Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A hét legjobb orvosi cikkei

2008.01.20. 11:34 Orosz Viktória

 

 

 

 


1. A Weborvos egy új MAGYAR neurostimulációs rendszert mutat be, mely a fájdalmakra kiváló:

"Magam sem számítottam ilyen sikerre" - mondta el a Weborvosnak a műtéti beavatkozást elvégző Erőss Loránd főorvos. Az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet funkcionális idegsebészeti programjának vezetője hozzátette: azt remélte, hogy legalább ötven százalékos fájdalomcsökkenést érnek el a betegnél, akinél azonban a teljesen megszűnt a fájdalom.

2. A Házipatika "Hétpercenként egy élet" címmel vázolja fel azt a szomorú helyzetet, hogy elsősegély nyújtás hiányában, Magyarországon 7 percenként hal meg 1 ember:
Az út szélén két összetört autó, az út mellett tisztes távolban pedig ácsorgó, nézelődő tömeg. Ismerős a látvány? Mindenki a mentők megérkezésére vár, ám lehet, hogy egy élet múlhat azon, ha valaki nem csak nézelődik, hanem segít is!
3. Az Egészség[origo] a természetes és mesterséges édesítőszereket mutatja be:

A mindannyiunk által ismert alap ízek (édes, sós, savanyú, keserű) közül az édes íz az egyik legkedveltebb: a csecsemők is ezzel az ízzel találkoznak először születésük után, hiszen az anyatej is édes. Egészséges emberek bármilyen édesítőt vagy édesítővel ízesített élelmiszert felhasználhatnak ételeik elkészítéséhez, csak arra kell odafigyelniük, hogy étrendjük ne tartalmazzon túl sokat az energiát tartalmazó édesítőkből, mert ezek hosszabb távon történő, nagyobb mennyiségű fogyasztása megnövelheti testsúlyukat. Cukorbetegeknek tilos, fogyókúrázóknak pedig nem ajánlott a szőlőcukor, a répacukor, a malátacukor és a méz fogyasztása.

4. A Medipress egy új ún. digitális televízióról beszél:
A Schepens Szemészeti Kutatóintézet tudósai olyan új módszert fejlesztettek ki, amelynek segítségével a gyengénlátók is jobban élvezhetik a televíziózást. A módszer lényege, hogy a digitális tévék adásaiban felerősítik a tárgyak és az emberek kontrasztját, így azok jobban láthatóvá válnak.
5. A Hvg az éjszakai alvás fontosságáról ír:
Az ultraibolya sugárzás és a kipufogógáz után hamarosan az éjszakai műszak is felkerül a feltételezhetően rákot okozó tényezők listájára. Noha az elképzelést nemegyszer komolytalannak kiáltották ki, egy kutatás eredményei igazolták, hogy jóval nagyobb a mell- és prosztatarák előfordulása azoknál, akik váltott műszakban, sötétedés után kezdenek el dolgozni.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló web neurológia alvás látás sebészet neurostimuláció elsősegély

Miért hajlamosabbak a férfiak a májrákra?

2008.01.18. 17:36 Orosz Viktória

A nők és férfiak krónikus májbetegségekre adott génszintű válasza közti különbség segít megmagyarázni, hogy a férfiak miért hajlamosabbak a májrákra.- írja a Medipress. 
Ez az első genomszintű tanulmány, ami megmagyarázza, miért van különbség a nemek közt olyan nemreproduktív szervek daganata esetén, ahol erre nem számítanánk, állítja Arlin Rogers az MIT patológusa és a cikk szerzője, mely a Cancer Research szakfolyóirat múlt havi számában jelent meg. Az Egyesül Államokban kétszer annyi férfi kap májrákot, mint amennyi nő. Más országokban, főleg Ázsiában ez az arány 8-10-szeres is lehet. A májrák az ötödik leggyakoribb daganattípus világszerte, és a harmadik leggyakoribb halálok. Az Egyesült Államokban alacsonyabbak az arányok egyelőre más országokhoz képest, de gyorsan növekszenek, részint a 70-es években végzett vérátömlesztések és a drogosok közös tűhasználata során történt hepatitis C fertőzések miatt. Az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség szintén a rizikófaktorok közé tartoznak. A nők és a férfiak mája eltérő. Ez nagy mértékben annak köszönhető, hogy a pubertáskorban a férfiak mája időről időre ki van téve a növekedési hormonok kitörésének. Ezzel magyarázható az is, hogy a férfiak és nők időnként miért reagálnak eltérően bizonyos gyógyszerekre.
Az MIT egérkísérleteket végzett. Az egerek hímjeinél szintén gyakrabban fordul elő májrák. A rágcsálókat Helicobacter hepaticusszal fertőzték meg, mely hasonló az emberi B és C típusú hepatitishez. A hímnemű egyedek mája kevésbé tud megbirkózni a különböző fertőző ágensek által kiváltott krónikus gyulladásokkal.
A krónikus májgyulladásban szenvedő hím egyedek esetében bizonyos nemspecifikus gének túltengtek, másokból kevesebbet találtak, így a máj nem tudta ellátni normálisan a feladatát, és az állatok jelentős hányadánál májrák alakult ki.
A felnőtt nők nem annyira sérülékenyek, mivel nem kell aktív jelzés ahhoz, hogy fenntartsák a férfias génjelleget. A női máj a késedelmes fejlődési utat követi, csak sokkal erőteljesebb károsító hatás esetén indul be a daganatos elváltozás.
A tudósok próbálkoztak a krónikus májgyulladásban szenvedő egerek kasztrálásával, más példányoknak nagy dózisban androgént adagoltak. Egyik kezelés sem hozott eredményt, ami azt mutatja, hogy a férfi nemi hormonok nem játszanak közvetlen szerepet a rák kialakulásában.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás máj daganat

A hét képe

2008.01.17. 17:28 Orosz Viktória

Szólj hozzá!

Címkék: szív

Genetikai tényezők a sclerosis multiplex kezelésében

2008.01.16. 16:54 Orosz Viktória

A scerosis multiplex kezelésében a konzervatív kezelési módszer a béta interferon terápia. Összehasonlítva azoknak a betegeknek a DNS-ét, akiknél a terápia hatékony, azokéval, akiknél eredménytelen, a kutatók jelentős eltéréseket észleltek. Így már a kezelés elkezdése előtt megjósolható a terápia eredményessége. Az ezzel foglalkozó tanulmány az 'Archives of Neurology' című szaklap márciusi számában lát majd napvilágot.
A sclerosis multiplex (SM) a központi idegrendszer idült gyulladásos megbetegedése, mely izomgyengeséget, görcsöket és bénulást is okozhat. Leggyakrabban béta interferon terápiát alkalmaznak a kezelésében, amely a legtöbb esetben lassítja a betegség progresszióját. A béta interferon kezelés ellenére azonban a páciensek jelentős részénél folytatódnak, sőt rosszabbodnak a tünetek. A depresszió és az influenzához hasonló tünetek miatt - amelyek az interferon terápia gyakori mellékhatásai - sok páciens a kezelés elhagyása mellett dönt.
Dr. Esther Byun és kollegái 206 sclerosis multiplexes beteget vizsgáltak meg. Háromhavonta ellenőrizték az állapotukat a béta interferon kezelés alatt. 99 betegnél hatékony volt a kezelés, 107 viszont nem reagált megfelelően.
A tudósok ezután mindkét csoport tagjainak DNS-ét megvizsgálták. A vizsgálat során kiderült, hogy jelentős különbségek vannak a két csoport DNS-e közt, amely különbségek komolyan befolyásolják az interferon terápia hatékonyságát.
"Új és értékes információhoz jutottunk, hiszen fontos megismernünk, hogy bizonyos gyógyszerek miért működnek az egyik betegnél, és miért hatástalanok a másiknál. Ez az első lépés a személyre szabott gyógykezelés kialakításában és az újabb gyógyszerek felfedezésében" - írják a tanulmány szerzői.
Forrás: Medipress
 

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia genetika sclerosis multiplex

Jobb vagy bal agyféltekédet használod?

2008.01.14. 17:47 Orosz Viktória

A The Daily Telegraph régebbi cikkei között találtam ezt a kis tesztet. Figyeld meg a következő képen a "táncost". Óra mutató járásával megegyezően, vagy ellentétesen forog?

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Ha óramutató járásával megegyezően mozog, akkor a jobb agyféltekédet használod inkább. Ha ellentétesen, akkor pedig a balt. Neked merre forog?

Miért felelősek az egyes agyféltekek?

BAL AGYFÉLTEK
JOBB AGYFÉLTEK

logikus gondolkodás
részletekre összpontosít
nyelvérzék
múlt és jelen
matek és természettudományok
tudásvágy
minta kereső
a dolgok nevét jegyzi meg
valóság
számolás
praktikus
biztonság keresés

érzelmektől vezérelt gondolkodás
a lényeg érdekli
képzelőerő
elvont gondolkodás, képek használata
jelen és jövő
filozófia és vallás
hit
térlátás
a dolgok működését jegyzi meg
fantázia, kreativitás
lehetőség keresés
hevesség, indulatosság
rizikó vállalás

Fontos azonban megemlíteni:

Hámori József agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke az Indexnek elmondta, bár a jellemzők leírása helyes a cikkben és a grafikus teszt látványos ugyan, nem alkalmas arra, hogy eldöntse, melyik agyfélteke domináns. „Ráadásul ezek a tulajdonságok nagyban keverednek. Természetesen vannak alapvető jellemzők, hogy a domináns bal agyféltekéjű ember logikusabban gondolkozik, a jobbos pedig kreatívabb. A domináns jobbos egyébként igen ritka” – magyarázott.
Bővebben...

11 komment

Címkék: játék agy

Az év kórháza - 2007

2008.01.14. 14:52 Orosz Viktória

Lezárult a 2007. évi Év kórháza című verseny. A végső, részletes eredményeket itt  lehet megtekinteni.
Ezúton is gratulál a Cogito blog minden díjazott kórháznak.

Szólj hozzá!

Címkék: web szavazás orvos

süti beállítások módosítása