Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Kulcslyuksebészeti technika gipsz helyett

2011.08.05. 12:06 Orosz Viktória

 Gordon Mackay skót orvos olyan sebészeti technikát fejlesztett ki, amely sok esetben felválthatja a hagyományos gipszkötést.

A sérült végtagok rögzítéséhez hagyományosan gipszkötést használnak, Gordon Mackay professzor azonban olyan eljárást dolgozott ki, amivel el lehet kerülni a gipszkötés okozta izomvesztést és kényelmetlenséget.

Mackay professzor kulcslyuksebészeti technikával helyez be egy kis szalagdarabot, amely kapocsként szolgál a sérült ínszalagokon. A kapocs lehetővé teszi a mozgást, de rögzíti az ínszalagot a gyógyulás ideje alatt. Ez azt jelenti, hogy a betegeknek nem kell mozdulatlanul tartaniuk sérült ízületüket, a felépülés időtartama pedig sokkal rövidebb. A technika különösen a sportolók számára lehet vonzó, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy hetekig lábadozzanak egy ínszalagsérülést követően.
 
Mackay professzor egyik páciense, Sinead Kerr műkorcsolyázó olimpikon, akinek a lába sérült. A műtét után arról számolt be, hogy egyáltalán nem érez fájdalmat, és fokozatosan helyreáll az állapota. 
Mackay professzor eddig 20 betegen végezte el a beavatkozást Nagy-Britanniában, most pedig a híres amerikai Steadman Klinikával kezdett együttműködést, amely számos élsportoló sérülését kezelte. A szakember szerint ha a beteg gyorsabban képes mozogni, elkerülheti a másodlagos panaszokat, és a módszer sokkal kényelmesebb számára. A rehabilitációt pedig azonnal el lehet kezdeni.

Videó és angol nyelvű cikk ITT érhető el

Szólj hozzá!

Címkék: sebészet gipsz ízület sportorvoslás

Zöld teával a koleszterin ellen

2011.08.04. 12:44 Orosz Viktória

Kínai kutatók szerint a zöld tea meggátolja a "rossz" koleszterinek(LDL) működését, ugyanakkor a "jó" koleszterin(HDL) szintjén nem változtat, ezáltal jelentős pozitív hatással bír fogyasztói egészségére. - írja az American Journal of Clinical Nutrition.

A Peking Unió Egészségügyi Főiskola munkatársai úgy vélik, felfedezésük magyarázatot ad arra is, miért kapcsolható össze a zöld tea a szívbetegségek kockázatának csökkenésével. A kutatócsoport 14 korábbi vizsgálat eredményeit vetette össze, melyekben a résztvevő 1136 kísérleti alany egy része hosszabb időszakon keresztül fogyasztott zöld teát, míg más részük csupán placebót kapott.
 
A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy a zöld tea hatására csökkent az LDL-koleszterin szintje, ugyanakkor a HDL-koleszteriné változatlan maradt.
A teában található katekinnek köszönhető a jótékony hatás, mivel csökkenti a koleszterin felszívódását a bélben. A katekin egy polifenol, melynek daganatellenes hatása is van azzal, hogy gátolja a daganatot ellátó véredények kialakulását.

Nathan Wong
, az Irvine-i Kalifornia Egyetem munkatársa azonban hangsúlyozta, hogy  a zöld tea fogyasztása nem helyettesítheti a koleszterincsökkentő orvosságok használatát.
 

Egyes kutatók pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy a zöld tea vagy kivonatának túlzott fogyasztása akár mellékhatásokkal is járhat, okozhat májkárosodást, de az is előfordulhat, hogy csökkenti egyes orvosságok hatékonyságát. Ha azonban mértékkel élünk vele, mindenképpen része lehet egészséges étrendünknek, mivel a szívre gyakorolt jótékony hatása mellett a rák és a tüdőgyulladás kockázatát is csökkenti. 

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás szív tea koleszterin ldl zöld tea hdl katekin

Megtörtént az első mesterséges légcső beültetés

2011.08.03. 18:54 Orosz Viktória

Svéd tudósok a világon első alkalommal végeztek ilyen mesterséges szervátültetést londoni tudósok segítségével. Az új eljáráshoz nincs szükség donorra, és a kilökődés veszélyétől sem kell tartani, ráadásul egy légcsövet akár néhány nap alatt el lehet készíteni.

 
















Az úttörő jelentőségű operációra, melyet az olasz Paolo Macchiarini professzor vezényelt le, a Karolinska Egyetemi Kórházban került sor. A professzor egy, a BBC számára adott interjúban elmondta, hogy reményei szerint az új módszert hamarosan egy kilenc hónapos koreai kisfiún is alkalmazni fogják, aki deformált légcsővel született. Macchiarini professzor már tíz esetben végzett légcsőátültetést, de azoknál minden esetben donorra volt szükség. A legújabb technikának azonban éppen az a lényege, hogy a beteg saját légcsövének pontos mását készítik el, ezáltal szükségtelenné válik a donor szerepe.

Mindehhez angol szakemberek segítségére volt szükség, akik a műtétre váró 36 éves afrikai beteg légcsövének háromdimenziós képe alapján elkészítették a mesterséges szervet. A kész modellt aztán Svédországba szállították, ahol a beteg csontvelőjéből nyert őssejt-oldatba helyezték. Két nap elteltével a lyukacsos szerkezetű légcső megtelt az alany saját szövetével, és így már – egy tizenkét órás műtét során - beültethető volt a betegbe, akinek saját légcsövén egy gyógyíthatatlan tumort találtak.

