Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Gyakran esnek el az idősek, mit lehet tenni?

2008.03.15. 18:31 Orosz Viktória

Az USA Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint 2006-ban három hónap alatt csaknem 6 millió 65 év feletti idős ember esett el legalább egyszer. Közülük 2 millióan orvoshoz is mentek, vagy legalább egy napra felfüggesztették szokásos napi tevékenységüket. - írja a Medipress.
Az idősek körében egy-egy elesés már nagy veszélyekkel jár, hiszen 65 év felett a halálos és nem halálos kimenetelű sérülések kialakulásának legfőbb előidézői az eleséses balesetek. A CDC 92,800 idős ember megkérdezése alapján hozta nyilvánosságra következtetéseit. A megkérdezettek 16 százaléka legalább egyszer elesett a megelőző három hónap során, és 5 százalékuk emiatt vagy felkereste orvosát, vagy pihent legalább egy napot. A legtöbben egy esésről számoltak be a három hónap alatt, ám azok közül, akik elestek, 23 százalék több mint három alkalommal is elveszítette egyensúlyát, és került a földre. A nők és férfiak hasonló arányban esnek el, ám a nők hajlamosabbak a sérülésekre. A tanulmány eredményei a CDC Morbidity and Mortality Weekly Report-ban olvashatók.
A hivatal honlapján számos jótanácsot találunk az elesések megelőzése érdekében:
Érdemes valamilyen rendszeres testmozgást végezni (az orvos beleegyezésével természetesen), és nem árt időnként az összes gyógyszert, beleértve a recept nélkül kapható készítményeket is, felülvizsgáltatni az orvossal. Évente egy szemészeti szakvizsgálat és a cipő folyamatos viselése is ajánlott. Az ágyból és székből lassan kell felkelni, a papucs és a puszta zokni viselése azonban kerülendő. A mentők telefonszámát nagy betűkkel kell a telefon közelébe kiírni, és nem árt, ha van egy telefon a padló közelében arra az esetre, ha az elesés után nem sikerülne felállni. Aki teheti, viseljen segélyhívó készüléket. A lakások berendezése is segíthet az elesések elkerülésében. Jó világítással, a csúszós szőnyegek kiiktatásával és a vezetékek áthelyezésével máris sokat lehet tenni. Ne hagyjunk semmit az útban, amiben meg lehet botlani, és ügyeljünk a fogódzkodók, és különösen a lépcsők karbantartására!

Szólj hozzá!

Címkék: baleset időskor

Elég a krónikus fáradtságból?

2008.03.13. 14:46 Orosz Viktória

Mindenki ismeri a fáradtság érzését. Ám a krónikus fáradtság folyamatos és a mindennapi életben is korlátoz.-írja a Medipress.
Dr. Harris H. McIlwain tampai (USA) reumatológus, a Fibromyalgia Kézikönyve szerzője, szerint azok a páciensek, akik fáradtságról panaszkodnak, akkor is fáradtnak érzik magukat, ha elegendő ideig alszanak és kipihentnek kéne lenniük. Fáradtnak érzik magukat, de álmosnak nem, magyarázza Dr. McIlwan, a Dél-Floridai Egyetem professzora. „Egyes betegek a náthához hasonlítják, vagy olyan érzéshez, mikor nagyon sokat dolgoztak és nem aludtak eleget.”
Ezek a páciensek fáradtak, amikor felébrednek reggel, kevés munkavégzés pl. bevásárlás után is fáradtak, túl fáradtak munkájuk megfelelő elvégzéséhez vagy a házimunkához, sőt a testmozgáshoz, vagy a nemi élethez is. „A legtöbb esetben oka van a fáradtságérzésnek, ami lehet rossz időbeosztás, túl sok koffein, anémia, fibromyalgia, depresszió, vagy épp nem diagnosztizált szívbetegség.”
Ám mielőtt saját életkorunkat, vagy „superman” életmódunkat hibáztatnánk, derítsük ki, mi lehet ennek a megmagyarázhatatlannak tűnő fáradtság mögött, és mit ajánlanak vezető szakértők a krónikus fáradtság megoldására.
 
A krónikus fáradtság 1. oka: Időtorlódás
Sok ember vállal túl sok feladatot magára és nem jut elég ideje aludni.
„Ha nőként például a gyermekek, a karrier és a tennivalók hosszú listája között egyensúlyozol, és csupán 5-6 órát alszol éjjelente, egy idő után baj lesz belőle.”- közli Dr. McIlwain.
De mi van akkor, ha egészséges vagy, éjjelente nyolc órát alszol, és még így is fáradtnak érzed magad? Dr. McIlwain kivizsgálást ajánl, hogy kiderüljön, okolható-e valamilyen egészségügyi problémáért a fáradtság.
Ha több mint egy-két hétig fáradt vagy, mellette eleget alszol és nincs náthád vagy egyéb vírusfertőzésed, érdemes orvoshoz fordulni. „Legtöbbször a fáradtságnak egyszerű magyarázata van, és néha orvosi kezelés is szükséges.”
A fáradtság komoly betegségek jele is lehet, emiatt az orvos hamar diagnosztizálhatja a problémát.
 
A krónikus fáradtság 2. oka: Túl sok koffein
Sokan iszunk kávét vagy kólát, ha gyorsan akarunk energiához jutni, de egyesek számára a koffeinnek pont ellenkező hatása is lehet.
A US Pharmacist című lapban megjelent cikkben Dr. W. Stephen Pray PhD, gyógyszerész számol be arról, hogy noha a koffein egy serkentőszer, ha túl sokat fogyasztunk belőle, hatása megfordulhat.
„Egyes betegekben a túlzott fogyasztás folytatása fáradtságot okoz.”- közli Pray. „Ha ilyenkor még több koffeint fogyasztunk a fáradtság csökkentésére, az csak még rosszabbá válik.”
Mi a koffein túlzott fogyasztásának megoldása? Próbáljunk meg kiiktatni minél több koffeint az étrendünkből. Ez nem csak a kávét jelenti, hanem csokoládét, teát, üdítőitalokat és akár egyes olyan gyógyszereket, amelyek szintén tartalmaznak koffeint, és az érthetetlen fáradtságot okozzák.
 
A krónikus fáradtság 3. oka: Anémia
„Azoknál a nőknél, akik a termékeny éveikben járnak, kiváltképp, ha erős menstruációs vérzést tapasztalnak, fibroid tumoruk vagy méhpolipuk van, vagy ha nemrég szültek, a vérveszteség miatt anémia alakulhatott ki – ez a fáradtság vezető oka a nőknél.”- magyarázza Dr. Rebecca Amaru, a Mount Sinai Gyógyközpont (New York) szülész-nőgyógyásza.
A baj akkor történik, ha a vérzés a hemoglobin zavarához vezet, amely a vörösvértestekben található vasban gazdag fehérje, funkciója az oxigén szállítása a tüdőből a szervezet más részeibe. Ha a szöveteink és szerveink nem kapnak elegendő oxigént, ez fáradtságot okozhat.
Az anémia egyéb okai lehetnek a belső vérzések, a vas, a fólsav vagy a B-12 vitamin hiánya. Ezen kívül okozhatja olyan idült megbetegedés, mint a vesebetegségek. A tünetekhez tartozhat szédülés, hidegség érzet és irritábilisság.
Az anémia diagnózisának megerősítéséhez vérvizsgálat szükséges. A kezelés általában vaspótlásból áll, ha vashiány áll fenn, valamint a vasban gazdag ételek fogyasztása ajánlott: spenót, brokkoli és vörös hús.
 
A krónikus fáradtság 4. oka: Nem diagnosztizált húgyúti fertőzés
Ugyan a húgyúti fertőzésekről sokaknak az égető érzés és a vizelési inger jut eszébe, néha a fáradtság az egyetlen jele.
A legtöbb esetben a fertőzést a húgyutakban levő baktériumok okozzák, amely gyakran a nem megfelelő fürdőszobai higiénia eredménye (például a hátulról előre törlés). A szexuális kapcsolat növelheti a kockázatot, mert a vaginából a húgyútba kerülhetnek a baktériumok.
Ha orvosunk húgyúti fertőzésre gyanakszik, vizeletvizsgálatra van szükség. A kezelés gyors és egyszerű, és általában orális antibiotikumok szedésével jár. Egy hét alatt elmúlik a fáradtság, ha az antibiotikum hatásos.
Ha a tünetek visszatérnek, újra meg kell vizsgálni a vizeletet, mert egyeseknek krónikus húgyúti fertőzése lehet, amelyet nehéz megszűntetni.
 
