Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Hatékonyabb az áfonyalé mint a kivonat

2011.11.16. 19:56 Orosz Viktória

Régóta tudjuk, hogy az áfonyaszósz vagy az áfonyalé rendszeres fogyasztása hatásos védelmet nyújt a húgyúti fertőzések ellen. A kutatók megpróbálták kivonni az áfonyából a fertőzést megakadályozó hatóanyagot, de vizsgálatok alapján az áfonya hatásosabbnak bizonyult természetes formájában.

A Worcesteri Politechnikai Intézet (WPI) kutatói által végzett új tanulmány azt vizsgálta, hogy az áfonyából készült kivonat kondenzált, tabletta formában ugyanolyan hatásos lehet-e a fertőzések megelőzésében, mint az áfonyaszósz, vagy áfonyalé. A proantocianidok, röviden PAC, a flavonoidok azon csoportja, melyről azt feltételezték a kutatók, hogy ez adja az áfonya fertőzést megelőző tulajdonságát. A WPI jelentéséből azonban az derült ki, hogy az áfonyalé önmagában sokkal hatásosabban előzi meg a fertőzésekért felelős biofilm képződést, mint az áfonyából kivont PAC.
A húgyúti fertőzéseket elsősorban az E. coli baktérium virulens formája okozza. Az E. coli baktérium felületén apró, szőrszerű kinövések találhatók, melyek kampó módjára beleakaszkodnak a húgycső belső felületén lévő sejtfalakba, ezek a virulens baktériumok egy úgynevezett biofilmet képeznek és fertőzést okoznak. „A vizsgálatok bebizonyították, hogy az áfonyalé biofilmkialakulást gátló képessége sokkal komplexebb, mint azt eredetileg feltételeztük” - mondta Terri Camesano vegyészprofesszor, a tanulmány szerzője. „A tanulmány során egyértelművé vált, hogy a PAC önmagában nem hatásos a fertőzések megelőzésében.”
A kutatás részleteit a Food Science and Biotechnology című tudományos szakfolyóirat online kiadásában jelentették meg

Szólj hozzá!

Címkék: baktérium áfonya tőzegáfonya urológia húgyúti fertőzés cystitis e.coli

Injekció a sörhas ellen

2011.11.15. 14:34 Orosz Viktória

 Segíthet megszabadulni a sörhastól az a nemrég kifejlesztett gyógyszer, ami a gátolja a zsírsejtek vérellátását. A kísérletek során az injekciós formában beadott szer egy hónap alatt a testzsír 40 százalékától segítette megszabadítani a résztvevőket.

Bár a tudósok egyelőre csak majmokon próbálták ki a szert, biztosak benne, hogy az Adipotid segíthet az emberi pácienseken is.
Mivel Európában a briteknek vannak a legkomolyabb súlyproblémáik és a brit piacokon jelenleg csak egy elhízás elleni gyógyszer kapható, érthető, hogy a kutatók nem szeretnének késlekedni az emberi pácienseken való kísérletekkel.
Két receptköteles fogyókúrás 'csodaszert' az agyműködésre gyakorolt káros hatásuk miatt vontak ki a forgalomból az elmúlt években a szigetországban. Az új gyógyszer amerikai fejlesztői ezért igyekeztek leszögezni, hogy az új vegyület sokkal biztonságosabb, hiszen inkább a szervezetre hat és nem az agyra.
Az injekciós formában adott Adipotid elpusztítja a zsír vérellátását biztosító ereket, ami a zsírszövet leépülését okozza. A szernek ezen kívül étvágycsökkentő hatása is van. A túlevés és mozgáshiány miatt elhízott majmok négy hét alatt súlyuk 11 százalékát adták le a gyógyszer hatására. Emberi léptékben egy elhízás elleni szer akkor hatásos, ha fél év alatt 5 százalékos fogyást eredményez.
"Az állatok az össz-testzsír tömegük 39 százalékától szabadultak meg és 27 százalékkal lettek vékonyabbak" - olvasható a Science Translational Medicine című szaklap cikkében.
Egyes esetekben vesegondok adódtak, de az MD Anderson Rákgyógyászati Központ kutatói szerint ezek a mellékhatások kiküszöbölhetők. A tudósok tervei szerint hamarosan túlsúlyos prosztatarákos betegek is kaphatnak a szerből.
"Az elhízás körülbelül a dohányzással van egy szinten a rákos megbetegedések kialakulásának tekintetében" - nyilatkozta Dr. Wadih Arap, a vizsgálat vezetője. "A túlsúlyos rákbetegeknek rosszabbak az esélyeik a műtétek során, valamint a sugár- és kemoterápiára is rosszabbul reagálnak."
Ha a további tesztek során bebizonyosodik, hogy az Adipotid tényleg biztonságos, hamarosan megkezdődhet a kereskedelmi forgalomban való árusítása.

Szólj hozzá!

Címkék: sör zsír sörhas injekció

süti beállítások módosítása