Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A bámulatos emberi memória

2008.09.14. 18:42 Orosz Viktória

Ha az emberi memóriát teljes egészében digitalizálnák, hasonlítana ahhoz, mint mikor a floppylemez kapacitását fejlesztik fel egy flash drive memóriakártyává. Egy új tanulmány kimutatta, hogy az emberi agy sokkal több mindenre képes emlékezni, mint azt korábban gondolták. 

Egy nemrégiben végzett kísérlet során ezer tárgy képét mutatták meg embereknek, akik öt óra elteltével is elképesztő részletességgel emlékeztek a tárgyak nagy többségére. Bár a korábbi tanulmányok egyike sem mért ilyen meghökkentő emlékezeti mutatványokat, ez csak azért lehetett, mert nem is igazán próbálkoztak vele. 

"Még sosem vizsgálták, hogy az emberek képesek-e ennyi adatot rögzíteni ilyen sok tárgyról.” – mondta Timothy Brady kutató, a MIT tudósa. „Még senki sem jutott el idáig.” Miközben az emberi agy teljesítőképességének határait igyekeztek felmérni, a tudósok felfedezték, hogy a megfelelő körülmények között hihetetlen mennyiségű aprólékos látványelemet képes raktározni. A feltételek közé tartozik az, hogy ismert tárgyról legyen szó, ne absztrakt művészeti alkotásokról. A másik elem a motiváció arra, hogy jól teljesítsenek: a legjobban teljesítő kísérleti alany kisebb összegű pénzjutalomban részesült (bár azt nem árulták el előre, hogy mennyit.) „Meg kell próbálni, akarni kell teljesíteni.” – mondta a társzerző, Talia Konkle. 

A Nemzeti Tudományért Alapítvány, a Nemzeti Egészségintézet, a Nemzeti Védelemtudományi és Hadmérnöki Egyesület és a Nemzeti Kutatási Ösztöndíj által finanszírozott tanulmány a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóirat szeptember 8-i számában jelent meg. 

A kísérlet során 14 18-40 év közötti személy közel 3 000 képet tekintett meg, egyesével 3 másodpercig. Ezt követően képpárok közül kellett kiválasztaniuk azt, amelyet korábban láttak a sorozatban. A képpárokat három kategóriába sorolták. Az egyik kategóriában két teljesen különböző tárgyat állítottak párba, a másikban ugyanannak a tárgynak két változatát (pl. ét különböző fajta távirányító), a harmadikban pedig ugyanannak a tárgynak két eltérő állapotáról készült képet (pl. egy félig és egy teljesen teli csésze) 

Meglepő módon a résztvevők 92 %-os, 88 %-os ill. 87 %-os pontossággal jelölték meg a megfelelő képet. Habár 14 fő nem számít túlságosan nagy statisztikai mintának, a tény, hogy csaknem azonos százalékban teljesítették a feladatokat, azt sejteti, hogy az eredmény nem a véletlen műve. „Csak egy példa: a több ezer tárgy megtekintése után a kísérleti személyek nem csak arra emlékeztek, hogy melyik szobában folyt a vizsgálat, hanem arra is, hogy az ajtó résnyire nyitva állt.” – mondta Brady. Még a kutatók sem számítottak ilyen eredményre. 

"Volt egy olyan érzésünk, hogy ez talán lehetséges, mégis meglepődtünk rajta.” – mesélte a tanulmány vezetője, Aude Oliva. „A 85-90 %-nál jobb eredmények nagy hatással voltak ránk, és azokra, akik hallottak a munkánkról.” 

Nos, most, hogy már tudjuk, milyen fantasztikus az agy emlékezőképessége, többé nem élhetünk kifogással, ha elfeledkezünk a barátunk születésnapjáról? "Szerencsére nem" - válaszolta Brady. 

"Egy bizonyos mértékig ez figyelem kérdése is, mely aktívan kódol bizonyos adatokat a memóriába. Ha nagyon megerőltetjük magunkat, valóban fel tudjuk idézni bizonyos személyek születésnapját, ha így gondolkodunk: ezen a napon van a születésnapja, mely kapcsolódik egy sor más dologhoz, amire emlékszem.” 

Alapvetően vissza tudunk emlékezni a legtöbb dologra, ha igazán összpontosítunk, és ha elég figyelmet szentelünk annak, hogy kiemelt helyen tároljuk az emlékezetünkben.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás memória agy

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr84663200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása