Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Videók a műszívről

2008.02.17. 14:00 Orosz Viktória

Zslog a Lata blog szerkesztője ajánlott figyelmembe egy nagyon jó animációt, íme:

 

 

 

 

 

 

Érdemes ezen az oldalon olvasgatni is, illetve további animációk is találhatóak:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Továbbá, akit érdekel a műtét a YouTube-on itt találhat videókat a Heart Mate számozott videók alatt.

Az LVADról(műszív) pedig sokunknak rögtön eszébe jut a Grace klinika egyik emlékezetes jelente, melyben Izzy elvágta egy betege LVADját.

Szólj hozzá!

Címkék: szív sebészet lvad

Először ültettek be műszívet Magyarországon

2008.02.16. 11:39 Orosz Viktória

Magyarország első műszívét 2008. február 15-én egy súlyos állapotban lévő szívátültetésre váró 58 éves férfibeteg kapta meg Budapesten, a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömbjében. - írja a Medipress.
 
A keringéstámogató eszköz (hétköznapi néven műszív) nem pótolhatja a transzplantációs műtétet, de jelentősen javíthatja a várólistán levő betegek túlélési esélyeit és növelheti a sikeres transzplantációk számát is. A nemzetközi statisztikák alapján 10 millió ember esetén 40-60 szívátültetésre lenne szükség évente - tudtuk meg Kovács Esztertől a Semmelweis Egyetem Marketing és Kommunikációs Igazgatóságának sajtóreferensétől.

A műszív egy sebészi úton beültetett mechanikus pumpából áll, mely pumpa képes átvenni a szív munkáját. A műtét alatt a szív megfelelő üregeiből műanyag csőrendszer segítségével a vért egy testen kívül elhelyezkedő pumpába vezették, ez képes mind a jobb, mind a bal szívfél munkáját akár teljes egészében is átvenni.

A mesterségesen fenntartott keringés mellett a beteg mobilizálható, vagyis idővel a betegágyat elhagyva képes alapvető teendőit ellátni maga körül (tisztálkodni, asztalnál enni, a lakásban sétálni, olvasni), így nagyobb eséllyel tudja megvárni a hetek vagy akár hónapok múlva érkező donorszívet is. Vagyis a beültetett műszív jelentős mértékben javítja a betegek túlélését a szívátültetésig.

A beteg kezelését nemzetközileg is elismert hazai szívsebészekből, kardiológusokból és aneszteziológusokból álló team végzi.

Az utóbbi két esztendőben a magyarországi szívátültetések száma jelentős mértékben növekedett, és ezzel az éves viszonylatban végzett 20 körüli esetszámmal, a transzplantációkat végző hazai központ, a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikája a világviszonylatban is jegyzett centrumok közé került. 'Reményeink szerint az egyetemen működő tudományos műhelyek továbbra is fenn tudják tartani a tőlük elvárt, világviszonylatban is megszokott és elismert színvonalat, ám ehhez stabil finanszírozási háttérre van szükségük'- tudatta Kovács Eszter a Semmelweis Egyetem Marketing és Kommunikációs Igazgatóságának sajtóreferense.

2 komment

Címkék: szív sebészet transzplantáció

Február 14: Az epilepszia világnapja is!

2008.02.14. 18:03 Orosz Viktória

A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997-ben hirdette meg Szent Bálint (Valentin) napjára - február 14-ére - az Epilepsziások Világnapját, mert az epilepsziások védőszentje is Bálint, a vértanúhalált halt pap.  - írja az MTI.

Az epilepszia szó görögül "fogva tartást" vagy "megragadást" jelent. Az emberiség fél százaléka szenved epilepsziában, de csaknem öt százaléka élete folyamán legalább egy alkalommal átél epilepsziás rohamot. Az összes epilepsziás megbetegedések kétharmada a gyerekkorban kezdődik, de e betegek többsége a kamaszkorig meggyógyul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az epilepsziáról szóló legrégibb lelet egy babiloni táblán maradt fenn, az időszámításunk előtt 2000 körül keletkezett, 40 táblából álló Babiloni Orvosi Kódexben. A táblára gondosan feljegyezték mindazokat a különböző rohamfajtákat, amelyeket ma is ismerünk. Hippokratész ókori görög orvos forradalmi újítása volt, hogy rámutatott: az epilepszia nem szent (ismeretlen eredetű), hanem az agy megbetegedése.

Sokáig az epilepsziával élő emberekre félelemmel tekintettek, bizalmatlanok és értetlenek voltak velük szemben, végtelenül sok szociális stigmával sújtották őket, pedig olyanok is szenvedtek e betegségben, mint Julius Caesar, Nagy Péter cár, Napóleon, IX. Pius pápa, Dosztojevszkij vagy a költő Lord Byron. Az epilepsziában jelentkező agyi működészavar korszerű szemléletének első szószólója a XIX. században Hughlings Jackson londoni ideggyógyász volt.

