Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Káros lehet a szívnek a túl kevés és a túl sok alvás is

2012.04.01. 14:12 Orosz Viktória

A szív szempontjából az arany középút lenne az alvást illetően is a legjobb. Ha ugyanis hat óránál kevesebbet vagy nyolc óránál többet pihenünk, akkor is emeljük bizonyos szívbetegségek kockázatát.

Egy fárasztó hét után ki ne szeretne legalább 10 órát aludni? Hiába esik azonban jól a pihenés, a heti alváshiányt a szívünk szempontjából nem pótolhatjuk a hétvégén. Sőt, ha szombaton vagy vasárnap nyolc óránál többet szundítunk, ugyanannyit ártunk vele, mint hétköznap, amikor esetleg csak öt óra alvásra van időnk. A legújabb kutatásokból ugyanis kiderült, hogy azok, akik többnyire hat óránál kevesebbet alszanak, növelik a szívinfarktus, a pangásos szívbetegségek, és a stroke kockázatát. Azok pedig, akik állandóan sokat alszanak, szintén növelik a szívproblémák kialakulásának az esélyeit, a különbség csupán annyi, hogy náluk az erek beszűkülését eredményezheti a sok pihenés, ami szívkoszorúér-betegségekhez vezethet.
Az eredmények azért is kiemelkedően jelentősek, mert ez volt az első kutatás, ami Amerikában országos méretű volt. A tudósok visszamenőleg 3019 negyvenöt év feletti személy adatait használták fel, akik a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérési Vizsgálatban vettek részt (NHANES). A felmérés során a szakemberek széleskörű egészségügyi kérdéseket tettek fel az amerikai háztartásokban élő embereknek.
Az eredmények kimutatták, hogy azok, akik túl sokat aludtak kétszer nagyobb eséllyel kaptak agyvérzést vagy szívinfarktust, és 1,6-szor gyakrabban szenvedtek egyéb szívelégtelenségben, valamint 1,1-szer nagyobb volt a koszorúérbetegségeknek a kialakulásának a kockázata. A kutatók - bár az okokra nem derítettek fényt -, az eredmények alapján úgy gondolják, hogy a legideálisabb, ha valaki 6-8 órát alszik naponta.

Az eredményekről a tudósok az Amerikai Kardiológusok Társaságának 61. tudományos ülésén számoltak be. 

1 komment

Címkék: alvás szív

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr204353871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vicusmamesz 2012.04.03. 11:50:21

Nem vagyok nagy alvó, így nem fenyeget az a veszély hogy túl sokat alszom. Viszont keveset sem :-) Arról is lesz cikk, hogy a túl sok kávé mit okoz? Mert azt viszont lehet, hogy többet iszom a kelleténél, főleg mióta megvan ez: minu.me/-cafissimo
süti beállítások módosítása