Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Orvosi Nobel-díjasok

2008.10.07. 15:54 Orosz Viktória

A hétfőn kiosztott orvosi Nobel-díj nyerteseinek portréja.

HARALD ZUR HAUSEN: A 72 éves Zur Hausen megosztva kapta a díjat a humán papilloma vírus (HPV), mint a méhnyakrák egyik okának kutatásáért, mely a nők között a második leggyakrabban előforduló daganatos betegség. A heidelbergi Német Rákkutató Központ egykori elnöke, professor emeritusa és tudományos igazgatója a hetvenes-nyolcvanas években kezdte kutatásait annak bizonyítására, hogy a korábbi elképzelésekkel ellentétben a vírus rákot okozhat.

Kulcsfontosságú munkája során bebizonyította, hogy a Burkitt-limfóma kialakulása összefügg az Epstein-Barr vírussal. Ez volt az első lépés annak igazolása felé, hogy a HPV olyan elváltozásokat okoz a méhnyakban, amelyek azután daganat kialakulásához vezetnek.

Zur Hausen szerint a gyógyszergyártók nem lelkesedtek túlságosan, amikor 1984-ben egy HPV elleni oltás kidolgozására sürgette őket, ám ő meg volt győződve róla, hogy a vírus számlájára írható a méhnyakrákos esetek zöme. „A vírusoknak roppant egyszerű a szerkezetük és elő lehetett volna valamit állítani. De az általam megkeresett cégek nem hittek abban, hogy ez nyereséges üzlet lehet és arra hivatkoztak, hogy sokkal sürgősebb problémákat kell megoldaniuk” – nyilatkozta Zur Hausen a Cancer World folyóiratnak.

1991-re egy járványügyi kutatássorozat igazolta Zur Hausen elméletét, megnyitva így az utat két HPV ellen hatásos vakcina, plusz egy kenetvizsgálati módszer előtt, amely a fokozott kockázatú nőket szűri ki.

Zur Hausen 2003-ban távozott a heidelbergi központ igazgatói székéből, ám továbbra is az intézetben dolgozik, ahol felesége, Ethel-Michele de Villiers virológus professzor a papillómavírusok mind a 106 ismert típusából tart mintát.

LUC MONTAGNIER és FRANCOISE BARRE-SINOUSSI: A 76 éves Montagnier és a 61 éves Barre-Sinoussi együtt kapták megosztva a díjat az AIDS elleni harc korai sikereiért.

1983-ban a kutatópáros felfedezte, hogy a HIV vírus okozza az AIDS-et, ez fontos lépés volt a HIV vírus kimutatásában és a retrovírusellenes szerek kifejlesztésében, melyek kordában tartják a vírusok szaporodását. Barre-Sinoussi a párizsi Pasteur Intézet professzora, míg Montagnier a szintén párizsi székhelyű Globális AIDS Kutatási és Megelőzési Alapítvány igazgatója.

„A megelőzés és a kezelés együttesen fokozatosan csökkentették a betegség elterjedését és drámaian megváltoztatták a kezelt betegek életkilátásait” – olvasható a Nobel-közleményben. Úttörő felfedezésüket segítette az amerikai kutató, Robert Gallo, aki megerősítette, hogy valóban a HIV vírus felelős az AIDS-ért. 1986-ban Montagnier Gallóval és Myron Essex-szel együtt Lasker-díjat kapott, mely a Nobel-díj amerikai megfelelője.

Montagnier 1972-ben hozta létre a virológiai osztályt a Pasteur Intézetben és 1991-től az intézet AIDS-osztályát vezette. 2002-ben az Egyesült Államokba távozott, hogy ott folytassa kutatásait. Barre-Sinoussi, akivel megosztva kapta a díjat, mindig diszkréten a főnöke árnyékában maradt. Amikor Montagnier választása rá esett, épp a retrovírusok és a rák közötti kapcsolatot kutatta. A kutatópáros úttörő felfedezése óta az AIDS kutatásának szentelte magát, 1998 óta vezeti kutatólaboratóriumát a Pasteur Intézetben.

Szólj hozzá!

Címkék: nobel

süti beállítások módosítása