Az epilepszia (visszatérő görcsrohamokra való hajlam) a leggyakoribb agyi zavar, de nincsen köze az elmebetegségekhez. Az öröklött hajlam mellett különböző balesetekből adódó fejsérülések, fertőző betegségek utáni állapot következtében, valamint születés előtti és alatti károsodások miatt jöhet létre a váratlan eszméletvesztés. Többnyire csak az úgynevezett nagy rohamot ismerik az emberek, amely azonban csak egyike az epilepszia harminc különböző megjelenési formájának. Van például úgynevezett kis roham is, amely rövid ideig szellemi kieséssel jár, máskor a beteg pár pillanatra csupán összerándul, mintha megrettent volna valamitől, illetve elrévedt, elbambult volna. Közvetlen kiváltó oka az agy elektromos túlműködése, illetve zavarai; a beteg a roham ideje alatt történtekre nem emlékszik vissza.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1997-ben világméretű kampányt hirdetett az epilepszia és a körülötte elterjedt előítéletek ellen. A WHO két nem kormányszintű szervezettel, az Epilepszia Nemzetközi Ligájával és az Epilepszia Nemzetközi Hivatalával együtt folytatja az epilepsziások orvosi ellátásának és társadalmi befogadásának javítására irányuló küzdelmet. A fő cél az, hogy szűnjön meg az epilepszia körüli homály, és fogadják el a világban mindenütt, hogy ez gyógyítható betegség.

Számos országban még mindig nem agyműködési zavarnak tudják be az epilepsziát, ezért a betegséggel élők jelentős része nem jut gyógykezeléshez. A betegséggel kapcsolatos félreértések miatt az epilepsziások még ma is diszkriminációtól szenvednek a családban, a házasságkötésben, a munkavállalásban, állampolgári jogaikban, az oktatásban és a társadalomban egyaránt. Napjaink alapvető kívánalma, hogy a munkaerőpiac megfelelő lehetőséget biztosítson számukra, és a társadalom végre megszabaduljon az epilepsziával kapcsolatos előítéletektől, félelmektől.

Magyarországon mintegy 60 ezer embert, illetve családot érint az epilepszia, és mintegy félmillió embernek lehet életében egyszer vagy többször epilepsziás rohama. A mai korszerű kezelések (gyógyszerek, esetleg műtét) eredményeként a betegek 70-80 százaléka tünetmentesen élhet, ugyanakkor minden második beteg a vele szemben támasztott előítéletek miatt képtelen beilleszkedni környezetébe.

2005-ben az Év Gyógyszere Magyarországon egy belga gyógyszergyár epilepszia kezelésére szolgáló, új hatásmechanizmusú készítménye lett, amely amellett, hogy kiemelkedően hatékony, a mellékhatások előfordulása tekintetében is lényegesen kedvezőbb az eddig használtakhoz képest.

1 komment

Címkék: neurológia agy epilepszia

A hét képe

2008.02.13. 17:00 Orosz Viktória

Szólj hozzá!

Címkék: szív

Vérnyomáscsökkentő a céklalé

2008.02.12. 16:55 Orosz Viktória

Egy nemrég végzett kutatás szerint napi két pohár céklalé hatékonyan csökkentheti a vérnyomást. - írja Medipress.
A kutatást végző brit tudósok szerint ez újabb ok, hogy zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrendet alakítsunk ki. A cékla igen gazdag nitrátokban, ennek köszönheti számos jó tulajdonságát. A spenót, fejes saláta és más leveles zöldségek is kiválóak nitrát-tartalom szempontjából, így ezek fogyasztása is ajánlott.
Az eddigi táplálkozási felmérések kutatások igazolták a zöldség és gyümölcsfogyasztás vérnyomásra gyakorolt jótékony hatásait, amelyeket főleg azok antioxidáns-tartalmának tulajdonítottak. Ám az újabb kutatások szerint a nitrátoknak az antioxidánsokénál jóval nagyobb szerepük van a vérnyomáscsökkentésben.
A mostani kutatás során 14 önként jelentkezővel fél óra alatt két pohár céklalevet, illetve két pohár vizet itattak meg. Ezek után negyedóránként megmérték a résztvevők vérnyomását 24 órán keresztül. A vízivókhoz képest a céklalevet fogyasztók vérnyomása jóval alacsonyabb volt, már az elfogyasztást követő első órában is, és a céklalé jótékony hatása még másnap is érezhető volt.
A céklalében lévő nitrátokat a nyálban található baktériumok nitritté alakítják. A gyomorba érve a nitrit vagy nitrogén-dioxiddá alakul, vagy belép a véráramba. A kutatók szerint a vérnyomás akkor a legalacsonyabb, ha a vér nitrit-szintje elég magas. A tudósok megfigyelései szerint a nitritek csökkentik az ún. endoteliális diszfunkció kialakulásának esélyeit, amely tulajdonképpen a véredények rugalmasságának csökkenését jelenti, így azok nem képesek megfelelően reagálni a véráramban bekövetkező változásokra.
"Kutatásaink szerint a cékla, vagy egyéb nitrátgazdag zöldségek fogyasztása igen jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, és természetes vérnyomáscsökkentő hatással is bír" - nyilatkozta Dr. Amrita Ahluwalia, a kutatócsoport egyik vezetője, a William Harvey Kutatóintézet munkatársa. A kutatási eredményeket bemutató közlemény a Hypertension c. szaklapban jelent meg.