A krónikus fáradtság 5. oka: Fibromyalgia
A fibromyalgia és a krónikus fáradtság két különálló, de egymással rokon kórkép. Közös tünetük a súlyos fáradtság, amely komolyan befolyásolja az életvitelt. A fibromyalgia a könyörtelen fáradtság és az izomfájdalmak leggyakoribb okozója, Dr. McIlwain szerint.
„A fibromyalgiás betegek közül sokan panaszkodnak, hogy akármennyit is alszanak, az sosem elég pihentető, és nappal mindig fáradtak. Éjszaka gyakran felébrednek, ám másnap nem is emlékezhetnek ezekre az alvászavarokra, és egy folyamatos „fibro-ködben” élnek – egy homályos állapotban, amely nehézzé teszi a koncentrálást.”
A fibromyalgia miatti állandó nappali fáradtság gyakran a testmozgás csökkenését eredményezi, ami romló fizikai állapotot és hangulatzavarokat okoz. A megoldás? Meg kell próbálni többet mozogni, mert ennek jó hatása van az alvásra, a hangulatra és a fáradtságra.
Dr. McIlwain arra buzdítja betegeit, hogy úszással csillapítsák fáradtságukat. „Egy meleg vizű medence segít enyhíteni a mély izomfájdalmakat, így vízben könnyebben lehet mozogni. Az úszás csökkenti a szorongást és a stresszt, illetve növeli a pihentetőbb alvás esélyét, amely megszüntetheti a fáradtságot.”
A testmozgást fokozatosan kell elkezdeni. Ahogy hozzászokunk az egyre több fizikai aktivitáshoz, annál több időt tölthetünk a medencében. A testmozgás rendszeres legyen, de kerüljük a túlzott sportolást, amely csak növelné a fáradtságot.
 
A krónikus fáradtság 6. oka: Pajzsmirigy alulműködés (hypothyreosis)
Ha általánosságban lomhának, lepusztultnak, és kissé depressziósnak érezzük magunkat, ennek hátterében a pajzsmirigy alulműködése is állhat. A pajzsmirigy egy kis, lepke alakú mirigy, amely a nyak alján helyezkedik el, és a szervezet anyagcseréjét szabályozza, hogy milyen mértékben használjon fel a test energiát.
Az Amerikai Pajzsmirigy Alapítvány szerint 60 éves korára a nők 17 százalékának alakul ki valamilyen pajzsmirigy rendellenessége, és legtöbbjük nem is tud róla. A leggyakoribb ok egy autoimmun betegség, a Hashimoto thyreoiditis. Ennek során a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, alulműködés alakul ki, lelassul a szervezet anyagcseréje.
A vérvizsgálat során a T3 és T4 pajzsmirigyhormonok szintjét mérik. Ha szintjük alacsony, szintetikus hormonokat kell gyógyszeresen szedni a szervezet egyensúlyának helyreállításához.
 
A krónikus fáradtság 7. oka: Ételallergiák
Még az enyhébb ételallergiák is okozhatnak fáradtságot Dr. Rudy Rivera, a Rejtett ételallergiáink miatt hízunk című könyv szerzője szerint.
„Bizonyítékok vannak arra nézve, hogy az ételallergiák fáradtságot okozhatnak, és ez az allergiák első tünete is lehet.”- közli Dr. Rivera.
Ha arra gyanakszunk, hogy fáradtságunk hátterében élelmiszer allergia állhat, érdemes egy kizárásos diétába kezdeni, kizárva azokat az ételeket, amiknek elfogyasztása után 10-30 perccel álmossá válunk. Ételallergia tesztet is el lehet végeztetni.
 
A krónikus fáradtság 8. oka: Alvási apnoe
Ha nem alszunk eleget, fáradtak leszünk. De vajon tudjuk-e, hogy nem megfelelő az alvásunk? Sok millió embernél fordul elő az alvási apnoe, amelynek során egy-egy rövid időre leáll a légzés alvás közben. Az ilyen betegek minden alkalommal a légzéskimaradáskor épp csak annyira ébrednek fel, hogy megszakad az alvási ciklusuk, de nincsenek ennek tudatában.
Az USA felnőtt lakosságának több mint egyharmada számol be arról, hogy hetente többször horkolnak éjszaka, a Nemzeti Alvási Alapítvány szerint. A horkolást a torok puha részeinek vibrációja okozza ki- és belélegzés közben. A horkolás hozzájárulhat a nappali fáradtsághoz.
Az alvási apnoe során, amely a horkolással rokon állapot, ismétlődően leáll a légzés egy időre alvás közben.
Az obstruktív alvási apnoe alacsony oxigénszintet okoz a vérben, mert az elzáródások megakadályozzák, hogy levegő jusson a tüdőbe. Az alacsony oxigénszintek befolyásolják a szív és az agy működését is. Az alvási apnoe egyetlen jele a krónikus fáradtságérzet.
Mit tehetünk ellene? Először is alvásvizsgálatot kell végezni annak eldöntésére, hogy alvási apnoénk van-e. Az elhízás és a dohányzás az alvási apnoe rizikótényezői, így a fogyás és a dohányzás abbahagyása ajánlott. Az is segít, ha a hátunk helyett az oldalunkon fekszünk alváskor.
A kezelőorvos felírhat egy CPAP nevű készüléket, amely éjszaka nyitva tartja a légutakat. Súlyos esetben műtétre lehet szükség a légutakat elzáró szövetek eltávolítására. Kezeletlenül az alvási apnoe növeli a stroke vagy a szívroham kockázatát.
 
A krónikus fáradtság 9. oka: Depresszió
A depresszió kétszer annyi nőt érint, mint férfit; gyakran öröklődik, és 15-30 éves kor között kezdődik. Kialakulhat szülés után is depresszió, valamint évszakfüggő affektív kórkép is télen, fáradtság és szomorúság érzésével. A depresszió emellett a bipoláris állapot egyik része.
Dr. Ronald Fieve, pszichofarmakológus és a Columbia Presbyterian Orvosi Központ (New York) klinikai pszichiáter professzora, szerint a hangulat az élet egy domináns aspektusa. A Bipoláris II. című könyvében Dr. Fieve megmagyarázza, hogy a hangulatzavarok a pszichiátriai kórképek egy nagy csoportját alkotják. Rendellenes hangulat és a fizikai állapot zavarai – például az étkezési szokások, az alvási mintázat vagy a szervezet mozgásának (felgyorsulás vagy lelassulás) megváltozása – uralja a képet.
Míg a nyomott hangulat időről időre normális is lehet, a major depresszió orvosi kezelést igényel; az öngyilkossá rizikótényezője. A kórkép visszatérő depressziós epizódokból áll. A betegek egész nap depressziós hangulatban vannak és nem érdekli őket semmi. „A fáradtságérzés mellé étkezési zavar (túl sok vagy túl kevés evés), túl sok vagy túl kevés alvás, reménytelenség és értéktelenség érzete, és más súlyos tünetek társulhatnak.”- közli Dr. Fieve.
A depresszió diagnózisa fizikális vizsgálattal kezdődik. Ha a kezelőorvos nem talál fizikális okot a depresszió hátterében, gyógyszert írhat fel vagy pszichológushoz, illetve pszichiáterhez küldheti a pácienst kiértékelésre.
Míg a depresszió specifikus okai ismeretlenek, magát a betegséget jól lehet kezelni gyógyszeresen, pszichoterápiával, vagy a kettő kombinációjával. Egyes esetekben az elektrokonvulzív terápiát (ECT) alkalmazzák azoknál, akik nem szedhetnek antidepresszánsokat vagy súlyos fokú depresszióban szenvednek.
 
A krónikus fáradtság 10. oka: Nem diagnosztizált szívbetegség
Ha a korábban könnyűnek vélt aktivitások kifárasztanak, felmerül a szívbetegség lehetősége.
Dr. Nieca Goldberg, a New York Egyetem Orvosi Központ Női Szív Program igazgatója és az Orvosi Egyetem adjunktusa, szerint ha mindennapos feladatoktól is könnyen kifulladunk – például porszívózás, kertészkedés, vagy az otthon és a munkahely közti ingázás -, lehet, hogy a szívünket kell kivizsgáltatni.
„Ez nem azt jelenti, hogy minden ásításnál pánikba kell esnünk!”- magyarázza Dr. Goldberg. „A legtöbbször nem a fáradtság a szívbetegség első tünete, és általában valami jóval kevésbé komoly dolog miatt lehet.”
Ugyanakkor Dr. Goldberg kihangsúlyozza, hogy a nők körében a szívbetegség a vezető halálok. „Ha a testmozgás utáni fáradtság jelentős, és ennek semmi más lehetséges magyarázata nincs, érdemes orvoshoz fordulni. Ha a fáradtság a szívvel van összefüggésben, gyógyszerek vagy terápiák segíthetnek kijavítani a problémát, csökkentik a fáradtságot és visszaállítják az energiánkat.

Szólj hozzá!

