Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

T. András véleménye az első magyar CCSVI szimpóziumról

2011.04.05. 13:56 Orosz Viktória

Nos az április 2-ai CCSVI szimpózium: első sorban örülök, hogy egyáltalán idáig jutott a történet, hogy megrendezésre kerülhetett egy ilyen találkozó, habár kettős érzelmek lappanganak bennem. Mindenek előtt itt szeretnék köszönetet mondani a szervezők nagyszerű és kitartó munkájáért. 

Úgy gondolom, a jelen levők mind más és más okokkal indokolhatják a megjelenésüket. Jobb, rosszabb állapotú SM betegek, kétségbeesett hozzátartozók, meghívott vendégek...

Részemről igyekszem nyomon követni a témával kapcsolatos fejleményeket, nagy vonalakban tisztában vagyok az eljárással, az eddig sejlő elérhető javulásokkal, kockázatokkal.

Számomra sokat jelentett, hogy olyan hívó nevek, mint Csókay és Harmat doktor urak nevei felmerültek, kíváncsi voltam az Ő meglátásaikra, véleményükre, valamint a kezelésen átesett betegtársak korábbi és jelenlegi állapotára, a kezelésekkel kapcsolatos tapasztalataikra.

Legelőször meghallgathattuk Czirják Jolán témában írt költeményét, majd Csókay doktor úr hozzászólása következett. Ugyan már az első pillanattól hangsúlyozta, hogy a neurológia nem az Ő szakterülete, de a korábban róla olvasottak, hallottak meggyőztek arról, hogy érdemes minden téren hallgatni a szavára. Legfontosabb észrevételei, az agyi vérellátás - SM nem ok-okozati összefüggése, a szabadabb vérellátás megindokolható pozitívuma, valamint a műtéti beavatkozások placebo (3-6 hónap múlva kiszűrhető) hatása elgondolkodtató sarokpontok voltak. Az előadásában röviden bemutatta a magyarországi kísérleti eljárások engedélyezésének menetét, valamint a jelenlegi orvostársadalom által alkalmazott defenzív medicina várható rövid időn belüli megváltozására is utalást tett. Ez a kijelentése számomra az egész szimpózium legpozitívabb mozzanata volt, mert reményt adott a jelenlevőknek a mind közelebbi beavatkozásokhoz.
A doktor úr felszólalása után szóba került jó néhány kérdés az SM-CCSVI kapcsolatáról, a hazai orvostársadalomról, a neurológusokkal történő együttműködésről,...

A beavatkozáson túlesettek beszámolói legalább annyira változatosak voltak, mint maga az SM betegség. De ami pozitívum volt az egészben, hogy minden beavatkozáson túlesett még ha később vissza is esett, az életében történt TARTÓS kisebb-nagyobb, számára ELŐNYÖS változásról is beszámolt (kevésbé fáradékony, jobban mozog, jobban vág az esze, a depressziója elmúlt, nem hidegek a lábai, tud köhögni...).

Sajnálom Harmat doktor úr távolmaradását, mert Tőle első kézből kaphattunk volna fontos információkat. Mindazok fényében, amit ezen az eseményen tapasztaltam, szerintem létjogosultsága van a vizsgálatoknak Magyarországon is. Nagyon fontosnak tartanám, hogy a közeljövőben még több hasonló, nagyobb orvosi jelenléttel (gondolok itt elsősorban a neurológusokra és az intervenciós radiológusokra) megtartott rendezvényre kerüljön sor. Biztosítva az orvosi szakma és a betegek közötti még jobb kommunikációt, ezzel is eloszlatva a félreértéseket, tévhiteket, mert egymásra vagyunk utalva és nélkülük nem érhetünk el eredményeket.

Szólj hozzá!

Címkék: sclerosis multiplex ccsvi

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr952801694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása