Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Anatómiai zokni

2008.12.07. 12:47 Orosz Viktória

A Street Anatomy blogon találtam egy érdekes zoknit. Az ára 19,98$ megrendelhető az All heart oldalán. A lábszáron megvannak nevezve a csontok és izmok, a talpán pedig a reflexpontok találhatóak. Ez a zokni a Bodies kiállítás Shopjában is megvehető hazánkban.

Szólj hozzá!

Címkék: érdekesség

A tea a leghatékonyabb fogszuvasodást megelőző ital

2008.12.03. 21:00 Orosz Viktória

Manapság, egy átlagos 0,5 l-es üdítőital 17 teáskanálnyi cukrot tartalmaz. Sokkal megdöbbentőbb azonban, hogy a gyümölcslevekben található egyes citromsavak jóval erősebbek a sósavnál, vagy akár a kénsavnál is. Ezek a szénsavas üdítőkben és gyümölcslevekben megtalálható, mesterségesen előállított cukrok és savak fogszuvasodást okoznak azáltal, hogy a fogakat védő zománcréteget károsítják. Amennyiben a fogzománc elvész, nincs mit tenni. Van azonban egy ital, mely nem okoz ilyen problémákat, derül ki egy, az Általános Fogorvosi Akadémia (Academy of General Dentistry – AGD) által végzett felmérésből.

Jó íze mellett, a teának sok egészséges tulajdonsága is van, többek közt magas antioxidáns tartalma, mely csökkenti a rák, szív és érrendszeri betegségek valamint a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

A Dr., BDS, MSc, PhD Mohamed A. Bassiouny fogorvos által vezetett kutatás során fekete és zöld teát hasonlították össze szénsavas üdítőkkel és narancslével, rövid- és hosszú távú, a fogakra kifejtett hatásukkal. A fekete tea olyan ártalmatlannak bizonyult a fogakra, mint a tiszta víz.

Dr. Bassiouny állítása szerint, a zöld tea további előnyökkel bír, a fekete teához képest, úgy mint magas flavonoid (növényi tápanyag) és antioxidáns tartalma.

Szakemberek javasolják azonban, a tea minden hozzávaló, úgy mint tej, citrom vagy cukor nélkül való fogyasztását, mivel ezen anyagok a flavonoidokkal reagálva, csökkentik azok jótékony hatását. Kerülje továbbá, a készen vásárolható jeges teákat, mert azok rengeteg cukrot és citromsavat tartalmaznak. A hozzávalók nélkül otthon elkészített tea, azonban „biztonságos”, legyen hideg vagy meleg.

Dr. Kenton Ross fogorvos, az AGD rendes tagja szerint a fogszuvasodás mindennapos probléma.

A nagymértékű, rendszeres üdítőital fogyasztás után hónapokkal jelentkeznek a komolyabb problémák. Azt is elmondta, hogy a kutatás valóban helytálló, így javasolja a tea mindennapos fogyasztását szemben a különböző üdítőitalokkal.

Íme, néhány tanács, amellyel csökkentheti a fogzománcát érő káros hatásokat:
  • ·  Mérsékelje, vagy mellőzze szénsavas italok fogyasztását. Igyon vizet, tejet vagy teát.
  • ·  A teához ne adjon cukrot, citromot vagy tejet.
  • ·  Szénsavat, citromsavat tartalmazó italokat igya szívószállal és gyorsan.
  • ·  Rágjon cukormentes rágógumit, hogy fokozza a nyálelválasztást a szájban.
  • ·  Öblögessen vízzel, hogy kimossa a savakat, és várjon egy órát fogmosás előtt.

 Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: tea fogászat

Ma van az AIDS világnapja

2008.12.01. 17:03 Orosz Viktória

Az AIDS Világnapján a szakértők rávilágítottak, hogy a betegség elleni küzdelmet továbbra is megakasztja a megfelelő kezelés hiánya a szegény országokban, valamint a hatékony védőoltás kifejlesztésében tapasztalt akadályok.

