Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

MyBrain - az agy formájú lámpa

2008.03.29. 13:27 Orosz Viktória

Alexander Lervik designer készített egy különleges lámpát. Különlegessége abban rejlik, hogy a lámpa formáját a saját agyáról mintázta. Ehhez segítségére volt a Mágneses Resonancia(MRI) vizsgálat. Ha egyéb furcsa lámpákra vagytok kíváncsiak, itt még sok különlegességre lehet bukkanni.

1 komment

Címkék: érdekesség mr

A veszélyes baktérium titka

2008.03.28. 17:40 Orosz Viktória

A Washington Egyetem kutatói felfedezték, hogy a Staphylococcus aureus baktérium, beleértve a hírhedt MRSA (methicillin rezisztens) törzseket is, miként áll ellen testünk a fertőzések elleni természetes védekezésének. Munkájukról amely akár a baktériumok elleni harc új módjaihoz vezethet a Science március 21-i kiadása számol be.-írja a Medipress.

Dr. Ferric Fang, az egyetem laboratóriumi orvostan és mikrobiológia professzora és munkatársai, Dr. Anthony Richardson, valamint Dr. Stephen Libby elhatározták, hogy megállapítják, mitől "jobb" kórokozó a S. aureus a többi baktériumnál. A kutatók a nitrogén-oxid (NO) nevű vegyületre koncentráltak, amely egy természetes antibiotikum, a sejtjeink termelik, hogy megvédjenek a kórokozók ellen. A legtöbb baktérium számára a NO olyan környezetet alakít ki, amely folyamatosan támadja a mikróbákat, nem hagyja őket lélegezni vagy fermentálni, amely kémiai folyamatok a baktérium növekedését tennék amúgy lehetővé.

A kutatók azt találták, hogy a S. aureus olyan mechanizmussal rendelkezik, amely lehetővé teszi a tejsav termelését NO jelenlétében, így kémiai egyensúlyt képes elérni és a kíméletlen gazdaszervezet ellenére tovább képes növekedni és tenyészni. Amikor a S. aureus-t NO éri, egy új enzimet kezd termelni, amely a tejsav termelésért felelős, egy másik enzimmel együtt, ami átalakítja a NO-t nem mérgező termékké. A NO az orrban és az orrjáratokban gyakran előforduló molekula, és eredetileg a kórokozók ellen véd. Ám a S. aureus az NO ellenére szintén gyakran található az orrban, magyarázták a kutatók.

Amikor a kutatók úgy módosították a S. aureust, hogy az ne legyen képes többé tejsavat termelni, a baktérium nem tudta tovább tolerálni a NO-t. A módosított baktériumok ezen kívül elvesztették azon képességüket is, hogy ellenálljanak a gazdaszervezet immunsejtjeinek, és így halálhoz vezető fertőzést okozzanak egerekben. 

„Az MRSA egy hatalmas közegészségügyi problémát jelent, a kórházban és a közösségben szerzett fertőzések kórokozójaként.”- magyarázta Fang. „A S. aureus a világ népességének kb. egyharmadában már kolonizálódott, így a hagyományos antibiotikumok valószínűleg nem jelentenek teljes megoldást az MRSA problémára.” Ugyanakkor, tették hozzá a kutatók, a baktériumot érzékenyebbé téve természetes védekezőrendszerünk iránt, az a népesség „dekolonizációjának” és a staphylococcus fertőzések megelőzésének új stratégiájához vezethet.

3 komment

Címkék: baktérium mrsa

Sok folsav = egészséges sperma

2008.03.26. 17:35 Orosz Viktória

A folátok néven ismert vitaminok, melyeket leggyakrabban a születési rendellenességek megelőzésére alkalmaznak terhes nőknél, a férfiak nemzőképességére és spermáira is jó hatással vannak.-írja a Medipress.

A Kalifornia Egyetem kutatói szerint a folsav-tartalmú étrend-kiegészítőket fogyasztó férfiaknál kisebb a valószínűsége az abnormális spermák kialakulásának. A 'Human Reproduction' című szaklapban megjelent cikk szerint a folátok különösen hatékonyan csökkentik az aneuploidia nevű kromoszóma-defektusos spermák létrejöttének valószínűségét.

"Statisztikailag jelentős összefüggés van a magas folát-bevitel és az alacsonyabb sperma-aneuploidia között" - nyilatkozta Brenda Eskenazi, az egyetem munkatársa. "A bevitel növelésével növelhető a vitamin jótékony hatása is. 722 és 1150 mikrogramm közötti bevitel 20-30 százalékkal csökkenthető a különböző típusú aneuploidiák kialakulásának valószínűsége" - tette hozzá Ms. Eskenazi.

A sperma-aneuploidia felelős a vetélések harmadáért, és a Down-szindrómával és más egyéb ritka kromoszóma defektussal született gyermekek jelentős hányadáért. A folsav segíthet megóvni az újszülötteket az idegi sérülésektől. Ezért és sok más hasznos tulajdonságáért sok országban az alap élelmiszerek - liszt, rizs, tésztafélék- is tartalmaznak hozzáadott folsavat.

Ms. Eskenazi szerint a férfiak spermáinak 1-4 százalékának van valamilyen típusú aneuploidiája, de ez egyénenként változó lehet. "A mostani az első kutatás, amely megmutatta, hogy a születendő kisgyermek egészségének szempontjából nem csak az anya, de az apa étkezési szokásai is szerepet játszhatnak" - nyilatkozta Ms. Eskenazi.

A jelenlegi ajánlott folát-mennyiség 19 éven felüli férfiaknak napi 400 mikrogramm, a kutatások szerint azonban gyermekvállaláskor ennél többre is szükség lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: sperma folsav

A hererák kimutatását gyakran elmulasztják

2008.03.25. 15:01 Orosz Viktória

A tumormarkerek megmutatják a betegség létezését vagy hiányát, ám a betegek többségénél nem használják ezeket a daganat kimutatására.-írja a Medipress.
 
A hererák kezelés standard részét a betegek több mint felében nem alkalmazzák – derül ki a Michigan Egyetem Átfogó Rákkutató Központjának vizsgálatából.
A szérum alapú tumormarkerek, amelyek a rákos sejtek jelenlétét mutatják ki, a hererákos betegek ellátásának számos szempontjából hasznosak, beleértve a diagnózist, a betegség kimenetelének felbecslését és a kezelést követő ismételt kialakulás szűrését. Az orvosok általában három tumormarkert alkalmaznak az ilyen típusú daganat esetében.
Több mint 4 700 hererákos esetet megvizsgálva kiderült, hogy ezen tumormarkerek közül kettő kombinációját kevesebb, mint az esetek felében alkalmaztak, míg mindhárom tumormarkert csupán az esetek 16 százalékában mértek.
A tanulmány szerzői azt találták, hogy az esetek csupán 45 százalékánál használtak AFP (alfa-foetoprotein) és HCG (humán chorio-gonadotropin) tumormarkereket. Ezt a kettőt egy harmadik tumormarkerrel, az LDH (laktóz-dehidrogenáz) molekulával együtt az esetek 16 százalékában mértek. Az eredményekről az Urologic Oncology, Seminars and Original Investigations számolt be.
„A tumormarkerek kulcsfontosságúak a kezelőorvosok számára abban, hogy megmutatják, miként reagál a beteg a kezelésre és hogy a betegség visszatért-e.”- közölte Dr. Scott M. Gilbert. „Meglepett bennünket, hogy ilyen keveset alkalmazzák ezeket.”
A tumormarkerek használatáról szóló információk hatással vannak a hererákos betegek kezelésére és betegségük potenciális kimenetelére. Ha a terápia után is emelkedett marad a markerek szintje a vérben, vagy ha emelkedni kezdenek a sikeres kezelés utáni nyomonkövetés során, az azt jelenti, hogy a daganat visszatért. Dr. Gilbert és munkatársai rendszeresen ellenőrzik mindhárom tumormarkert betegeikben.
A felmérésben résztvevő helyszíneknél nem történt javulás a vizsgálat ideje alatt, sőt, egy helyszínen – Detroitban – még csökkent is a tumormarkerek alkalmazásának mértéke a felmérés végére.
A szerzők kiemelik, hogy az alkalmazás alacsony arányai nem feltétlenül jelentik azt, hogy a tumormarkereket olyan ritkán alkalmazzák, mint ahogy azt a számok feltételezik. Egy magyarázat lehet, hogy az orvosi dokumentációk hiányosak, és a tumormarkerek alkalmazását nem mindig jegyezték fel, közölte Dr. Brent K. Hollenbeck, az urológia tanszék adjunktusa.
„Még ha nem is a betegellátás problémája, akkor is egy minőségi problémát jelent a gyógyközpontok számára, ahol nem tartják nyilván rendesen az adatokat. Így vagy úgy, fejlesztésekre van szükség.”- közölte.
De a vizsgálat egyéb adatai azt sugallják, hogy nem a tumormarkerek dokumentációja a probléma. A SEER (Surveillance, Epidemiology, and End Results) program adatait felhasználva a kutatók jelentősen több dokumentációt találtak a PSA alkalmazásáról prosztatarákos betegeknél, a hererák tumormarkereihez képest. Ez az információ is azt erősíti meg, hogy nem a dokumentációval van a probléma, hanem hogy a hererák tumormarkereit valóban ritkábban alkalmazzák.

Szólj hozzá!

Címkék: daganat

süti beállítások módosítása