Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A laparoszkópos vakbélműtété a jövő

2011.09.03. 18:45 Orosz Viktória

Egy friss tanulmány szerint, vakbélgyulladás esetén jóval hatékonyabb és hosszútávon költségkímélőbb megoldás is a laporoszkópiás műtét, mint a hagyományos nyitott operáció.

Vakbélműtét esetén ma még az a legmegszokottabb eljárás, hogy a betegen egy hosszú vágást ejt a sebész, ami akár a harminc centit is elérheti. Az orvosok szerint azonban kevesebb utófájdalommal jár, ha a páciensen csupán egy apró sebet vágnak, amin keresztül bejuttatnak egy kamerát, a sebész pedig egy monitor segítségével követi az eseményeket.
 
Az Annals of Surgery című szaklapban megjelent tanulmány szerzője, Dr. Dmitry Oleynikov szerint – az összes kiadást nézve - a betegeknek is jóval kevesebbe kerülne egy ilyen eljárás. Az Egyesült Államokban a vakbél eltávolítása az egyik leggyakoribb műtét, melyet évente mintegy 750 000 alkalommal végeznek. Oleynikov és munkatársai 14 000 hagyományos és 26 000 laporoszkópiás vakbélműtétet hasonlítottak össze számos különböző kórházban. Az utóbbiak nemcsak kevesebb költséggel jártak, de alacsonyabb volt a halálozási arány, ritkábban újult ki a betegség és a pácienseknek kevesebb időt kellett a kórházban tölteniük.
 

A tanulmány szerzői azért hozzátették, hogy az eredmények megerősítésére még további kutatásokat kell végezni, hiszen a mostani vizsgálatok során számos tényezőt – például a betegek korát – figyelmen kívül hagytak. 
 

Szólj hozzá!

Címkék: sebészet műtét laparoszkópia 18+ laparoszkópos vakbélműtét laparoszkópos appendectomia appendix

Goldenblog

2011.09.02. 20:21 Orosz Viktória

 Életmód kategóriában 176 blog indult, köztük a Cogito. Közönségszavazatok alapján 71. lett, a szakmai zsűri pedig beválasztotta az első 10 közé!
Köszönöm a zsűrinek és az olvasóim szavazatát! Igyekszem rászolgálni a továbbiakban is!

1 komment · 3 trackback

Címkék: szavazás goldenblog

A nőkre károsabb a dohányzás

2011.09.02. 14:09 Orosz Viktória

 A nők artériáit jobban megviseli a cigarettázás, mint a férfiakéit, állítja egy tanulmány.

A kutatás kimutatta, hogy a dohányzás mindkét nem esetében a fejütőér artériás falának megvastagodásához vezet. Nők esetében azonban legalább kétszer annyira károsodik a terület, mint a férfiaknál, az arány pedig az elszívott cigaretták függvényében akár ötszörös is lehet. A különbség független olyan egyéb tényezőktől, mint az elhízás, a vérnyomás, a koleszterinszint vagy a társadalmi helyzet.
 
A kutatás vezetője, Elena Tremoli, a Milánói Egyetem gyógyszerészeti professzora, egyben az ugyanott található Kardiológiai Központ igazgatója így magyarázta az eredményt: „A felfedezés igen jelentős, főleg annak fényében, hogy a széles körű felvilágosító kampány eddig eredményesebbnek bizonyult a férfiak, mint a nők körében.”
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint Európában mindenhol csökken a dohányzó férfiak aránya. Ezzel szemben több helyen – például Finnországban és Olaszországban – a cigarettázó nők száma stagnál, míg máshol – Spanyolországban és Franciaországban – még növekszik is. „Még nem tudjuk, miért károsítja a dohányzás jobban a nők ereit. Valószínűleg összetett oka van, a nikotin által kiváltott gyulladásokkal és atherosclerosisszal állhat összefüggésben.” – mondta el a professzor.
 
Kutatók korábban már megállapították, hogy a cigarettázás mellett egyéb tényezők is hatással vannak az erek vastagságára. Az egyik ilyen a társadalmi helyzet, kimutatható ugyanis, hogy a kevésbé iskolázott férfiak erei könnyebben vastagodnak – nőknél ilyen összefüggés nem tapasztalható. A gyengébb nem inkább a gyulladásokkal szemben ellenállóbb. Valóban, jelen vizsgálat során is úgy találták, hogy a férfiak körében erős az összefüggés a C-reaktív protein (CRP) és a fehérvérsejtek (fvs) száma valamint a gyulladások között, míg nőknél ilyen kapcsolat nem áll fenn.
 
„Fontos azonban leszögezni, hogy a cigarettázás legyengíti a nők ellenálló-képességét, így ők is érzékenyek lesznek a CRP-re. A hölgyek elvileg védettek a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, főleg a menopauza előtt, így a legtöbb kutató nem is fordít rájuk elegendő figyelmet, amikor erről a témáról van szó. Ők maguk is elhiszik, hogy nincsenek veszélyben, pedig a dohányzás által nagy kockázatnak teszik ki magukat.” – vonta le a következtetést Tremoli.

Szólj hozzá!

Címkék: crp artéria káros hatás

Aerob edzésprogram a leghatásosabb hasi zsír ellen

2011.08.30. 13:27 Orosz Viktória

A legújabb kutatások szerint a hasi zsír ellen a legjobb az aerob edzésprogram.
A Duke Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói az aerob mozgást, az erőnléti edzés, és a kettő kombinációját összehasonlítva arra az eredményre jutottak, hogy az aerobic típusú mozgásformák a leghatékonyabbak az egészségkárosító hasi zsír elleni harcban.
A közvetlenül a bőrréteg alatt található zsír ugyanis nem annyira veszélyes, mint a hasi zsír, tudományos nevén a zsigeri és a májzsír. Ez a zsírfajta mélyen a hasüregben található és ez tölti ki a belső szervek közti üregeket. A zsigeri zsír jelenléte nagyban növeli a szívbetegségekre, a daganatos megbetegedésekre és a cukorbajra való hajlamot.
"Egészségügyi szempontból sokkal fontosabb az, hogy hol található az adott zsírmennyiség, mint az, hogy mennyi van belőle - nyilatkozta Dr. Cris Slentz, az egyetem fiziológusa - A mostani kutatás során sikerült azonosítanunk a mozgásformát, amelynek segítségével a leginkább hatékonyan vehetjük fel a harcot a zsigeri zsír ellen."

Az eredmények szerint az aerob mozgásformák sikerrel csökkentik a zsigeri zsír, a májzsír és a májenzimek mennyiségét, valamint javítják a triglicerid- és az inzulin-szinteket is. Az erőnléti edzés ezzel szemben bár növeli az izomtömeget és javítja az általános fizikai állapotot, nem csökkenti a káros zsír mennyiségét és nem javítja az inzulin és májenzim értékeket sem. Az aerob és az erőnléti edzés kombinációjával az aerob edzéshez hasonló eredményt érhetünk el. A nyolchónapos kutatás során a tudósok összesen 196, túlsúlyos, 18 és 70 év közötti felnőttet vizsgáltak meg, akiket felosztottak a három különböző edzésformát követő csoportokba. Az aerob edzés csoportban a résztvevőknek hetente 20 kilométernyi futásnak megfelelő edzést kellett végezniük 80 százalékos maximum pulzusszám mellett. Az erőnléti edzést végzőknek hetente háromszor három szettnyi mozgásformát kellett végezniük 8-12-szer ismételve. Bár mindhárom edzésprogram rendkívül kemény és megterhelő volt, Dr. Slentz szerint csak az aerob edzésmódszer hozott jelentős egészségügyi javulást. "A legfontosabb az, hogy hány kilométert futunk, és hogy mennyi kalóriát égetünk el. Ha kisebb intenzitással végezzük a gyakorlatokat, akkor nem fogunk annyi egészségkárosító zsírt égetni, mint amennyit szeretnénk. Ez ilyen egyszerű."

2 komment

Címkék: edzés fogyás zsír

A méhnyakrák elleni oltóanyag a vastagbélrákkal szemben is hatásos

2011.08.29. 08:42 Orosz Viktória

A humán papillomavírus által okozott méhnyakrák megelőzésére használt vakcina nőkben a végbélrák kockázatát is csökkenti – derül ki a The Lancet Oncology legfrissebb számában megjelent cikkből.

A kísérlet során 4210 egészséges 18-25 éves Costa Rica-i nőnek adtak véletlenszerű elosztásban vagy Cervarix oltóanyagot, vagy közönséges hepatitisz A elleni vakcinát. A résztvevőkben négy évvel később vizsgálták a HPV 16-os és 18-as típusait, amelyek általában összefüggést mutatnak a rákkal.

A Cervarix vakcinát kapott nőkben 76 %-al alacsonyabb volt a méhnyaki fertőzés és 62 %-al alacsonyabb a végbélfertőzés kockázata, mint az oltásban nem részesült alanyokban. Abban az alcsoportban, akik korábban valószínűleg még nem találkoztak a vírussal, még nagyobb, közel 89 %-os védettséget nyújtott a méhnyak mindkét típusú vírusfertőzése, és közel 84 %-os védettséget a végbélfertőzés ellen.

Bár a végbélrák viszonylag ritka, a teljes népesség körében 100 ezer emberből két esetben fordul elő évente, a nőkben mégis kétszer nagyobb az előfordulás gyakorisága, mint a férfiakban. Ennek oka nem egyértelmű, bár a receptív anális közösülés valószínűleg szerepet játszhat. A cervicalis neoplázia nevű állapot szintén kiteheti a nőket a HPV-fertőzés kockázatának, ami független az anális közösüléstől.

A szaklapban megjelent szerkesztői kommentárban Diane Harper és Stephen Vierthaler, a Missouri-Kansas Orvostudományi Egyetem szakértői azt írják, hogy a HPV oltás költséghatékonysága a végbélrákkal kapcsolatban nem egyértelmű. Úgy vélik, hogy amennyiben a hatása nem tart ki legalább 15 évig, a rák nem előzhető meg a nők illetve homoszexuális férfiak esetében, csupán elodázható

 

Szólj hozzá!

Címkék: méhnyakrák oltás méh daganat vastagbél vastagbélrák hpv

süti beállítások módosítása