Címkék: alvás

Gép, mely visszajátssza álmainkat

2008.03.12. 17:28 Orosz Viktória

Az Ébren-álmodó robot egy nem mindennapi alkotás, mely kombinálja az emberi agyhullámokat és a REM (Rapid Eye Movement – gyors szemmozgás) fázisú alvás során mért adatokat a robotviselkedéssel. Az Ébren-álmodó robot képes visszajátszani az álmainkat, vagy ha akarjuk, el is táncolja azokat.- olvashatjuk a Medipress oldalán.

Az Ébren-álmodó robot Fernando Orellana, és Bernan Burns együttműködésének eredményeképpen jött létre. Orellana az Albany régióban lévő Sleep Disorder Centerben, New Yorkban töltött egy éjszakát. Az ott dolgozók, elektródokat kötöttek a kutatóra, EKG-val, EEG-val gyűjtötték az adatokat. Orellana az adatok hasznáról a robot „megelevenítésével” kapcsolatban, a következőképpen fogalmazott:

„Az én szemem mozgását átvette a robot szemének mozgása, tehát ha álmomban az én szemem balra nézett, akkor a robot szeme is balra nézett.

Az EEG segítségével gyűjtött adatok felhasználása egy kicsit összetettebb volt. Végigfuttatva azokat egy gépen, hogy tanulmányozzuk az algoritmusokat, számos mintát azonosítottunk (mind a REM, mind a nem-REM fázis alatt.) Ezután az előre programozott robot viselkedéséhez társítottuk ezeket a mintákat. A mintákat szűrőként használva, feldolgoztuk a maradék adatbázist úgy, hogy hagytuk a robotot, hogy a gyakorlatba átvigye, eljátssza ezeket a viselkedési formákat. A magas aktivitással járó periódus alatt (a REM fázis alatt) olyan tevékenységeket láthattunk, mint a repülés, vagy az megijedés valamitől, stb., az alacsony aktivitású periódus alatt, pedig olyanokat, mint a gesztikulálás, vagy a körbe nézés, stb. Azokat a viselkedési formákat, melyeket a robot „előadott” a minták alapján, azokat csinálhattam én is (másokkal együtt) álmomban”

Orellana és Burns egy Kondo KHR-2HV típusú emberszabású robotot használt fel a kutatáshoz. Orellana hiszi, hogy az Ébren-álmodó robot képes az emberi megtapasztalások bővítésére, illetve a belső megtapasztalásokat képes a gyakorlatba átvinni. A robot az emberek „toldalékaként” szolgálhat, mondhatnánk, hogy segítségével közelebb kerülhetünk az emberek eszméletlen állapotának mélyebb szintjeihez.

A klasszikus, 1956-ban készült filmben, a Forbidden Planetben (Tiltott Bolygó) Dr. Morbius eszméletlen állapotában, alvás közben használta fel Krell robotot, és a hihetetlenül erős Krell hatott rá eszméletlen állapotában, így képes volt elpusztítani ellenségeit.

Mindezek tudatában, valószínű szeretnénk beültetni egy korlátozó műszert a robotokba, akik majd, visszajátsszák, a gyakorlatba átültetik az álmainkat.

Szólj hozzá!

Címkék: eeg alvás rem

Műtét GPS-el

2008.03.11. 16:38 Orosz Viktória

Egy Los Angelesi sebész hamarosan bemutatja 30 kínai ortopéd sebész kollégájának, hogyan használja a műholdas helymeghatározó technológiát (GPS) a betegek térd-csípő és lábműtétei során, jelentette be vasárnap Sandra Levy, a Dél-Karolinai Egyetem szóvivője.- írja a Medipress.

Az orvos, Lawrence Menendez arra használja a műholdas technológiát, hogy pontosan lemérje a lábak hosszát, és meggyőződjön arról, hogy egyformák. Az orvos már tavaly beszélt erről a módzserről Kínában, majd meghívott egy orvoscsoportot, hogy megtekinthessék úttörőmunkáját.

Egy 29 éves csontrákos férfibetegen hajt majd végre műtétet. Kiveszi a térdizületét, és eltávolít egy kb. 4 centiméteres csontdarabot, melyet műanyag protézissel pótol. Ezután egy 64 éves nőbeteg csípőműtétje kerül sorra.

A kínai orvosok mindkét esetben megfigyelik majd, hogyan segítik az orvos munkáját a 20 160 km-el Los Angeles fölött keringő műhold adatai.

Az eredményekről a műtétet követően természetesen részletesebben.

Szólj hozzá!

Címkék: gps sebészet műtét

süti beállítások módosítása