Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

SM betegek története 4. - Műtét után

2011.08.14. 12:35 Orosz Viktória

4 komment

Utazáskor leselkedő veszélyek

2011.08.13. 17:29 Orosz Viktória

Clinical Infectious Diseases című folyóirat új tanulmánya szerint a nőknek és a férfiaknak más dolgokra kell odafigyelniük utazásaik során. A teremtés koronáit leggyakrabban különböző rovarok csípései betegítik meg, a gyengébb nem képviselőit pedig a hasmenés veszi le lábukról.

A Zürichi Egyetem kutatói csaknem 60 000, nemzetközi szinten utazó ember adatait elemezték. Felfedezték, hogy a férfiak legtöbbször maláriával, dengue-lázzal, rickettsia-fertőzésekkel, szúnyog-vagy kullancs által terjesztett betegségekkel, illetve nemi bajokkal fordulnak orvoshoz. A nők körében jelentősen gyakoribb a hasmenés és az irritábilis bél szindróma. Csaknem negyedük szenved útja során a gyakori, híg székletürítéstől. A különbségeket a kutatók feltételezése szerint az okozhatja, hogy a nők hamarabb felkeresik az orvost, a férfiakat meg jobban szeretik a rovarok, mert erősebben verejtékeznek, mely lemossa bőrükről a riasztószereket. A tendenciáktól függetlenül természetesen a nőknek is védekezniük kell a kellemetlen és veszélyes élőlények ellen, és férfiaknak sem tesz jót, ha szennyezett csapvizet isznak.
 
Az alábbi tippek segítségével jobbak az esélyek rá, hogy mindenki épségben és egészségben tér haza.
 
Különféle weboldalakon lehet tájékozódni a célország egészségügyi tudnivalói felől, például, hogy milyen védőoltások javasoltak, milyen egészségügyi intézményhez lehet fordulni. Nem szabad elfelejteni, hogy néhány védőoltásból több is kellhet, így jóval az elutazás előtt erről gondoskodni kell.
 
Afrikában, Amerika középső és déli részén, valamint Dél-Kínában különösen ügyelni kell a maláriára, a dengue-lázra és a sárgalázra. Más területeken, beleértve az USA-t is, a nyugat-nílusi láz adhat okot aggodalomra. A DEET-tartalmú irtószerek bár hatásosak, de mivel erős vegyszerek, használatuk is kockázatokat rejthet magában (fejlődési rendellenességek, idegrendszeri ártalmak). Beszerezhető azonban növényi olaj alapú szer is, mely szintén távol tartja a vérszívókat. 
A kullancsok egy sor súlyos betegség kórokozóit terjeszthetik: Lyme-kór, kiütéses láz, babézia, gyhártya-gyulladás. Ellenük is számos kemikália bevethető, de nem árt mérlegelni a hatékonyság és a kockázat arányát.
 
A hasmenés általában azután jelentkezik, ha valaki E. coli baktériummal szennyezett vizet vagy ételt fogyaszt, főként a fejlődő országokban. Súlyos állapotba is kerülhet az, akinek egyébként sem működik megfelelően az immunrendszere. A recept nélküli gyógyszerek általában használnak, de akinek a székletében vér jelenik meg, vagy súlyos hasi görcsök gyötrik, forduljon orvoshoz, mert antibiotikumra lehet szükség. Megelőzni a bajt eléggé körülményes, de kis odafigyeléssel megoldható. Tiltólistán szerepelnek az utcai árusok és kifőzdék ételei, a tisztítatlan vízből készült jéggel hűtött koktélok. A palackozott sör és bor sokkal biztonságosabb választás.
 
Fontos a megfelelő személyi higiénia is, érdemes úgy tenni, mintha influenzaszezon lenne. A megfelelő kézmosási technikák elsajátításával távol maradhatnak a kellemetlen vírusos légúti betegségek. Tőzegáfonyával pedig elejét lehet venni a húgyúti fertőzéseknek is.
 

Egyszerű tippekkel elejét lehet venni az utazás közben jelentkező rosszulléteknek is. Aki repülőre ül, válassza a szárnyhoz közeli üléseket, és fókuszáljon a horizontra. Autóban jobb az első ülésen ülni, hajón viszont a középtájék a legjobb. Hányinger ellen pedig jól bevált a gyömbér, lehetőleg nyersen. 

Szólj hozzá!

Címkék: utazás veszély kullancs gyömbér hasmenés tőzegáfonya e.coli

D-vitamin enyhítheti a mellrákos nők izom- és ízületi fájdalmait

2011.08.12. 16:20 Orosz Viktória

A St. Louis-i Washington Orvostudományi Egyetem legújabb kutatásából az derül ki, hogy a nagy dózisú D-vitamin az ösztrogéncsökkentő gyógyszereket szedő emlőrákos betegekben enyhítheti az ízületi és izomfájdalmakat.

Az aromatáz gátló gyógyszereket gyakran írják fel az ösztrogén hormon hatására növekvő emlődaganat zsugorítására, és a daganat kiújulásának megelőzésére. A kemoterápiánál kevésbé toxikusak, de számos beteg esetében súlyos vázrendszeri kellemetlenségeket okozhatnak, például a kézfej, a térd, a csípő, a derék, a váll és a lábfej fájdalmát.
 
„A betegek körülbelül fele tapasztalja ezeket a tüneteket” – számolt be a Breast Cancer Research folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője Antonella L. Rastelli. „A fájdalom okát nem tudjuk pontosan, de olyan fokú kellemetlenséget okozhat, ami oda vezet, hogy a betegek abbahagyják az aromatáz gátló gyógyszer szedését.” Mivel ezek a gyógyszerek csökkentik a daganat kiújulását, hosszú távon nagyon fontos lenne, hogy a betegek kitartsanak a kezelés mellett. Sőt, bizonyos kutatások azt mutatták, hogy a gyógyszerek mellékhatásait megtapasztaló betegekben kisebb a kiújulás valószínűsége, ezért esetükben még fontosabb a kezelés végig vitele.
 
Rastelli munkatársa, Marie E. Taylor vette észre először, hogy az aromatáz gátlót szedő betegeknek, akik fájdalmaktól szenvedtek, enyhülést nyújtott a D-vitamin. Az ezt követő kísérletben 60 beteg vett részt, akik aromatáz gátlót szedtek és a gyógyszer által okozott fájdalomtól szenvedtek. A csoport fele naponta 400 nemzetközi egységnyi D-vitamint és hetente egyszer egy 50 ezer egység D-vitamint tartalmazó kapszulát kapott, a többiek pedig naponta 400 egység D-vitamint és hetente egy placebo kapszulát.
 

Az eredmények azt mutatták, hogy a nagy dózisú D-vitamin hatékonyan csillapította az ízületi és izomfájdalmakat. A heti nagy dózisú D-vitamin kapszulát szedő betegek fájdalma enyhült, sőt néha teljesen elmúlt, így a páciensek sokkal jobban tolerálták a gyógyszert. Világszerte több millió nő szed aromatáz gátló gyógyszert, és a vitamin újabb hatékony eszköz lehet arra, hogy a betegeket rávegyék a gyógyszeres kezelés folytatására. 

Szólj hozzá!

Címkék: gyógyszer vitamin mellrák d vitamin aromatáz gátló

Heterotop csontosodás: amikor az izom csontszövetet termel

2011.08.11. 19:13 Orosz Viktória

A világon több százezer ember esetében előfordul, hogy egy kerékpáros esés vagy műtét következtében kialakuló izomsérülés furcsa és súlyos szövődmény kialakulásához vezet: az izom csontot kezd termelni.





















Korábban senki sem értette ezt a rendellenes csontnövekedést, így kezelni sem lehetett. A Northwestern Egyetem Feinberg Orvostudományi Karának kutatói azonban kimutatták, hogy az agy egyik neuropeptidje, a P-anyag váltja ki az extraszkeletális csont képződését. A P-anyag eltávolítása meggátolja a csontnövekedést. A felfedezés új molekuláris célpontot kínál, amelyek ellen gyógyszereket lehet kifejleszteni, amelyek megelőzhetik és kezelhetik a rendellenes csontnövekedést, orvosi nevén heterotóp csontosodást.
 
