Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Idegstimulációval az epilepszia ellen

2009.03.30. 17:23 Orosz Viktória

Az epilepszia egy igen gyakori kórkép, amely az agy különböző részeiben kialakult működési zavar következtében jön létre. A betegséget spontán jelentkező görcsrohamok határozzák meg.
 
A betegség világszerte közel 50 millió embert érint. Az epilepsziának azonban van egy gyógyszerekre nem reagáló válfaja is, amely közel egymillió amerikai életét keseríti meg.
Egy nemrég kifejlesztett idegstimulációs kezelés segítségével a Kalifornia Egyetem kutatói talán reményt adhatnak ezeknek a betegeknek is: a gyógyszerekkel nem kezelhető epilepsziás betegek rohamait kísérleteik során mintegy 50 százalékkal csökkentették.
A trigeminális idegstimuláció (TNS) kezelés segítségével a kutatásban részt vett epilepsziások rohamainak számát fél év alatt 56 százalékkal csökkentették.
A trigeminális (háromosztagú) ideg az agy és az arcbőr, valamint a homlok kapcsolatát biztosítja, és nagy szerepet játszik a rohamok kialakulásában. A kezelés során a stimulátort, ami alig nagyobb egy mobiltelefonnál, a homlokhoz erősítik, ami elektromos impulzusokat küld az idegeknek.
"A TNS, bár még csak a tesztelés legelején tartunk, igen ígéretesnek tűnik a gyógyszer rezisztens epilepsziás betegek kezelésében - nyilatkozta Dr. Christopher M. DeGiorgio, a Kalifornia Egyetem neurológus professzora - A módszer egyszerű, minimálisan invazív és nincs semmilyen káros mellékhatása."

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia epilepszia

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr601035572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása