Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Miért nem látnak sokan 3D-ben Johnny Depphez hasonlóan?

2011.05.16. 10:44 Orosz Viktória

 Amikor saját A Karib-tenger kalózai c. filmjét kell megnéznie három dimenzióban, Johnny Depp látása nem éppen tökéletes. „Képtelen vagyok 3D-ben látni. A szemem egyszerűen nem lát három dimenzióban” – nyilatkozta a színész.

Bizonyára nem ez az egyetlen furcsaság Deppel kapcsolatban, ezen azonban több millió amerikaival osztozik, akik közül sokan egészen addig nem is tudnak erről a rendellenességről, amíg beülnek egy 3D-s filmre a moziba.
Dr. Margaret S. Livingstone, a Harvard Medical School neurobiológus professzora úgy véli, Depp térlátásbeli vakságban (sztereovakság) szenvedhet, mely esetében a szem képtelen érzékelni a mélységet.
Dr. Kenneth J. Ciuffreda, a New York-i állami szemészeti egyetem professzora szerint az Egyesült Államokban a népesség közel 20 százaléka nem képes teljes mértékben három dimenzióban látni. Néhányan közülük kancsalok.
Azt gondolhatnánk, hogy már a moziélmény előtt észrevehetnék, hogy valami nincs rendben a látásukkal, de valójában nem így zajlik a dolog. Azt hiszik, hogy mindenki ugyanúgy lát, ahogyan ők. Többféleképpen próbálnak kompenzálni, hogy alkalmazkodni tudjanak problémájukhoz. A sztereovakság nem feltétlenül jelenti azt, hogy valaki teljesen elveszíti a mélység és a három dimenzió érzékelését. Például Rembrandt egyik szeme is kifelé állt, ennek ellenére elég jól boldogult, mivel a másik szeme ellensúlyozta a hibát.
Ha a sztereovakság felnőttkorban alakul ki, az nagyon feltűnő. Sokkal nehezebben tudnak tájékozódni és a tárgyakat kezelni. Mi a teendő? Látásterápiával és speciális szemüveggel bizonyos esetekben lehet segíteni a betegeken, bár egyeseknek erre csak akkor van szükség, amikor valamilyen élet 3D-s feladatot végeznek, például cérnát fűznek be a tűbe, vagy modelleznek.
Ha pedig egy sztereovakságban szenvedő ember feltétlenül meg akar nézni egy 3D-s filmet, néhány ezer forintért be lehet szerezni olyan szemüveget, amely a három dimenziót két dimenzióvá alakítja át. Ha még így is fáj a feje, akkor biztos lehet abban, hogy azt nem a látása, hanem a rossz színészi játék okozza.

Szólj hozzá!

Címkék: látás

süti beállítások módosítása