Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A D-vitamin és a sclerosis multiplex kapcsolata

2008.09.23. 16:47 Orosz Viktória

A később sclerosis multiplex-szel (SM) diagnosztizált gyermekekben jóval alacsonyabb D-vitamin szinteket találtak más fiatalokhoz képest, derült ki kanadai kutatók vizsgálatából, amely a betegség és a „napsütés-vitamin” közötti újabb összefüggéseket mutatott.-írja a Medipress.

Ezek voltak az első vizsgálatok, amelyek gyermekekben mutatták ki a hatásokat, noha mások kimutatták, hogy az északibb területeken élő felnőttek számára, akiket kevesebb napsütés ér, magasabb az sclerosis multiplex kockázata. Egyre több kutatás köti össze az alacsony D-vitamin szintet különböző betegségekkel, beleértve az emlő- és vastagbélrákot, a szívbetegségeket, a diabéteszt és a tuberkulózist.

A sclerosis multiplex az idegrendszer betegsége, melyet az idegsejteket borító mielinhüvely károsodása okoz. Világszerte 2,5 millió embert érint, és tünetei közé tartozhat a bizonytalan fülcsengés, a vakság és a bénulás.

A D-vitamin akkor képződik, amikor a bőrünket napsugárzás éri, zsíros halakban, például lazacban található, és számos országban adják hozzá tejhez és egyéb élelmiszerekhez. Bizonyítékok azt sugallják, hogy segít csökkenteni a vérnyomást és a gyulladást, valamint serkenti az immunrendszert.

Számos vizsgálat, melyeket a montreali SM találkozón adtak elő, azt mutatja, hogy a betegség kezdetekor a gyermekekben alacsony a vitamin szintje.

„Betegeink háromnegyede a D-vitamin optimális szintje alatt volt.”- közölte Heather Hanwell, a Toronto Egyetem táplálkozástudományi végzős hallgatója, és az egyik vizsgálat vezetője.

Hanwell kutatócsoportja 125 gyermeket vizsgált meg, akiknél úgynevezett demielinizáló esemény fordult elő – az olyan tüneteket, mint például a zsibbadást okozó mielinkárosodás bizonyítékai. Ekkor vért vettek tőlük. A következő éven belül 20 gyermeknél diagnosztizáltak SM-et. A vértesztek kimutatták, hogy ezen gyermekek 68 százalékának D-vitamin hiánya volt.

Átlagosan az SM-ben szenvedő gyermekeknek jóval alacsonyabb vitaminszintjük volt azokhoz képest, akik nem tapasztaltak egyéb, SM-szerű tünetet. Egy másik vizsgálat során, melyet Dr. Brenda Banwell (Beteg Gyermekek Toronto-i Kórháza) vezetett, ugyanezeket tapasztalták. „19 SM-el diagnosztizált gyermekből 17 esetében alacsony D-vitamin szintet mértünk.”- közölte Banwell.

A következő lépés Banwell szerint annak megvizsgálása, hogy a D-vitamin készítmények adásával megelőzhető-e az SM, vagy hogy segíthet-e a tünetek enyhítésében. Nem tisztázott, hogy a D-vitamin hiány milyen összefüggésben áll az SM-el.

„A D-vitamin immunmódosítóként működik. Az immunsejtek felszínén receptorok találhatóak, ahová a D-vitamin bekötődhet.”- magyarázta Banwell. „Számos bizonyíték szól arról, hogy SM-ben az immunsejtek nem megfelelően vannak szabályozva. Az egyik dolog, amely ezt az egyensúlyt befolyásolja, a D-vitamin.”

A Kanadai Sclerosis Multiplex Társaság szerint a kanadaiak esetében fordul elő az SM legmagasabb aránya a világon. „Kanadában az év hat hónapjában a napsütés nem elég intenzív ahhoz, hogy bőrünk elegendő D-vitamint termeljen."

1 komment

Címkék: neurológia agy vitamin sclerosis multiplex d vitamin

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr88677812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lacel · http://lacel.blogol.hu 2008.11.04. 13:37:42

Jól hangzik :) SM-es ként nekem is fontos ez a téma :)
süti beállítások módosítása