Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Mi okozza a puffadást?

2011.08.21. 20:38 Orosz Viktória

Sok ezer más nőhöz és férfihoz hasonlóan bárki tapasztalhat haspuffadást, amit a hormonális ingadozástól az újramelegített tésztáig sok minden okozhat. Még az is előfordulhat, hogy egy ártatlan pohár víz tehet róla. A puffadást egyébként gyakran az irritábilis bél szindróma is okozhatja, mely betegség a lakosság 15-20 százalékát érinti.
Az alábbiakban szakértők segítségével azt gyűjtöttük össze, mi okozhat haspuffadást, és mit tehetünk ellene.
Újramelegített étel
Sokan csak akkor tapasztalnak puffadást, ha étteremben tésztát, rizst vagy burgonyát fogyasztanak. Luci Daniels dietetikus szerint ez azzal magyarázható, hogy ezeket általában újramelegítik, és a melegítéskor a keményítőt tartalmazó élelmiszerek molekuláris szerkezete megváltozik. Az így kialakuló keményítőt a vékonybélben nem lehet megemészteni, és a vastagbélbe jutva az emésztésben segítő baktériumok gázokat termelnek, ettől alakul ki a puffadás. Ha valaki ezt tapasztalja, érdemes kerülnie az ilyen élelmiszereket.
Hormonális ingadozás
A puffadást gyakran a nők havi ciklusa alatt tapasztalható hormonális ingadozás okozza. Sokan azt hiszik, hogy a folyadékvisszatartás miatt puffadnak a menstruáció előtt. Leila Hanna nőgyógyász szerint azonban a haspuffadást a progeszteron hormon megemelkedett szintje okozhatja, ami ellazítja a hasi izmokat.
Rágózás
Rágózás közben több levegőt nyelünk le, ami Peter Whorwell, az irritábilis bél szindróma szakértője szerint növeli a puffadás kockázatát. A legrosszabbak a cukormentes változatok, amelyekben szorbitol és xilit található – ezeket a bélbaktériumok megerjesztik, ami szintén hozzájárulhat a puffadáshoz. A szakértő szerint a gyors evés is kiválthat haspuffadást, illetve súlyosbíthatja a kialakult állapotot.
Egészséges étrend
Az „egészséges” élelmiszerek gyakran okoznak puffadást. Az olyan rostdús ételek, mint a gabonafélék, a babfélék és a hüvelyesek a bélrendszerben erjedve haspuffadást váltanak ki. Ha valakit megkínoz a barna kenyér, a korpa és a zöldségek, ne kényszerítse magát arra, hogy sokat egyen belőlük.
Az sem tesz jót, ha valaki egész nap, folyamatosan egészséges rágcsálnivalókat, például rengeteg friss gyümölcsöt, dióféléket és magvakat töm magába, mert ezek is erjedni kezdenek a belekben, és panaszokat okoznak.
 
Végül ne feledkezzünk meg az antibiotikumokról sem, amelyek a jótékony bélbaktériumok kipusztításával válthatnak ki puffadást. A kutatások szerint a bifidobaktérium enyhíti a tüneteket. Az agy és a bélrendszer közötti kapcsolatnak köszönhetően a stressz is súlyosbíthatja az emésztőszervi tüneteket.
Bár az oka nem tisztázott, a fel nem ismert lisztérzékenység is okozhat kényelmetlen puffadást. Ezt az allergiás megbetegedést nehéz megkülönböztetni az irritábilis bél szindrómától, és számos betegnél évekig nem diagnosztizálják a betegséget.
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: rágó gyomor puffadás

A túlzott szolárium használat függőséget okoz

2011.08.19. 12:47 Orosz Viktória

A legújabb kutatások szerint a szolárium használat az alkoholhoz és a droghoz hasonló függőséget okozhat.

Egyes szakértők szerint az egész éves barnaságra vágyó szolárium őrülteknek úgy kell a mesterséges UV fény, mint az alkoholistáknak az ital. Ezek a függők gyakran képtelenek egyedül leszokni káros szenvedélyükről és szakértői segítséget kérnek.
 
A melanoma - az egyik leghalálosabb bőrrákfajta - egyre inkább terjed a fiatal brit nők körében; az utóbbi 30 évben négyszeresére emelkedett a diagnosztizált esetek száma. A szoláriumok évi 370 betegség kialakulásáért és 100 halálesetért tehetők felelőssé. Texasi szakértők szerint a szoláriumokat sokan nem a kozmetikai előnyökért keresik fel, hanem azért, mert az UV sugarak aktiválják az agy jutalomközpontját.
 
A vizsgálatok során a 10 perces barnulási epizódok közben a szakértők folyamatos figyelemmel kísérték a véráramlást az önkéntes szoláriumozók testében. Az egyik alkalommal az ultraibolya sugárzást speciális szűrők segítségével blokkolták, anélkül, hogy szóltak volna róla a kísérletben részt vevőknek.
Az eredmények szerint a hagyományos, UV sugaras szolárium használat fokozza az agy jutalomközpontjának vérellátását, ami hasonló jelenség, mint amit akkor figyelhetünk meg, ha egy dohányos cigarettához, vagy egy alkoholista italhoz jut.
 
