Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Miért NE füvezzünk?

2008.01.28. 16:49 Orosz Viktória

Azok, akik sok füves cigarettát szívnak, két évtizeddel korábban lesznek tüdőbetegek, és ezért a dohányzási szokásuk a felelős. -írja a Medipress.

A mély és lassú belégzés, és a hosszas lélegzet-visszatartás fogékonnyá teszi a kannabis-fogyasztókat a gyors tüdőkárosodásra már sokkal fiatalabb életkorban, egy melbourne-i kutatócsoport megfigyelései alapján. A Monash Egyetem allergológiai, immunológiai és légzési osztályának egy csoportja megvizsgálta a középkorú, rendszeres kannabis-fogyasztók tüdejének állapotát.
A vizsgált személyek között nagy számban találtak hólyagos tüdőbetegségben szenvedőket, akiknél a tüdőben megrekedt levegő légzési nehézségeket okozott, és helyenként a szerv károsodását is. Ezt gyakran a mérgező anyagok, vagy a dohányfüst hosszú távú belélegzése okozza. Az átlagos dohányosokat 65 éves koruk körül támadja meg a betegség, de a füves cigarettát fogyasztók húsz évvel korábban, a negyvenes éveik elején betegszenek meg, adja hírül a Respirology szakfolyóirat cikke. A szerző, Dr. Matthew Naughton szerint a betegség gyakran rejtve marad, mivel a betegek röntgenképe és légzésfunkciója normális.
"Ami szembetűnő, az a tüdőbeteg páciensek viszonylag fiatal életkora, továbbá, hogy a vizsgált személyek felénél nem találtunk eltérést a röntgenképen és a légzésfunkcióban.” A marijuana-fogyasztók többet szívnak be, és négyszer olyan hosszú ideig tartják benn a levegőt, mint a hagyományos dohányosok. Ez a fajta belélegzési mód megemeli a belélegzett apró részecskék koncentrációját és a lerakódás mértékét, és ezzel nagyobb mértékben és gyorsabban roncsolja a tüdőt.
A kutatók elmondták, hogy a marijuana tüdőre gyakorolt hatásairól ritkán írnak, és az emberek nem is igazán értik meg, hiszen ez a szokás rendkívül elterjedt.
Az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet jelentése szerint az ausztrálok 11 %-a szív marijuanát. Az arány sokkal magasabb a tinédzserek körében, minden ötödik fiatal kibróbálta már ezt a szert.

Egyéb ellenérvek/Forrás:Debreceni Drogambulancia/:


Légúti megbetegedések: gyakori a krónikus légcsőhurut, ez társulhat fokozott köhögéssel, kialakulhat krónikus hámelváltozás. A légutak és a tüdő daganatos elváltozásainak a kialakulási kockázata megnő.

Reproduktív funkciók zavarai: a tartós marihuana fogyasztó férfiaknál csökken az ejakulatumban lévő spermiumok száma, a csökkenés sterilitással járhat. Lassul a spermiumok mozgása, és elmaradhat az ejakuláció. Nőknél a pubertás előtti és a pubertás körüli fogyasztás a ciklus késői zavarához vezethet, amely meddőséget is okozhat.

A terhesség alatti marihuana szívás kihat a magzatra: a THC átmegy a méhlepényen, így bekerülhet a magzat idegrendszerébe is. Az ilyen anyák újszülöttei kisebb súllyal születnek, nehezebben tanulnak.

Immunrendszeri hatások: Gátolja az NK sejtek (Natural Killer = természetes ölő) aktivitását, elsősorban a celluláris immunválaszt gyengíti. Ennek a hatására csökken a fertőzésekkel szemben az ellenállóképesség. A marihuánás cigaretta nem pszichoaktív kannabinoidja a tüdő védekezési mechanizmusát károsítja.

Pszichés zavarok: tizenéveseknél munkavégzési zavarok jelentkezhetnek rendszeres kannabisz fogyasztás után. Ez megnyilvánulhat tanulási nehézségekben, valamint akadályozhatja a magas szellemi színvonalú munka elvégzését. Hosszantartó fogyasztásánál gyakori a memória kiesése, valamint előhozhat lappangó elmebetegségeket

2 komment

Címkék: cannabis tüdő

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr20314988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silvester 2008.10.28. 00:41:43

Hát én kipróbáltam ezt a fajta mulatságot 8 évig :)
utána majd 3 évembe telt mire észhez tértem. Hm "lappangó elmebaj" lehet én extra érzékeny lettem ami pszihikai gyengeség formájában jelent meg, minden esemény ami nehézség volt az életemben azt halálos tragédiaként éltem át. Ma meg már azért jobban le tudom küzdeni az ilyet. Memória: Hát az megszűnt ....egyszerűen semmit nem találtam hetekig....
egyébként ameddig használtam, ki voltam bukva ha valaki szidta, vagy le akar beszélni a használatáról! De valójában erősen visszafogta a teljesítő és a koncentráló képességemet!
Amióta abbahagytam sikerült karriert építenem és nem kell a gátlásaimba bukdácsolnom.

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2008.10.28. 13:00:32

Silvester! Köszönjük, hogy megosztottad velünk, remélem ez a tapasztalat mások számára is hasznos lesz! És örülök, hogy sikerült túljutnod ezen és sikeres életet élsz! Jó példa lehetsz sorstársaidnak!
süti beállítások módosítása