Való igaz, rengeteg előrelépés történt az elmúlt két évtizedben. Bár 33 millióan fertőzöttek az AIDS betegséget okozó humán immundeficiencia vírussal (HIV), az erős, új gyógyszereknek köszönhetően többen élvezhetnek egészségesebb, hosszabb életet. A vezetés, önfelelősség és aktivizmus témái köré épített AIDS Világnapjának szervezői arra szólítják fel a kormányokat, hogy teljesítsék az általános kezelésre, megelőzésre, ellátásra és támogatásra tett ígéreteiket.

„Vannak hatékony kezeléseink. Nincs más választásunk, fel kell ajánlanunk ezeket mindenkinek, akinek szüksége van rájuk” – nyilatkozta Jean-Francois Delfraissy, a francia Országos AIDS és Vírusos Hepatitisz Kutató Hivatal (ANRS) vezetője.

A megfizethető és hatékony kezelés azonban ritkaságszámba megy a HIV pozitív betegek többségének helyet adó Afrikában, ami távoli lehetőséggé teszi az orvosi ellátás általános hozzáférését. A szegényebb országokban Delfraissy szerint végül két lehetőség közül kell választani: több millió HIV pozitív beteget kezelnek, vagy drágább kezelést biztosítanak körülbelül 500 000 embernek, akik ellenállnak az általános terápiáknak. Még a tehetősebb országokban, például Franciaországban is, ahol tavaly 5200 új HIV fertőzést jelentettek, további sok ezren nem tudhatnak arról, hogy megfertőződtek.

„Ne hagyjuk, hogy az AIDS lendületbe jöjjön!” – sürget a francia AIDES szervezet, amely egy hatalmas számláló felállítását tervezi a párizsi Operaházban, amely az új fertőzések és a kezelés közötti különbözetet mutatná.

Pénteken az ENSZ arra ösztönözte az országokat, hogy összpontosítsanak a járvány gyökerére, és támaszkodjanak a jól bevált eszközök tárházára a HIV terjedésének megfékezéséhez a legmagasabb kockázatnak kitett csoportokban. „Nincs kizárólagos csodamódszer a HIV megelőzésére” – állította Peter Piot, a UNAIDS leköszönő igazgatója.

Az ilyen csodamószerrel kapcsolatos remények tavaly szertefoszlottak, amikor a kutatóknak félbe kellett szakítaniuk két előrehaladott szakaszban lévő klinikai kísérletet a Merck gyógyszergyár AIDS elleni oltásaival, miután a készítményekről kiderült, hogy valójában növelik a fertőzés kockázatát. Az AIDS kutatás azonban októberben új lendületet kapott, amikor a 2008-as orvosi Nobel-díjat a HIV vírust felfedező kutatópárosnak ítélték oda.

A kutatók új molekulákat is felfedeztek, és új, hármas terápiákat kezdtek tesztelni, amelyek hetékonynak bizonyultak olyan betegek esetében, akik nem reagáltak más kezelésekre. Ezalatt a hetékony AIDS elleni védőoltás utáni kutatás sem állt le. Amerikai kutatók a közelmúltban felfedeztek egy gént, amely utat nyithat egy vakcina kifejlesztése felé.

Az ANRS vezetője, Delfraissy, az olyan alapkutatások újjáéledését is jósolja, amelyek azokat a molekulákat próbálják felkutatni, melyek a vírust egy olyan stádiumban képesek megtámadni, amikor azt még nem mutatták ki.

A kutatók az olyan HIV pozitív betegek eseteit is vizsgálják, akikben sosem fejlődik ki az AIDS betegség.

„Lenyűgöző fegyverarzenállal rendelkezünk” – véli Pierre-Marie Girard atya, aki a párizsi Saint Antoine kórház fertőző osztályát vezeti. A siker egyik jele az, hogy ma már vannak olyan HIV fertőzöttek, akik arról beszélnek, hogy jól elélhetnek és megöregedhetnek a vírussal – reménykedhetnek abban, hogy ugyanolyan élettartamot érnek meg, mint az egészségesek. 

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: aids világnap

süti beállítások módosítása