Journal of Cellular Biochemistry folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője, Jack Kessler neurológus elmondta, hogy a rendellenességben szenvedő betegek kellemetlenül érzik magukat, és nincs mód az állapot javítására. A mostani eredmények végre magyarázatot adnak arra, miért következik be, és lehetőséget adnak hatékony gyógyszerek kifejlesztésére.
 
Lixin Kan, a tanulmány vezető szerzője szerint a P-anyag szintje drámai mértékben megnő azoknak a betegeknek a frissen sérült szöveteiben, akik a gyakori hetrotróf csontosodásban, vagy egy ritkább, súlyos genetikai betegségben szenvednek. A genetikai betegség, a fibrodiszplázia esetében a kötőszövet kezd csontosodni és csonttá alakulni.

A szakértők úgy vélik, az eredmények új megvilágításba helyezhetik ezeket a bonyolult rendellenességeket, és lehetőséget adnak új gyógymódok kifejlesztésére. 

Szólj hozzá!

Címkék: trauma izom csont heterotop csontosodás p anyag

Az anyai stressz hatása a magzatra: gyorsabb öregedés

2011.08.10. 12:46 Orosz Viktória

Egy friss tanulmány szerint azokon a fiatalokon, akiknek az anyja terhessége során valamilyen lelki megrázkódtatáson esett át, hamarabb mutatkoznak az öregedés jelei. A tudósok kiderítették, hogy a várandósság idején megélt trauma azoknak a kromoszómaterületeknek a fejlődésére gyakorol hatást, amelyek a sejtöregedés folyamatáért felelősek.

„Azt már korábbról is tudtuk, hogy a prenatális stressz hosszú távon hatással van a szervezet metabolikus, immunrendszerbeli, endokrin és kognitív funkcióira, – számolt be róla a tanulmány szerzője, Dr. Pathik D. Wadhwa, a Kalifornia Egyetem professzora - de most először derült fény arra, hogy mindennek az öregedés folyamatára is befolyása van.”
A vizsgálatban olyan teljesen egészséges, 25 éves fiatalok vettek részt, akiknek édesanyja a terhességük során szembesült valamilyen traumával, mint például egy közeli hozzátartozó elvesztésével. Vérvizsgálatok során kiderült, hogy a kísérleti alanyok fehérvérsejtjei átlagosan három és fél évvel – nők esetében öt évvel - többet öregedtek, mint azoké, akik szülőanyjának teljesen átlagos, nyugodt terhessége volt.
A felgyorsult öregedést a telomerek – azaz a kromoszómát alkotó DNS-szál végein található szakaszok - megrövidült hossza is alátámasztotta. „A vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a méhen belül átélt stressz fontos előjele lehet a telomerek felnőttkorban elért hosszának” – összegezte tapasztalatait Sonja Entringer, a Kalifornia Egyetem tanársegédje, aki szintén részt vett a tanulmány elkészítésében.

 

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek stressz anya szülés csecsemő öregedés

Nem minden körlevél haszontalan, íme a hét videója

2011.08.08. 13:10 Orosz Viktória

"Egy napon a fiú kérdezi az apját: Apa lefutod a maratont velem? Az apa válasza igen, s az első maratont lefutották együtt. Egy másik napon a fiú kérdezte az apját: Lefutod velem újra a maratont? Az apa válasza megint igen, s lefutották együtt újra a maratont. Majd egy napon újra kérdezi az apját: Apa, lefutod velem az Ironmant? Ironman a legnehezebb verseny, 4km úszás, 180km kerékpározás, 43km futás. Az apa válasza megint igen! Kimondani könnyű, mindenki okuljon belőle."
Hamarosan részletesen leírom a Hoyt család történetét.

1 komment

Címkék: beteg ironman hoyt

süti beállítások módosítása