számban bukkannak fel.
„Egyértelmű, hogy a helyzet leküzdésére a hagyományos értelemben vett antibiotikus kezelés helyett egy sokkal hatékonyabb módszert kell alkalmaznunk. Kutatásaink során a kórokozókat közvetlenül károsító gyógyszerek helyett olyan hatóanyagokat keresünk, mely a kórokozót nem öli ugyan meg, de a gazdaszervezetbe kerülését követően gátolja a szaporodásukat, valamint a betegséget kialakító képességüket.” – magyarázta a kutató.
A kutatók felfedezték, hogy a vizsgált baktériumok fenol-glikolipidek (PGL-ek) segítségével gátolják a szervezet védekezőképességét, vagy éppen annak segítségével támadják meg az idegsejteket fertőzés során. Megvizsgálták a PGL szintézis lépéseit, és sikerült azonosítani azt az enzimet (FadD22), mely a folyamat egyik korai, nélkülözhetetlen lépését katalizálja. A kutatásban közreműködő Dr. Derek Tan munkatársaival sikeresen létrehozta azt a molekulát, mely bizonyíthatóan gátolja a FadD22-t, és ezzel gátolja a Mycobacteriumok PGL által közvetített immunrendszert befolyásoló képességét.
„Nem állítjuk, hogy az újfajta gyógyszerek valaha is le fogják váltani az antibiotikumokat, azonban a különösen veszélyes kórokozók ellen igyekszünk a lehető legtöbb fegyvert felvenni az arzenálba, hogy aztán akár egyedül, akár kombinálva tudjuk őket alkalmazni a fertőzések leküzdésére. Véleményünk szerint a virulencia faktorok gátlása csak az első lépcsője ennek a paradigmaváltásnak, mely a jövőben a betegeknek egyre nagyobb esélyt fog vélhetően adni a gyógyulásra.” – hangsúlyozta Quadri professzor.
Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás baktérium tbc

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr39281954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása