Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Könnyebben leküzdhető a melanoma erős fizikummal

2011.09.10. 14:48 Orosz Viktória

 A legújabb kutatások szerint a fizikai állapot az életkornál is jobban meghatározhatja az egyik legveszélyesebb bőrdaganat, a melanoma túlélési esélyeit.

A Michigan Egyetem Rákkutató Központjának tudósai szerint a rossz egészségnek örvendő fiatal betegeknek sokkal rosszabbak az esélyeik, mint a jó fizikai állapotban lévő idősebbeknek.
A 101 harmadik stádiumú melanomában szenvedő beteg részvételével készült kutatás szerint a csökkent izomtömeggel rendelkező betegek esetében kortól és a tumor nagyságától függetlenül nagyobb volt az esélye az áttétképződésnek.
A gyenge fizikumú pácienseknél a rákos nyirokcsomók eltávolítása is problémás volt. "A kérdés az, hogy ha helyes étrenddel és edzéssel visszafordíthatnánk a degeneratív izomtömeg-vesztést, azzal csökkenthetnénk-e a rákos betegségek kiújulásának esélyét" - nyilatkozta Michael S. Sabel, a Michigan Orvosi Egyetem sebészeti segédprofesszora.
A kutatók szerint a veszélyeztetett melanoma páciensek felismerésével a kezelés is módosulhat.
A kutatás részletes leírása az Annals of Surgical Oncology című szaklapban olvasható.

Szólj hozzá!

Címkék: onkológia melanoma

Beültetett mikrochippel követhető a daganatok növekedése

2011.09.06. 19:08 Orosz Viktória

Sven Becker és társai olyan mikrochipes érzékelőt fejlesztettek ki, amely a daganat közelébe beültetve nyomon követi annak növekedését. Az eszköz a közeli szövetek oxigénszintjének ellenőrzésével méri a daganat terjedését.- írja a BBC.

A mért eredményeket aztán vezeték nélküli alkalmazás segítségével továbbítja a beteg orvosának, így ritkábban kell kórházi vizsgálatot végezni. A jövőben úgy alakítják majd ki az eszközt, hogy egy gyógyszerpumpát is beépítenek, amellyel közvetlenül lehet gyógyszert juttatni az érintett területre. A kutatók azt remélik, hogy a módszer kevésbé agresszív, célzottabb rákkezelést tesz majd lehetővé.
 
A Müncheni Műszaki Egyetem mérnökei azért fejlesztették ki az eszközt, hogy az olyan daganatokat lehessen ellenőrizni és kezelni, amelyeket nehezen lehet elérni, vagy jobb, ha nem nyúlnak hozzá. Vannak például olyan daganatok, amelyek a gerinc közelsége miatt nehezen eltávolíthatók. Fennáll a kockázata, hogy a műtét közben átvágnak egy ideget. A másik probléma az lehet, ha a daganat lassan nő, de a beteg idős. Ilyen esetekben jobb megfigyelni a tumort, és csak akkor kezelik, ha gyors növekedési fázist tapasztalnak.
Az érzékelőt a daganat közelében ültetik be, és a környező szövetfolyadék oldott oxigénkoncentrációját méri. Ha csökken, az agresszív növekedést jelezhet, amiről az orvosok értesítést kaphatnak. Az érzékelő az adatokat egy külső vevőkészüléknek továbbítja, amelyet a páciens a zsebében hordhat. Innen az orvos letöltheti a számítógépére, és megállapíthatja, hogy erősödött-e a daganat tevékenysége.

A fejlesztés egyelőre korai szakaszában van, de a kutatók azt remélik, hogy az eszközt tíz éven belül forgalomba lehet hozni.  

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás daganat mikrochip

D-vitamin

2011.09.05. 13:52 Kovács Zoltán György

A zsíroldékony vitaminok „D-vitaminként” jelzett csoportjába öt vegyület tartozik, ezek a D1, D2, D3, D4 és D5-vitaminok. Az emberi szervezet szempontjából a D2- (ergokalciferol) és D3- (kolekalciferol) vitaminoknak van jelentősége. Ezek tulajdonképpen hormon előanyagok (prohormonok), biológiailag még nem aktív vegyületek. A D2-vitamin táplálék (elsősorban növényi eredetű élelmiszerek) útján kerül a szervezetbe, míg a D3-vitamin nagyobb részének forrása a bőr: a koleszterin-anyagcsere során a bőrben egy 7-dehidrokoleszterin nevű vegyület keletkezik, mely napfény hatására továbbalakul D3- vitaminná. Kolekalciferol természetesen a(z elsősorban állati eredetű) táplálékkal is bejuthat a szervezetbe.
A D-vitamin aktív formája a kalcitriol (1,25-dihidroxi-kolekalciferol), mely két ún. hidroxilációs reakció útján keletkezik a prohormon-formából. Az első hidroxilációs lépés helyszíne a máj, a keletkező 25-hidroxi-D-vitamin csekély biológiai hatással rendelkezik, jelentősége a túlzott D-vitamin bevitelnél (D-hypervitaminosis) van, ekkor már ez felelős a kialakuló hatásokért és tünetekért. A 25-hidroxi-D-vitaminra a vesében kapcsolódik a második hidroxil-csoport, ami az aktív D-vitamin létrejöttét eredményezi.

Hatásai
A D-vitamin befolyásolja a kalcium anyagcseréjét: elősegíti a kalcium- és foszfát-ionok felszívódását a béltraktusból, illetve növeli a vesékben a kalcium visszaszívását, ezáltal emelve annak vérszintjét. Mindez esszenciális a csontok, fogak képződéséhez, hiszen a mineralizációs folyamatok során azokba kalcium, illetve annak vegyületei (pl. hidroxiapatitkristályok) épülnek be, ez felelős azok mechanikai szilárdságáért. Mindemellett a kalciumionok rendkívül fontosak számos sejtfunkcióban, az ingerületátvitelben, az izmok összehúzódásában, a véralvadásban.
Kiemelendő, hogy a kalciumion-szint meghatározza az idegingerlékenységet: a normálisnál alacsonyabb kalciumszint (hipokalcémia) mellett fokozódik az idegek ingerlékenysége, azaz már kisebb ingerre kialakul a megfelelő válasz (pl. az izmokat beidegző idegek esetén az izomösszehúzódás). Ezért tapasztalhatjuk alacsony kalciumszint mellett egyes neurológiai reflexek túlműködését, a kezek, lábak görcsös reakcióit, azonban nagyobb mértékű kalciumszint-csökkenéskor görcsrohamok is felléphetnek (hipokalcémiás tetánia), ami a gége- és légzőizmok görcse miatt halálos kimenetelű is lehet.
A D-vitamin kalcium-anyagcserére kifejtett hatásai mellett az immunrendszer működését is szabályozza. Serkenti a fagociták (bekebelezésre képes immunsejtek) működését és szerepe van a daganatokkal szembeni védekezésben is.
  •  A British Journal of Cancer című lap szerint a rákkal összefüggésbe hozható halálozási arány mintegy kétszer akkora azoknál, akiknek a vérében alacsonyabb a mérhető D-vitamin szint.
  • Beszámoltak számos egyéb jótékony hatásról is, melyet ezen vitaminhoz kapcsolnak: a Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry egy 2009.05.21-én megjelent cikke szerint a D-vitaminnak szerepe lehet a normális agyműködés fenntartásában, amit egy 3000 alanyt (40-79 év közötti európai férfit) besoroló vizsgálatra alapoznak.
  • A Medical College of Georgia kutatói szerint a D-vitamin a normális testsúly fenntartásában is szerepet játszik.
  • A Harvard Medical School kutatói szerint csökkentheti az asthma tüneteinek súlyosságát és gyakoriságát, valamint az asthma miatti hospitalizáció, azaz a kórházba kerülés valószínűségét.
  • Dr. Kenneth Saag (University of Alabama, Birmingham, USA) vizsgálata szerint csökkenti a rheumatoid arthritis kialakulásának kockázatát nőkben.
    A New York City Department of Health and Mental Hygiene radiológiai szakértői szerint pedig a D-vitamin aktív formája lehet szervezetünk egyik fő védekező eszköze az alacsony szintű sugárzás miatt kialakuló károsodásokkal szemben.
     
A D2- vagy a D3-vitamin a hatékonyabb?
A táplálékkiegészítőkben a vitamin mindkét formáját felhasználják. A gyógyszergyári készítmények kalcitriolt, kalcipotriént valamint doxercalciferolt tartalmaznak.
A kutatók többsége szerint a D2- és D3-vitaminok egyformán hatékonyak, azonban néhányan a D3-vitamint hatékonyabbnak tartják. A (különösen patkányokon folytatott) állatkísérletek viszont azt mutatják, hogy a D2-vitamin hatékonyabb, mint a D3.

Ajánlott napi mennyiség
Az Európai Unióban az ajánlott napi D-vitamin mennyiség: 5 mikrogramm/nap. D-vitamin források: halak, halmájolajok, máj, tojás, tej és tejtermékek, margarinok.

Hiánytünetek
Rachitis (angolkór). Fiatal gyermekkorban megnyilvánuló betegség, melynek kialakulásához a D-vitamin hiányos táplálkozás mellett hozzájárulhat a napfényszegény környezet, vagy ha a vitamin aktív formájának képződéséhez szükséges hidroxilációs lépések defektust szenvednek (pl. enzimhiba miatt; ez esetben az állapot javítását célzó D-vitamin bevétele hatástalan, ún. D-vitamin rezisztens rachitis alakul ki.) A betegségben a csontok mineralizációja elégtelen, így „puhák” lesznek, melyek nem képesek a mechanikai terhelésnek ellenállni, elgörbülnek és a csontvázban maradandó deformitások lépnek fel.
Felnőttekben a D-vitamin hiánya osteomalaciához vezet, ami szintén a csontok elégtelen mineralizációjával, lágyulásával járó zavar.
D-vitamin hiányban tehát sérül a csontok mineralizációja, könnyen deformálódnak, könnyen törnek és nehezen gyógyulnak. A tartósan elégtelen D-vitamin bevitelnek szerepe van a csontritkulás kialakításában is.
Hypervitaminosis
A D-vitamin túladagolás ritka, melynek egyenes következménye a hiperkalcémia (emelkedett kalciumszint a vérben). A betegeknél előforduló tünetek ennek megfelelően a hiperkalcémia tünetei: fejfájás, étvágytalanság, hányinger, hányás, fokozott vizeletkiválasztás, gyengeség, idegesség, szomjúság. Tartósan fennálló magas kalcium-vérszint gyakori, illetve éjszakai vizelési ingert, fehérjevizelést, vesekőképződést, lágyrész meszesedést okozhat. A tünetek a D-vitamin-bevitel és a kalciumszint csökkentésével visszafordíthatóak, de szükség lehet glukokortikoid kezelésre is.

 

Szólj hozzá!

Címkék: vitamin d vitamin

süti beállítások módosítása