Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Húsvét

2008.03.23. 09:55 Orosz Viktória

Ezúton szeretnék minden kedved olvasómnak Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánni!

Szólj hozzá!

Bélférgekkel az SM ellen

2008.03.21. 18:13 Orosz Viktória

A féreglárva-koktél elsőre furcsának tűnhet, mintha egy régi tündérmeséből vett orvosság lenne. A furcsa gyógyszer azonban az előzetes tesztek alapján bizonyíthatóan hatásos. Orvosok egy csoportja féreglárvák alkalmazásával próbál megoldást találni a sclerosis multiplexre (SM) és a hozzá hasonló degeneratív autoimmun-betegségekre. - írja a Medipress.
 

Egy Argentínában nemrég végzett kísérlet során bélféreg lárvákat alkalmaztak SM-es betegeknél, akik a kísérlet végén saját elmondásuk szerint jobban érezték magukat, és tüneteik is enyhültek valamelyest. Az eredmények ismeretében az Egyesült Államok Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hivatala is engedélyezte egy öt páciens részvételével készülő kísérlet megkezdését. A kísérlet vezetője Dr. John Fleming reméli, hogy a féreglárva-koktél az ő esetükben is hatásos lesz.

A bélféreg-lárvák alkalmazása néhány gyulladásos bélbetegségben szenvedő betegnél már hatásosnak bizonyult. Az orvosok emberi bélférgek helyett elsősorban disznókban található bélférgeket alkalmaznak, így a paraziták által okozott betegségek elkerülhetők a koktél alkalmazása során.

Az SM specialisták az előzetes eredmények ellenére szkeptikusan állnak az új 'csodaszerhez'.

"A féreglárvák alkalmazása nélkülöz minden orvosi háttéranyagot és tudományos magyarázatot - nyilatkozta Dr. Hillel Panitch, a Vermonti Orvosi Egyetem neurológus professzora - Nagyon korai lenne még azt állítani, hogy a féreglárvák alkalmazása segíthet a szklerózis multiplexben szenvedő betegeken. Egyelőre mindannyian a kísérlet eredményeit várjuk."

A módszer lényege, hogy a lárvák jelenléte miatt a szervezet az immunreakciók beindítására a védekezését felelős T-sejtek közül a Th2-t használja, az erősebb immunreakciókat kiváltó Th1 sejtek helyett. Így a szklerózis multiplex (amely az idegrendszer krónikus gyulladásával jár) tünetei közül sok csökkenhető lenne.

"Akár működik az eljárás akár nem, sok betegben visszatetszést kelthet az, hogy féreglárvákat kell szednie - nyilatkozta Dr. Panitch - Én magam sem hiszem, hogy szívesen venném, ha bélférgekkel kezelnének. Talán hatásosabb lenne, ha a férgek által termelt hatóanyagokat megpróbálnák kivonni a parazitákból és azt a gyógyszergyártásban felhasználni."

"A kérdés nem az, hogy van e gusztusunk ennek a módszernek az alkalmazásához, hanem hogy hatásos e vagy nem - nyilatkozta Dr. John Richert, a Nemzetközi Sclerosis Multiplex Alapítvány elnöke - Azt hiszem az SM-es betegeknek nem lenne kifogásuk a férgek ellen, ha azok valóban enyhítenék a tüneteiket."

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás neurológia sclerosis multiplex

Eutanázia? Elutasítva!

2008.03.19. 20:15 Orosz Viktória

Nem rég beszámoltam egy nőről, aki levélben kért eutanáziát. Mostanra döntés született. Egy francia bíróság hétfőn elutasította annak az 52 éves, súlyosan torzult nőnek a kérelmét, aki azt meg szeretett volna halni. A korábban tanárnőként dolgozó hölgy esete komoly érzelmi vitákat keltett szerte Franciaországban.
A kelet-franciaországi Dijoni Fellebbviteli Bíróság az ügyészséggel értett egyet, amelyik úgy foglalt állást, hogy jelenleg Chantal Sebire orvosának egyszerűen nincs jogi alapja felírni páciense számára a halálos dózisú gyógyszereket. Sebire a bíróságon azt mondta, nem bírja elviselni a további fájdalmat, és állapota pedig visszafordíthatatlanul romlik tovább. A nő azzal fordult a bírósághoz, hogy engedélyezzék számára az eutanáziát, a kegyes halált. 
A Bourgogne-ban élő háromgyermekes anya múlt hónapban egy televíziós interjúban beszélt róla először, hogy szeretne méltóságteljesen meghalni, ezzel nagyrészt maga mellé állította a francia közvéleményt. A médiában „előtte” és „utána” képekkel mutatták be a nő súlyosan károsodott arcát, valamint azt is felemlítették, hogy a gyermekek ijedten elszaladnak előle, ha meglátják. Sebire 2002 óta esthesioneuroblastoma-ban, egy nagyon ritka rosszindulatú daganatban szenved, amely az orrüregből indult ki és „elviselhetetlen” szenvedést okoz. 
„2000-ben elvesztettem a szaglásomat és ízlelő képességemet… 2007-ben pedig a látásomat is” – mondta a nő a televízióban. „Egy állatot sem engednének keresztülmenni azon, amin én átmentem” – mondta nem sokkal azelőtt, hogy Sárközy elnök úr segítségét kérte ügyében. Az ügyben nyilatkozott Rachida Dati igazságügy-miniszter is, aki szerint az orvosok „nem azért vannak, hogy halálos gyógyszereket írjanak fel”.
2005 óta az országban lehetőség van halálos betegek életben tartó gépeinek kikapcsolására (passzív eutanázia), de halálba segíteni valakit pl. gyógyszerekkel (aktív eutanázia) továbbra is tilos. Sárközy egészségügyi főtanácsadója javaslatára azt mondta Sebire-nek, hogy ismét vizsgáltassa meg magát, kérjen egy második szakvéleményt állapotáról.
Sebire a döntés után azt nyilatkozta, hogy nem fog fellebbezni, hanem más megoldást fog keresni a problémájára. „Tudom, hogy hogyan vegyem kezembe a dolgokat, és ha nem kapom meg Franciaországban azt, amit szeretnék, akkor megszerzem máshol” – mondta a nő. A világon eddig összesen 200 esthesioneuroblastomás betegséget diagnosztizáltak.
Copyright AFP [2008] / Translation Medipress
 

Szólj hozzá!

Címkék: daganat eutanázia

Varangyméreggel a rák ellen?

2008.03.17. 16:36 Orosz Viktória

Az Anderson tudósai lehetőségeket látnak az ősi kínai gyógymódban. A houstoni Anderson Rákközpont integratív gyógyszerprogramjának igazgatója, Dr. Lorenzo Cohen kormányzati támogatással utazott Shanghaiba, hogy megnézze, a hagyományos kínai gyógyszer hatásos e a leghalálosabb rákfajtákkal szemben. - írja a Medipress.

Cohen szerint fontos, hogy jobban körülnézzünk a természetes gyógymódok között. Legfőképpen azért, mert a nyugati orvoslás tehetetlen az olyan pusztító kórok ellen, mint a tüdő-, máj- vagy hasnyálmirigyrák. Kínában a betegek a nyugati és keleti kezelések keverékét kapják (pl. akupunktúrát). A varangy bőréből kivont hatóanyag talán furcsán hangzik az amerikaiak számára, de Kínában már évszázadok óta elismert rákgyógyszer. Nyugaton még nem vetették alá klinikai kísérleteknek.

Az ABC News munkatársai beszéltek egy kísérlet résztvevőjével. Zhang Yingyi épp a havonta esedékes CT vizsgálatára készült. A férfi IV. stádiumú hasnyálmirigyrákban szenved, mely halálos és rengeteg fájdalommal járó betegség. Általában csak a betegek 5%-a éli túl öt évvel a diagnózist.

"A munkahelyemen már meghaltak néhányan ebben a betegségben, ezért jól ismerem” – nyilatkozta Zhang. A kezelőorvosa varangymérget írt fel neki a daganat elleni küzdelem céljából. Azt mondta, más esetekben már használt.

"Egy kutatás során felfedték, hogy spontán sejtpusztulást idéz elő, és gátolja a rákos sejtek osztódását.” –nyilatkozta Cohen.

Zhang négy hónapja kap kemoterápiás és varangymérges kezelést, és nem kell feladnia a reményt. Utolsó vizsgálata során azt észlelték, hogy 15 %-kal kisebb lett a tumor. Zhang a kínai és nyugati módszerekben egyaránt bízik, hogy megszabadítják kínjaitól.

Még évekbe telik, hogy bizonyítsák a varangyméreg hatásosságát, de Cohen reméli, hogy egy nap hazájában is segíthet a betegeken ez az ősi kínai gyógyszer.

Szólj hozzá!

Címkék: daganat varangy

süti beállítások módosítása