Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

3D anatómiai atlasz

2008.02.24. 11:42 Orosz Viktória

Nagyszerű honlapra bukkantam: Visible Body. Ez egy könnyen kezelhető 3D-s anatómiai atlasz, mely ingyenes regisztrációhoz kötött. Rengeteg lehetőséggel: külön-külön, vagy kombinálva megtekinthető az idegrendszer, hormonrendszer, emésztőrendszer, keringési rendszer, csontrendszer, légzőrendszer, izomrendszer, szaporítórendszer, nyirokrendszer. Ezeken belül megtekinthető minden apró ideg, csont, artéria, kombinálhatjuk a megjelenítést, nagyíthatuk, forgathatunk. Igazán körbe lehet járni a test minden apró részét. Nem is fecsérlem tovább a szót, íme egy bemutató videó:

11 komment

Címkék: ajánló web anatómia

Tiszta víz nanotechnológiával

2008.02.22. 17:58 Orosz Viktória

 Aktív anyaggal borított apró szilika részecskék segítségével a mérgező vegyületek, baktériumok, vírusok és más veszélyes anyagok a vízből sokkal hatékonyabban válhatnak eltávolíthatóvá, és olcsóbban is, mint a hagyományos víztisztító módszerek – derül ki az International Journal of Nanotechnology című lap legújabb kiadásából.
 Peter Majewski és Chiu Ping Chan (Ian Wark Kutatóintézet, Dél-Ausztrália Egyetem) a cikkben elmagyarázzák, hogy az ivóvíz elérhetőségének kérdése egyre nagyobb mértékben válik komoly szociális-gazdasági problémává az egész világon, különösen a fejlődő országokban. A víztisztító technológia gyakran bonyolult, komoly felszerelést igényel, és sokba kerül. Emellett általában szükség van egy végső költséges fertőtlenítő stádiumra is. Az ausztrál kutatócsoport szerint a nanotechnológia oldhatja meg ezt a problémát.
A kutatók megvizsgálták, hogy a szilika részecskéket hogyan lehet könnyen beburkolni egy szilikon-tartalmú horoggal ellátott szénhidrogén alapú aktív anyag nanométer vékonyságú rétegével. A burkolás egy kémiailag önfelépítő folyamat során megy végbe, így nincs másra szükség, csak össze kell keverni a hozzávalókat az aktív részecskék elkészítéséhez.
Az aktív részecskék, más néven a SES (Surface Engineered Silica) részecskéket, ezután letesztelték, hogy képesek-e biológiai molekulák és kórokozók - például olyan vírusok, mint a polió, olyan baktériumok, mint az Escherichia coli, vagy olyan vízi paraziták, mint a Cryptosporidium parvum - eltávolítására.
„Az eredményekből egyértelműen kiderül, hogy az ivóvíz pH tartományában hatékonyan el lehet távolítani a szerves fajokat, ha hozzákeverjük a burkolt részecskéket a fertőzött vízhez egy órán át, majd megszűrjük.”- közölték a kutatók. A szűrési folyamat a kórokozók és a SES részecskék közötti elektrostatikus vonzáson alapul.
A beszámoló, melynek címe „Víz az embereknek – víz az életért” volt és az UNESCO vízügyi programjának (WWAP – World Water Assessment Program) részeként készült, leírja, hogy naponta több mint 6000 ember hal meg vízzel terjedő fertőzés következtében, beleértve a hasmenést, féregfertőzést és egyéb járványos megbetegedéseket. Emellett a papírgyárak, textil- és bőrgyárak, fémöntödék és a kőolaj-finomítók által termelt ipari szennyvíz jelentős okozói a betegségeknek olyan országokban, ahol ez nincs megfelelően szabályozva.
A víztisztításnak a kutatócsoport által kitalált nanotechnológiai megközelítése által a betegségek és a mérgezés potenciálisan milliók esetében lehetnének megelőzhetőek.
Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: nanotechnológia víz

Videó a sclerosis multiplexről

2008.02.20. 17:33 Orosz Viktória

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia sclerosis multiplex

süti beállítások módosítása