Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Megmenthetőek az idegsejtek

2008.02.11. 17:27 Orosz Viktória

A marylandi Nemzeti Egészségtudományi Kutatóintézet munkatársai felfedezték, hogy kedvezőtlen mellékhatások nélkül hogyan lehet az idegsejteket megmenteni a haláltól. - írja a Medipress.
Nem régóta ismert, hogy az érbelhártya eredetű növekedési faktorok (VEGF) családjába tartozó fehérjék képesek megvédeni az idegsejteket a fokozatos leépüléstől és a pusztulástól. Az eddigi klinikai vizsgálatok azonban a faktorok korlátozott használhatóságát igazolták, mivel mellékhatásként fokozódott az új erek képződése (angiogenesis). Dr. Xuri Li munkatársaival azonban nemrég bebizonyította, hogy a VEGF-B fehérje hatékonyan tudta csökkenteni a rágcsálók retinájában található idegsejtek pusztulását anélkül, hogy érdemi angiogenesis jelent volna meg.
További vizsgálatok során megállapították azt is, hogy a VEGF-B olyan retinából származó sejtekből létrehozott modellen is létrehozta védő hatását, mely a sejtsérülés miatt bekövetkező sejthalált modellezte, valamint a retina idegsejtjeinek fokozatos pusztulásával járó neurodegeneratív betegségek esetében is hatékony védő szerepet töltött be. Mindemellett a VEGF-B még gutaütés esetén is csökkentette az oxigénhiány miatt elpusztult sejtek számát.
„Mivel a retinában elég volt olyan alacsony koncentrációban alkalmazni a VEGF-B fehérjét a kedvező hatás eléréséhez, mely még nem okozott érdemi érképződést – mely a retinában található idegsejtek elé növekedve megakadályozza, hogy a fény eljusson az idegsejtekhez – valószínű, hogy a VEGF-B hatékony kezelési módot jelenthet a retina pusztulásával járó neurodegeneratív betegségben szenvedőknek.” – magyarázta Dr. Li.

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia neuron idegrendszer

A bejegyzés trackback címe:

http://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr63335178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.