Macchiarini professzor abban bízik, hamarosan más szerveket is helyettesíteni tudnak hasonló módon, és ezáltal megszűnhet a hosszú várakozás az új szervre, továbbá műtét után sem kell kilökődés gátló szerekkel terhelni a legyengült szervezetet. 

Szólj hozzá!

Címkék: mesterséges sebészet műtét transzplantáció légcső trachea

A cink lehet a nátha ellenszere

2011.08.02. 18:55 Orosz Viktória

Cinktartalmú kiegészítők szedésével 40 %-al csökkenthető a betegség időtartama - derül ki egy új elemzésből.

Évszázadok óta próbálják megtalálni a közönséges nátha ellenszerét, pedig lehetséges, hogy gyógymódja csupán egy egyszerű ásványi anyag tartalmú étrendkiegészítő. A legújabb kutatás szerint nagy dózisú cink szedésével közel felére csökkenthető a nátha időtartama. Az eredmény 13 kísérlet eredményének összesítéséből származik, amelyek a cinkpasztilla hatékonyságát tesztelték a nátha leküzdésében.
 
Három kísérlet azt mutatta, hogy 75 milligrammnál (az általánosan javasolt mennyiség hétszerese) több cink-acetát szedése a tünetek jelentkezésétől kezdve átlagosan 42%-al csökkentette a nátha időtartamát. Öt másik kísérletben más cinksókat használtak szintén 75 mg-nál nagyobb mennyiségben, és ezek 20%-al csökkentették a nátha időtartamát. A 75 mg-nál kisebb dózist tesztelő kísérletekben azonban semmilyen előnyt nem mutattak ki.
 
A cinktartalmú kiegészítők egyesekben mellékhatásokkal járhatnak, például rossz szájízt, gyomorrontást és hányingert okozhatnak. A kutatók azonban nem mutattak ki hosszú távú káros hatást a készítménnyel összefüggésben.
 
A cink fontos az immunrendszer megfelelő működése érdekében, és a cinkben szegény étrend a fertőzések kockázatának megnövekedését eredményezheti.
A közönséges náthát több mint kétszáz különböző vírus okozhatja, éppen ezért szinte lehetetlen teljes védettséget kialakítani a betegséggel szemben.
 
A cink leggazdagabb étrendi forrásai a kagyló- és rákfélék, a bárányhús, a máj, a marhahús, a tökmag és a teljes kiőrlésű gabona.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: gyógyszer nátha gyógyulás cink

Kétszeresére emelkedett a bélrákos férfiak száma

2011.08.01. 13:54 Orosz Viktória

A vastagbélrákos esetek száma a férfiak körében 1970 óta megkétszereződött, nagyjából minden 15. férfinál fennáll a a betegség kialakulásának veszélye, míg 1975-ben csupán minden 29. férfit fenyegetett a daganat. A nőknél is több mint egynegyeddel nőtt a kockázat, tette közzé a brit Cancer Research UK elnevezésű alapítvány.

A szakértők szerint a vörös és feldolgozott húsban gazdag táplálkozás, a kevés zöldség-és gyümölcsfogyasztás okolható részben a drámaian emelkedő számokért. Sara Hiom, az egészségügyi információs igazgató elmondta: „A népesség öregedése és az életmód megváltozása mind ahhoz vezetett, hogy több ember lesz daganatos beteg, mint az előző generációban. Bár a kockázat növekedett, több módszerrel csökkenthető is a kialakulás esélye. Például az egészséges testsúly megtartásával, rendszeres testmozgással, rostban gazdag és vörös húsban szegény táplálkozással, az alkoholtól és dohányzástól való tartózkodással.” 
 
2008-ban 21 500 férfit diagnosztizáltak vastagbélrákkal. 1975-ben ez a szám 11 800 volt. A nők esetében 33 évvel ezelőtt 13 500-an betegedtek meg, 3 éve pedig 17 400-an. Az adatok az „élettartami kockázatot” mutatják. Az új módszer figyelembe veszi azokat az embereket is, akik nem csak egy alkalommal lesznek rákosak, vagy más betegségbe halnak bele. Peter Sasieni epidemiológus fejlesztette ki ezt a számítást: „Mivel az emberek egyre tovább élnek, egyre több lesz a rákos betegek száma is, így az élettartami kockázat is nőtt. Néhány ráktípus esetében – köztük a vastagbéldaganatnál is – a kockázat a következő évtizedben sokkal magasabb lesz az 50-60 éves korosztály számára. Aki viszont eléri a 70-es éveinek végét és nem betegedett meg, kisebb eséllyel lesz daganatos, mint a születése pillanatában.” 
 

A túlélési esélyek sokat javultak a korábbi diagnózis és a sebészeti technikák fejlődése révén. A betegek fele legalább tíz éves túlélésre számíthat, ami kétszerese a 70-es évek arányainak. A tudósok ez év elején hívták fel a figyelmet arra, hogy a vörös hús fogyasztásának csökkentésével évente 17 000 bélrákos esetet lehetne megelőzni. Mark Flannagan, a Vastagbélrák Legyőzése Alapítvány elnöke arra ösztönözte az embereket, hogy éljenek a szűrés adta lehetőségekkel, mely megmentheti az életüket. 

Szólj hozzá!

Címkék: statisztika daganat vastagbél vastagbélrák

süti beállítások módosítása