Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Kapcsolat az alvás és testsúly között?

2008.04.06. 15:10 Orosz Viktória

 Ha szeretné megőrizni egészséges testsúlyát, aludjon naponta 7-8 órát, se többet, se kevesebbet.-írja a Medipress.
 A quebeci Laval Egyetem elhízással foglalkozó kutatóinak új tanulmánya azt állítja, hogy 7-8 óra alvás az ideális. Akik ennél kevesebbet vagy többet alszanak, következésképpen hízni fognak.
Kimutatták, hogy azok, akik csak 5-6 órát aludtak, vagy épp fordítva: 9-10 órát, több súlyfelesleget szedtek magukra egy hatéves időszakon belül, mint azok, akik betartották a javasolt 7-8 órát. 276 felnőttet vizsgáltak, akiknél legalább egy szülő és egy gyermek elhízottnak számított a családban. A túl keveset alvók átlagosan 1,98 kg-mal, a túl sokat alvók 1,58 kg-mal többet szedtek magukra, mint azok, akik rendesen alszanak.
A miértekre a tanulmány nem tud határozott választ adni. Angelo Tremblay szerző állítása szerint azt feltételezik, hogy az alvásmegvonás felborítja a hormonháztartást, melytől megváltozik az étvágy. A túl kevés alvás növeli az éhségérzetért felelős hormon termelődését, és csökkenti a jóllakottság érzetéért felelős vegyület kiválasztását.
A túl sokat alvók esetében néhány kutató úgy véli, hogy ezek az emberek valójában rossz alvók, és azért maradnak tovább ágyban, mert rosszabb az alvásminőségük.
A Sleep folyóirat keddi számában megjelent cikk egybevág néhány nemrégiben készült tudományos írással, melyek feltételezik az alvásidő és a testtömeg-index összefüggését.

Szólj hozzá!

Címkék: alvás elhízás

Elsősegély: Újraélesztés

2008.04.03. 19:30 Orosz Viktória

Vajon mit tennénk, ha az utcán valaki összeesne előttünk, és nem mozdulna? Megnéznénk van-e légzése, pulzusa? Tovább sétálnánk? Vagy csak pár méterre megállnánk és mentőt hívnánk?  Közvélemény kutatások szerint, a legtöbb ember odamenne és segítene. Sajnos az életben viszont nem így van. Rengeteg autóbalesetben, utcai "rosszullét"-ben ÉLETMENTŐ lenne a segítség. Akinek van jogosítványa, elvégzett egy elsősegély tanfolyamot; ám számos autóbalesetben derül ki, hogy rengeteg autós inkább elhajt, vagy a távolból figyel, minthogy alkalmazná a tanfolyamon megszerzett tudását. Miért van ez? Talán mert félnek, hogy többet ártanak, mint segítenek? Vagy szimplán érdektelenség? Én az előbbiben reménykedek. Ezért is állítottam össze ezt a cikket, hogy tudjuk mit kell tenni vészhelyzetben. Több részesre tervezem, íme az első rész: Újraélesztés

2 komment

Új terápiás lehetőség az SM kezelésére

2008.04.01. 19:01 Orosz Viktória

Kutatók nemrég genetikai és gyógyszerészeti bizonyítékokat találtak a kollagénáz-2 elnevezésű fehérje a szklerózis multiplex kialakulásában betöltött szerepére. A tudósok remélik, az új információk birtokában sikerrel vehetik majd fel a harcot a betegséggel.
A kollagénáz-2 a mátrix metalloproteinázok (MMP) közé tartozik, amely fehérjecsalád a kollagén és más kötőszövetek lebontásáért felelős. Feltételezések szerint az MMP-k károsíthatják a vér-agy gátat, így az idegeket nem kívánt sejtek támadhatják meg. A kutatások szerint a szklerózis multiplexben szenvedő betegek vérében és gerincfolyadékjában gyakran megfigyelhető az emelkedett MMP-szint.
Állatkísérletek során Dr. Carlos Lopez-Otin és kollegái megvizsgálták a kollegénáz-2 és a szklerózis multiplex közti összefüggéseket és kölcsönhatásokat. Adataik szerint a kollagénáz-2 hiányában a szklerózis multiplexes betegek kevesebb ideg és agykárosodással számolhatnak.
"A fehérje blokkolásával jelentős javulás érhető el a szklerózis multiplexben szenvedő betegek állapotában - nyilatkozta Dr. Lopez-Otin - Ez új reményt adhat a betegségben szenvedőknek és családjaiknak."
Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia sclerosis multiplex

Séta az epilepsziásokért

2008.03.31. 14:55 Orosz Viktória

A Heroes című tévésorozat sztárja, Greg Grunberg családjával együtt emberek ezreit vezette a Washington D.C.-ben megrendezésre került ’National Mall: Séta az Epilepsziásokért’ elnevezésű program során. - írja a Medipress.
Az idén másodszor megrendezésre került 'Séta az Epilepsziásokért' elnevezésű program során közel tízezren látogattak el a National Mall parkba, és a résztvevők összesen 1,5 millió dollárt gyűjtöttek az epilepsziások alapítványának kasszájába. Az esemény a Epilepszia Alapítvány és az Ortho-McNeil Neurologics támogatásával jöhetett létre.
Az eseményen Greg Grunbergen kívül részt vett még Alan Faneca, a New York Jets és Geoffrey Pope, a New York Giants játékosa. Mindannyiuknak személyes tapasztalataik is vannak az epilepsziával kapcsolatban: Grunberg kisfia, ahogy Alan Faneca is epilepsziában szenved, Pope pedig nagymamája hasonló betegsége miatt érzi magának az ügyet.
"Rendkívül boldogak és elégedettek vagyunk, hogy idén ennyien látogattak el a rendezvényre - nyilatkozta Eric Hargis, az Epilepszia Alapítvány elnöke - Ez a világ legnagyobb ilyen jellegű eseménye, és örülünk, hogy ilyen sok híresség is részt vett a programban. Fontos, hogy az epilepsziával kapcsolatban felmerülő tévhiteket eloszlassuk, és nyíltan beszéljük erről a betegségről, amely oly sok embert kínoz nap mint nap."

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia epilepszia

süti beállítások módosítása