Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Kapcsolat az epilepszia különböző formái közt

2008.06.21. 22:22 Orosz Viktória

Amerikai kutatók egy csoportja rájött, hogy mi lehet az első ismert közös tulajdonság az örökölt és az időszakos epilepszia között: egy törés az úgynevezett „BK csatornában” - legalábbis a Neurobilogy of Disease júniusi száma szerint.

Ezek a felfedezések alapjául szolgálhatnak egy újfajta terápiának és új reményt adnak az epilepsziában szenvedőknek.  A Carnegie Mellon Egyetem kutatói felfedezték, hogy a BK csatorna egy roham után természetellenesen aktívvá válik. Ez a törés eredményezheti azt, hogy az idegsejtek túl ingerelhetővé válnak, ami kapcsolatba hozható az epilepsziával.
A Carnegie Mellon tudósai képesek voltak megváltoztatni ezt az abnormális ingerlékenységet egy BK csatorna antitest használatával, ami visszaállította a normális szintre a roham utáni elektromos aktivitást.
„A tény, hogy a BK csatornát korábban kapcsolatba hozták az örökletes epilepsziával, új utak felé mutat a kezelésben. Megmutattuk, hogy a BK antitestek nagyon hatékonyan képesek normalizálni a természetellenes elektromos aktivitást az idegsejtekben, ami azt jelenti, hogy a BK csatorna antitestek új fegyvert jelenthetnek az epilepszia ellen.” – mondta el Alison Barth a kutatócsoport egyik munkatársa.
Az epilepszia egy neurológiai zavar, ami kapcsolatban van az abnormális elektromos aktivitással az agyban. Ez pedig visszatérő rohamokhoz vezet. A kutatók azonosítottak egy genetikai összetevőt néhány fajta epilepsziában. Ez az első tanulmány, ami kapcsolatot mutat a különböző típusú epilepsziák között.  

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás neurológia epilepszia

A teniszezőknek jobb az érzékelési képességük

2008.06.17. 20:49 Orosz Viktória

 

Svájci kutatók egy csoportja megállapította, hogy a teniszezők gyakran jobbak bizonyos idő-specifikus és érzékelési képességek terén, mint például a sebesség. A teniszhez hasonló sportokban komoly előnyt jelent, ha valaki kimagasló vizuális képességekkel rendelkezik. A sportkutatásban alkalmazott kognitív feladatok általában sport-specifikusak, a teniszezők vizuális érzékelési képességeit például úgy tesztelik, hogy profi játékosok szerváit és ütéseit nézetik meg velük videofelvételen.Egy friss kutatásban azonban Leila Overney tudós és kollégái kognitív helyett érzékelési feladatokat alkalmaztak, melyek nem kapcsolódtak a teniszhez, sőt, semmilyen sporthoz. A kutatók célja annak meghatározása volt, hogy a tenisz vajon csak a vizuális érzékelés azon specifikus területeit fejleszti-e, melyek a tenisszel kapcsolatos játékok terén hasznosak, vagy fejlődnek-e olyan alap érzékelési készségek is – mint például a sebesség meghatározás – melyek fejleszthetők gyakorlással, de nem kapcsolódnak egyetlen konkrét sporthoz.  A kutatók összehasonlították profi teniszezők, nem-sportolók illetve valamilyen más sportágat űzők (mint például triatlonozók) teljesítményét, hogy megbizonyosodhassanak arról, hogy a potenciális különbségek összefüggésbe hozhatók-e a tenisszel, vagy a sporttal általában. Hét vizuális tesztet hajtottak végre, melyekkel olyan érzékelési területeket vizsgáltak, mint a mozgás és idő feldolgozás, tárgy meghatározás és figyelem. Az alanyoknak az egyes feladatokra adott válaszaikat gombnyomással kellett jelezni a számítógépes teszteken. A kutatás eredményéből Overney megállapította, hogy néhány érzékelési készség, mint a sebesség meghatározás összefügg a tenisszel, hiszen ezekben a feladatokban a teniszezők pontosabban és gyorsabban teljesítettek. Vagy az az eset áll fenn, hogy a tenisz fejleszti az idő feldolgozási készséget, vagy a fejlett idő feldolgozási képesség lehetővé teszi, hogy valakiből jó teniszező váljon.  Mindazonáltal, a megfigyelt összhatás nem volt túl kimagasló, lehet hogy azért, mert valamennyien használjuk ezeket a képességeinket a mindennapok során (például autóvezetés közben).  A teniszezők csak bizonyos területeken mondhatók sokkal jobbnak nálunk, de például vezetés közben nem vesznek észre hamarabb egy, az úttesten átrohanó macskát, mint bárki más. 
Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: sport

süti beállítások módosítása