Szólj hozzá!

Címkék: szív cékla hypertonia

Egészségügyi reform???

2008.02.11. 20:52 Orosz Viktória

Nem szoktam politikával foglalkozni, ez a blog NEM erről szól. Azonban a mostani helyzet kivételes eset. Az Országgyűlés név szerinti szavazással megszavazta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt:

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt; a szavazáskor 202-en voksoltak igennel és 174-en nemmel. A törvényjavaslatról a képviselők a Fidesz kezdeményezésére név szerint nyilvánítottak véleményt. Az MSZP-frakció - egy kivétellel - igennel, a Fidesz, a KDNP és az MDF, valamint Gyenesei István független képviselő nemmel szavazott. Az MSZP-frakció tagjai közül Karsai József nemet mondott a javaslatra, míg - a hosszú idő óta beteg Horn Gyulán és Toller Lászlón kívül - Farkas Imre, Filló Pál és Gál Zoltán nem vett részt a szavazáson. Közülük Filló Pál külföldön tartózkodik, Gál Zoltán pedig fekvőbeteg, de mint az MTI-nek elmondta, "nagy igennel" szavazott volna. Az egyetlen nemmel szavazó szocialistát, Karsai Józsefet megtapsolták a fideszes és KDNP-s képviselők, míg MSZP-s képviselőtársai azt kiabálták, hogy "Ülj át!", illetve, hogy "Hajolj meg nekik!". A politikus már a múlt héten bejelentette, hogy nemmel szavaz, még akkor is, ha kizárják a frakcióból.    -Forrás MTI -

Na de mire számíthatunk, mit hoz az egészségügyi reform? Erre választ kaphatunk az Origo-n.
Ha többet szeretnénk megtudni arról, hogy mire számíthatunk érdemes megnézni a Sicko-t. Erről írt kiváló augusztusban cikket NCurse a MedIQ blogon.

Szólj hozzá!

Címkék: változás egészségpolitika refform

Megmenthetőek az idegsejtek

2008.02.11. 17:27 Orosz Viktória

A marylandi Nemzeti Egészségtudományi Kutatóintézet munkatársai felfedezték, hogy kedvezőtlen mellékhatások nélkül hogyan lehet az idegsejteket megmenteni a haláltól. - írja a Medipress.
Nem régóta ismert, hogy az érbelhártya eredetű növekedési faktorok (VEGF) családjába tartozó fehérjék képesek megvédeni az idegsejteket a fokozatos leépüléstől és a pusztulástól. Az eddigi klinikai vizsgálatok azonban a faktorok korlátozott használhatóságát igazolták, mivel mellékhatásként fokozódott az új erek képződése (angiogenesis). Dr. Xuri Li munkatársaival azonban nemrég bebizonyította, hogy a VEGF-B fehérje hatékonyan tudta csökkenteni a rágcsálók retinájában található idegsejtek pusztulását anélkül, hogy érdemi angiogenesis jelent volna meg.
További vizsgálatok során megállapították azt is, hogy a VEGF-B olyan retinából származó sejtekből létrehozott modellen is létrehozta védő hatását, mely a sejtsérülés miatt bekövetkező sejthalált modellezte, valamint a retina idegsejtjeinek fokozatos pusztulásával járó neurodegeneratív betegségek esetében is hatékony védő szerepet töltött be. Mindemellett a VEGF-B még gutaütés esetén is csökkentette az oxigénhiány miatt elpusztult sejtek számát.
„Mivel a retinában elég volt olyan alacsony koncentrációban alkalmazni a VEGF-B fehérjét a kedvező hatás eléréséhez, mely még nem okozott érdemi érképződést – mely a retinában található idegsejtek elé növekedve megakadályozza, hogy a fény eljusson az idegsejtekhez – valószínű, hogy a VEGF-B hatékony kezelési módot jelenthet a retina pusztulásával járó neurodegeneratív betegségben szenvedőknek.” – magyarázta Dr. Li.

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia neuron idegrendszer

Sütött szív Valentin-napra

2008.02.11. 13:36 Orosz Viktória

Valentin-napra mit is ajándékozzunk kedvesünknek? A YumSugar -nak van ötlete:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

További anatómiai ajándékötletek ötletek: itt

Szólj hozzá!

Címkék: ajándék

süti beállítások módosítása