A résztvevőket a kísérletet megelőzően, majd azt követően is megkérdezték, hogy mennyit szeretnének szoláriumozni az elkövetkező időkben? A két csoport válaszai a kísérletet megelőzően hasonlóak voltak, a kísérlet után azonban a valódi UV sugarakkal napozottak már nem akartak annyit szoláriumozni (hiszen megkapták az adagjukat), a másik csoportban lévők azonban változatlanul vágytak a mesterséges napfényre.

"Az okokat jobban megértve segíthetünk leszokni a szolárium függőknek - nyilatkozta Dr. Bryon Adinoff, a Délnyugati Egyetem pszichiáter professzora - Emberek halnak meg a túlzott szolárium használat miatt, úgyhogy ez egy nagyon is fontos közegészségügyi kérdés." 

Szólj hozzá!

Címkék: függőség szolárium

A hét videója: Stroke rap

2011.08.17. 19:54 Orosz Viktória

Szólj hozzá!

Címkék: zene

A koffein csökkenti a lumbálpunkció utáni fejfájást

2011.08.16. 19:04 Orosz Viktória

A gerinccsapolást követő lüktető fejfájás viszonylag egyszerűen csillapítható: koffeintablettával - állítják spanyol kutatók.

A postpunctiós, más néven spinális fejfájás a lumbálpunkció leggyakoribb komplikációja, amely néhány óráig vagy akár néhány napig is tarthat.
A spanyol Hospital de Figueres kórház kutatói Xavier Basurto Ona vezetésével kimutatták, hogy a koffeinkezelés a placebóhoz képest csökkentheti a makacs postpunctiós fejfájásban szenvedő betegek számát. A koffein orális és intravénás alkalmazása egyaránt beválik, de az intravénás forma különösen hatékonyan csökkenti a fejfájás időtartamát. A placebóhoz képest más gyógyszerek, például a gabapentin fájdalomcsillapító, a hidrokortizon és a teofillin asztmagyógyszer is enyhíti a fejfájást.
The Cochrane Library kiadványban közzétett tanulmány arról számolt be, hogy ez a fajta fejfájás a punkciót követő 15 percen belül jelentkezik, és ha a beteg feláll vagy felül, a fájdalom súlyosbodik. 
Sait Ashina, a New York-i Albert Einstein Orvostudományi Egyetem kutatója szerint mindig számításba kell venni a konzervatív nem gyógyszeres kezeléseket, mielőtt agresszív gyógyszeres kezeléseket alkalmaznának. Ezek közé tartozhat például a pihenés, a hidratáció és a kompressziós haskötő.

Basurto Ona hangsúlyozta, hogy mivel vizsgálatuk alanyainak többsége szülő nő volt, az eredmények nem feltétlenül alkalmazhatók a népesség szélesebb körére. A koffein hatékonyságának alátámasztása érdekében további kutatásokra lesz szükség. 

Szólj hozzá!

Címkék: koffein gyógyszer lumbálpunkció gerinccsapolás spinális fejfájás

Új műtéti eljárás az elhízás és a cukorbetegség ellen

2011.08.15. 17:47 Orosz Viktória

Különleges implantátum beültetése lehet majd hamarosan az egyik legelterjedtebb gyógymódja a cukorbetegségnek.

 Új, a gyomorszűkítő és a gyomor-bypass műtéthez hasonló beavatkozást fejlesztettek ki brit kutatók, amely segíthet a kóros elhízásban, valamint a cukorbetegségben szenvedő betegeknek. Míg eddig a gyomor űrtartalmának- illetve a bélcsatorna hosszának csökkentésével érték el, hogy a táplálék gyakorlatilag fel se tudjon szívódni, az új, úgynevezett EndoBarrier módszer nem ilyen drasztikus. A beteg bélcsatornájába ugyanis endoszkópos eljárással egy hatalmas, kolbászbőrhöz hasonlító vékony implantátumot ültetnek be, amelyen az étel felszívódás nélkül továbbhalad a bélrendszer alsóbb szakaszába. A beavatkozás mindössze egy órát vesz igénybe, és érzéstelenítéssel történik. Az orvosok szerint az új eljárás ráadásul ugyanolyan hatásos, mint más gyomorszűkítő műtét, azonban sokkal biztonságosabb. Hosszú távú mellékhatások és kockázatok -,mint például a bélelzáródás - ugyanakkor itt is előfordulhatnak.

A diabétesszel küzdő betegek körében hamarosan ez lehet majd a legelterjedtebb gyógymód, hiszen az eddigi tapasztalatok alapján az EndoBarrier mellet semmilyen más gyógyszeres kezelésre sincs szükség. Az implantátum- mivel a nyombélbe ültetik -, a hormonháztartást is megváltoztatja, melynek hatására a hasnyálmirigy több inzulint termel, csökkentve a cukorbetegséget.
A kutatások során három kórház betegein alkalmazták az eljárást, és az eredmények azt mutatták, hogy a betegek koleszterinszintje és vérnyomása is csökkent az implantátum behelyezésével. A tauntoni Musgrove Park Kórház legújabb tanulmánya szerint a diabéteszes betegek 72 százalékánál figyeltek meg javulást, és egy év elteltével a gyógyszeres kezelést is elhagyhatták.

Az EndoBarrier beültetését egyelőre nem támogatja a brit egészségbiztosító, ezért jelenleg 8000 fontba (mintegy 2,5 millió forintba) kerül, és csak magánklinikákon végzik. 

1 komment

Címkék: cukorbetegség sebészet műtét endobarrier

süti beállítások módosítása