Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Baktérium okozza a kellemetlen szájszagot

2008.04.13. 18:05 Orosz Viktória

Solobacterium moorei az a kórokozó, amelyik nagymértékben felelős a krónikus kellemetlen szájszagért vagy a halitózisért (rossz szagú lehelet) – jelentették be a biológusok szombaton, az „American Association for Dental Research” (Amerikai Fogtudományi Kutató Szövetség) éves találkozóján Dallasban.  - írja a Medipress.
 
A néha nagyon zavaró, tartós, kellemetlen szájszagot gyakran a nyelv felületén jelen lévő, bűzös kénvegyületeket képző lebontó baktériumok okozzák.  „A nyelv baktériumai kellemetlen szagú vegyületeket és zsírsavakat termelnek, és a halitózis-esetek 80-90 %-áért felelősek” –nyilatkozta Betsy Clark, a Buffaloi New York-i Állami Egyetem fogorvostan hallgatója. Egyes esetekben a kellemetlen szájszag a tüdőből vagy az arcüregekből származik. 
A vizsgálatba 21 kellemetlen szájszagtól szenvedő és 36 egészséges személyt vontak be. Clark és kollégái a hialitózisos betegek közül mindenkiben kimutatták a S. moorei-t, míg a másik csoportban mindössze négy esetben. A 4 személy mindegyike periodontitisben (fogínygyulladásban) szenvedett, ami szintén krónikus kellemetlen szájszaghoz tud vezetni. 
Egy korábbi, 8 hialitózisos és 5 egészséges személyt bevonó vizsgálat eredményei szerint a „S. morei mindig megtalálható a hialitózisos betegekben, és sosem fordul elő olyanokban, akiknek nincs ilyen problémájuk” tájékoztatta telefon-interjúban a Reuters Healt-et a mindkét vizsgálatban részt vevő Dr. Violet I. Haraszthy. „Számos egyéb vizsgálat is megtalálta ezt a baktériumot a halitózisos páciensekben.” 
 „Egyenlőre nem sokat tudunk erről a különös kórokozóról” mutatott rá Haraszthy.  „Ahogy azonosítjuk és jobban megismerjük a kellemetlen szájszagot okozó baktériumot, kezelést dolgozhatunk ki, hogyan csökkentsük a számát a szájüregben” tette hozzá Clark az egyetem által kibocsátott nyilatkozatban. A kutatócsoport eredményei szerint a naponta kétszeri, antibakteriális fogkrémmel és beépített nyelvtisztítóval ellátott fogkefével történő fogmosás megszünteti a krónikus rossz szájszagot.

Szólj hozzá!

Címkék: baktérium szájszag

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr46423917

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása