Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A hét legjobb orvosi cikkei

2008.01.13. 11:16 Orosz Viktória

 

 

 

 

 

1. Az Egészség[origo] a szívinfarktusról ír egy nagyszerű cikket:

Éles fájdalom, vagy tompa, szorító nyomás a mellkasban, gyomortájon, zsibbadó balkar. Sajnos közismert tünetek, a szívinfarktus jelzői. Magyarországon évente kb. 50 ezren halnak meg elhízás, magas vérnyomás, dohányzás, cukorbetegség és magas koleszterinszint előidézte szívinfarktusban, jóllehet közülük sokaknál életmódváltással megelőzhető lenne a tragédia.
2. A Daganatok.hu egy petícióra hívja fel a figyelmünket:
Európában minden évben 50 ezer nő betegszik meg méhnyakrákban, és évente 25 ezren vesztik életüket a betegség miatt. Hatékony, szervezett méhnyakrákszűréssel az esetek 80 százaléka megelőzhető lenne. Aláírásával most Ön is támogathatja a nemzetközi szervezetek küzdelmét.
3. A Házipatika "Rák a levegőben" címmel ír a tüdőrákról: 
Évente körülbelül 8 ezer ember szembesül a tüdőrák diagnózisával Magyarországon. Drámai hetek, hónapok következnek, mert a tüdőrák a legkevésbé kezelhető, tehát nagyon kevéssé gyógyítható daganatos betegség. Elsősorban azért, mert amikor már tünetei vannak, akkor nagyon előrehaladott állapotban van a betegség. Márpedig az esetek kétharmadában ez a helyzet!
4. A szoptatás és allergia kialakulása közötti kapcsolatról ír az Informed:
A tanulmány fényében az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia felülvizsgálja korábbi ajánlását, miszerint az erősen allergizáló ételek bevezetésével ajánlatos várni a gyermek 1 (egyes esetekben 2 ill. 3) éves koráig. Továbbra is fenntartják azonban azt az ajánlást, hogy a csecsemőket édesanyjuk kizárólagosan szoptassa az első 4-6 hónapban (a WHO ajánlása hat hónap!).
5. A képzelőerő és a memória összefüggéséről a Medipress számol be:
A legtöbb ember gyerekkorában sokat álmodozik, hogy egyszer majd űrhajós, politikus vagy szuperhős lesz belőle. Ahogy azonban az emberek felnőnek, sokan a közelmúltbeli emlékeket sem képesek felidézni, nemhogy új dolgokat elképzelni a jövőre vonatkozóan. A Harvard Egyetem kutatása szerint a képzelőerő szorosan összefügg a múltbeli események felidézésének képességével.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló web memória szoptatás szív allergia daganat tüdő infarktus

A túlzott rágózás fogyást okozhat

2008.01.12. 09:54 Orosz Viktória

Bármilyen hihetetlen, akár rágózás miatt is lehet hirtelen veszélyesen sokat fogyni.
Egyre több élelmiszer tartalmaz cukor helyett édesítőszert, melyek közül az egyik leggyakoribb a szorbitol. A szorbitol azonban igen kis mértékben szívódik fel a vékonybélből és emiatt hasmenést okozhat. A British Medical Journal folyóirat legfrissebb számában megjelent közlemény két olyan esetről is beszámolt, mely a címet alátámasztja.
Mindkét beteg krónikus hasmenés, hasi fájdalom és nagymértékű fogyás miatt jelentkezett orvosánál. Bár mindkét esetben igen körültekintő kivizsgálást végeztek, a probléma hátterére mégis a táplálkozási szokások alapos feltárása világított rá: mindkét beteg rengeteg cukormentes rágógumit és édesítőszert fogyasztott.
Az első beteg, egy 21 éves hölgy rágógumi fogyasztással naponta 18-20g szorbitolt juttatott a szervezetébe (egy rágóban kb. 1,25g található). A második beteg, egy 46 éves férfi pedig naponta 20 cukormentes rágó és 200g édesítőszer fogyasztását vallotta be, mely naponta összességében 30g szorbitol terhelést jelentett. Mindkét beteg esetében a szorbitol azonnali megvonása a panaszok megszűnéséhez és a testsúly, valamint a bélműködés rendeződéséhez vezetett.
Az összetevők fogyasztásából származtatható lehetséges mellékhatásokat általában apró betűvel tüntetik fel a terméken, ezért lehet, hogy sok fogyasztó tényleg nincs tisztában a fogyasztott szorbitol hasmenést fokozó tulajdonságával.
„Bár az extrém mennyiségű szorbitol fogyasztás mellékhatásai jól kifejeződtek az említett két betegen, általánosítani mégis korai, ehhez további nagy esetszámú vizsgálat elvégzése szükséges.” – figyelmeztetett Dr. Juergen Bauditz, a kutatócsoport vezetője.
Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: fogyás rágó

A bőrrák megelőzhető!

2008.01.10. 20:51 Orosz Viktória

Egy séta a napos tengerparton, egy hétvégi sítúra a vakítóan fehér hóban vagy a mindennapi kocogás a szabad ég alatt, ezek mind potenciális veszélyforrást jelentenek a bőrnek. A Fox Chase Rákkutató Központ adatai szerint az amerikai lakosság ezeken felül még rátesz egy lapáttal, így tovább növelve a bőrrák kialakulásának esélyeit.
A túl sok napozás, a túl gyenge fényvédő krémek használata, a szoláriumozás és a gyakori leégés mind extra kockázatot jelentenek a bőrrák kialakulásának szempontjából. Az Egyesült Államokban összességében a bőrrák a leggyakoribb rákfajta, és a betegség előfordulása évről évre növekvő tendenciát mutat. Az Amerikai Rákkutató Intézet adatai szerint 2007-ben közel 1.1 millió amerikait diagnosztizáltak a bőrrák különböző formávial, illetve a legveszélyesebb, gyakran halálos kimenetelű melanómával.   
A bőrszín is fontos szerepet játszik a különböző bőrrákfajták kialakulásában. Főleg a szőke és vörös hajú, fehér bőrű emberek vannak veszélyben, akiknek a bőre leégésre hajlamos és nehezen barnul.
A túl sok napfény azonban senkinek nem tesz jót, de megfelelő odafigyeléssel csökkenteni lehetne a betegség kialakulásának esélyeit. A Fox Chase adatai szerint a legnagyobb veszélyben a fehérbőrűek, a férfiak, a dohányosok valamint az alkoholfogyasztók vannak.
"A legfontosabb, hogy védjük magunkat a káros sugarak ellen, hosszú ruházattal, fényvédő krémekkel, vagy egyszerűen húzódjunk árnyékba a déli órákban, amikor a legerősebbek a sugarak"-magyarázza Dr. Stuart R. Lessin a Fox Chase bőrgyógyászati osztályának igazgatója-"A szoláriumozás sem tesz jót a bőrnek, ezért az is kerülendő, különösen a fehérebb bőrűeknek."
"Fontos a gyakori szűrés is, hiszen a melanóma korai stádiumban még jól kezelhető, rövid idő alatt azonban halálossá is válhat. Megfelelő óvintézkedésekkel csökkenthető a betegség kialakulásának esélye, ez pedig mindannyiunk-az orvosok és a páciensek-érdeke".
Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: bőr daganat

A skizofrénia új kezelési módjai

2008.01.09. 15:42 Orosz Viktória

A Biological Psychiatry tudományos folyóirat január elsejei számában három olyan közlemény is megjelent, melyek a skizofrénia kezelésének új lehetőségeit taglalták.
A skizofrénia kezelése során egészen a chlorpromazin bevezetése óta gyakorlatilag minden eddig engedélyezett módszerrel a dopamin D2-es receptorának gátlását igyekeztek elérni. A ’80-as években bevezetett clozapin vetette fel először annak lehetőségét, hogy a D2-es dopamin receptoron blokkolásán kívül más receptorok is közreműködnek a skizofrénia azon tüneteinek csökkentésében, melyek a hagyományos antipszichotikumokra nem reagáltak.
Az első megjelent tanulmányban Dr. Rafal T. Olszewski és társai egy olyan újfajta gyógyszert vizsgáltak, mely gátolja az N-acetilaszpartilglutamát (NAAG) ingerületátvivő anyag lebomlását. Ez a molekula több állatmodellben is olyan receptorokat aktivált, melyek csökkentették a skizofrénia tüneteit. „Ha egy tüneteket csökkentő receptort serkenteni tudunk, akkor azzal jót teszünk a betegnek. Ha viszont olyan módszert választunk, hogy a receptor saját természetes ligandjának a lebomlását gátoljuk, akkor ugyanazt a hatást kevesebb mellékhatással tudjuk elérni. Az NAAG lebontását végző peptidázok gátlása ahhoz hasonló, mint amit a depresszió kezelése esetében az SSRI-k (szelektív szerotonin visszavétel gátlók) segítségével érünk el.” – magyarázta Dr. Joseph H. Neale, a közlemény fő szerzője.
A második cikkben Dr. Kenji Hashimoto munkatársaival megállapította, hogy az N-metil-D-aszpartát (NMDA) receptort serkentő phencyclidin (PCP) rendszeres adása csökkentette az α7 nikotinos acetilkolin receptor sűrűségét az egerek agyában, mely a szellemi teljesítményük fokozatos romlásával járt. Az újonnan kifejlesztett kísérleti gyógyszer (SSR180711) azonban jelentős mértékben serkenti ezen receptorok működését és ezáltal javítja a gondolkodási képességet is, mely a skizofrén betegek esetében sajnos gyakran a normális szint alá csökken.
A harmadik közleményben Dr. Svetlana Semenova munkatársaival a nemrég felfedezett szerotonin receptor (5-HT7) skizofréniával kapcsolatos tulajdonságait vizsgálta. Különös figyelmet fordítottak a bejövő ingerek feldolgozására, mely skizofrén betegeknél gyakran kórosan csökkent hatékonyságú. „Megállapítottuk, hogy a receptor serkentése javítja az ingerfeldolgozást. Néhány jelenleg is skizofrénia kezelésére használt gyógyszer – különöse az atípusos szerek közé tartozók – kedvező hatásai jelentős részét ezen a receptoron keresztül fejti ki.” – hangsúlyozta Dr. Peter B. Hedlund, a közlemény vezető szerzője.
Forrás: Medipress 

2 komment

Címkék: skizofrénia

Biztonságosabb agyműtét

2008.01.07. 17:14 Orosz Viktória

A Kalifornia Egyetem idegsebészei sikeresen fejlesztettek ki egy olyan új agytérképező eljárást, mely segítségével pontosabban körülhatárolhatók a beszédközpontot alkotó agyterületek, és ezáltal biztonságosabban távolíthatóak el a közelben elhelyezkedő agydaganatok. - írja a Medipress.
 A beszédközpont és a hozzá kapcsolódó területek közelében elhelyezkedő daganatok eltávolítása mind a sebész, mind a műtéti érzéstelenítést végző orvos számára eddig nagy kihívás volt, hiszen a betegnek ébernek kellett lennie addig, amíg pontosan el nem különítették az eltávolítható és a nem eltávolítható agyszövetet. Az új módszer azonban nem csak ezt az ébren töltött időt rövidíti le, hanem pontosabb képet ad a tudósoknak arról, hogyan épül fel a beszédért felelős rendszer az agyban. Olyan új területeket fedeztek fel, melyek részt vesznek a beszéd kialakításában, az olvasásban, valamint a megnevezésben. A kutatók a kapott adatok alapján létrehozták az eddigi legrészletesebb térbeli képet a nyelvi központról.
„Munkánk nem csupán paradigmaváltást jelent az agysebészetben az agy térképezését illetően, hanem arra is rámutatott, hogy a nyelvi központ sokkal szerteágazóbb és egyénre szabottabb, mint azt valaha is gondoltuk volna. A nyelvi központ pontos felépítésének és kapcsolatainak megfejtése nem csupán a daganatsebészet vonatkozásában hasznos, hanem hatalmas segítséget jelent az epilepsziás roham, gutaütés vagy fejsérülés után nyelvi problémákkal küzdő betegek tüneteinek megértése terén is.” – magyarázta Dr. Mitchel Berger professzor, a kutatócsoport vezetője.
Az új technika a negatív agytérképezés, mely nem igényli az eddig használt módszer esetében szükséges nagy feltárást, valamint a térképezés során nem szükséges a beteg ébersége. A műtét során az orvos centiméterenként bipoláris elektródával ingerli az agyfelszínt és azokat a területeket próbálja meg megkeresni, melyek nem tartoznak a nyelvi központhoz.
„A betegeink közel felénél nem találtunk a feltárás során nyelvi központhoz tartozó területet, azonban a műtét funkcionális kimenetele legalább olyan jó volt, mint azok esetében, akiknél kiterjedt pozitív térképezést végeztek. Emellett eredményeink arra is rámutattak, hogy a negatív térképezést még akkor is lehet használni, amikor a daganat már beszűrte valamelyik nyelvi központhoz kapcsolódó agyterületet.” – tette hozzá Dr. Nader Sanai, a The New England Journal of Medicine legújabb számában megjelent közlemény első szerzője.
A módszert egyébként eredetileg a krónikus epilepszia sebészi ellátásának segítése céljából fejlesztették ki, mivel a műtét során meg akarták kímélni azokat a területeket és pályákat, melyek a rendszer normális működéséhez szükségesek. A technika további finomításával azonban elérhető, hogy egyre biztonságosabban végezhessék el az agydaganatok eltávolítását anélkül, hogy az a beteg kárára válna.
A kutatók nyolc éven keresztül 250 (146 férfi és 104 nő) domináns féltekét érintő gliomás (egy gyakori és gyakran halálos agydaganat) betegen tesztelték a módszert. A betegek több mint háromnegyede (77,6 százalék) esetében a műtétet követő héten legalább a műtét előtti szintű maradt a nyelvi készség, fél évvel a műtét után pedig csupán négy beteg (1,6 százalék) mutatott romlást ezen a téren.

Szólj hozzá!

Címkék: agy műtét

süti beállítások módosítása