Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Növelheti a szívbetegség kockázatát a HPV-fertőzés

2011.11.02. 09:33 Orosz Viktória

A humán papillómavírus (HPV) daganatok létrejöttében szerepet játszó törzsei növelik a szívbetegség kockázatát, akkor is, ha más ismert rizikófaktor nincs jelen – állítják a Texasi Egyetem Orvostudományi Karának munkatársai.
A HPV egyike a leggyakoribb szexuálisan átvihető fertőzéseknek. Ismert, hogy egyes törzsei a méhnyakrák, továbbá egyéb rosszindulatú tumorok kialakulásában is szerepet játszik. Egy egészségügyi és táplálkozásra irányuló felmérés során a kutatók 2500, 20 és 59 éves hölgy adatait elemezték ki, a vizsgálati alanyok 45 százaléka hordozott valamilyen HPV-törzset, 23 százalék kifejezetten daganatokozó típust. Az elemzés összefüggést talált a HPV-fertőzés és a szívbetegség között.
Dr. Ken Fujise és munkatársai arra mutattak rá, hogy szívbetegek egyötödénél nem voltak jelen a szokványos kockázati tényezők, például elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, ami azt jelenti, hogy más befolyásoló tényezők is léteznek. Az egyik ilyen a HPV lehet. A megállapítás jelentősége, hogy mivel a HPV-ellenes védőoltás forgalomban van, azzal nem csak a méhnyakrák kialakulását lehetne csökkenteni, hanem a szívbetegségek arányát is. Az is fontos lenne, hogy az orvosok fokozott figyelemmel kövessék az ismert HPV-pozitív betegek egészségügyi helyzetét, ami szintén a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését célozná.
A jelenség molekuláris magyarázata, hogy a HPV két, a tumorok kialakulását gátló gént, a p53-at és a retinoblasztómát (Rb) inaktiválja. Korábbi kutatások felfedték, hogy a p53 alavető szerepet tölt be az érelmeszesedés folyamatában. Az elmélet szerint egy olyan szer, mely meggátolná a p53 kikapcsolását, képes lehet a HPV-fertőzött nők esetén megelőzni az szív- és érrendszeri betegség kialakulását.
Férfiak esetén a HPV és a szívbetegség közötti lehetséges kapcsolat feltárására a jövőben további vizsgálatok szükségesek.

2 komment

Címkék: szív daganat hpv

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr633346893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vick DXN 2011.11.02. 09:41:50

Tetszik a blog, mindig örülök, ha naprakész infókhoz jutok. Csak így tovább :)
süti beállítások módosítása