Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A lymphoedema kellemetlenségeinek megelőzése

2012.04.09. 18:19 Orosz Viktória

A Sydney Egyetem, a Királyi Északi Parti Kórház és a Queensland Egyetem kutatói bejelentették, hogy elvégezték az eddigi legnagyobb lélegzetű, lymphoedemaval kapcsolatos kutatást. A probléma a rákkezelésben részesülők akár 30 %-át is érintheti.

A másodlagos lymphoedema rettegett mellékhatás a rák kezelése során, mely a végtagok duzzanatával és szöveteinek megváltozásával jár. Ausztráliában leggyakrabban azoknál jelentkezik, akiket mell-, nőgyógyászati- vagy prosztatarákkal, esetleg melanómával műtöttek, és a környéki nyirokcsomókat is eltávolították közben. Bár elhárulhat a halálos betegség veszélye, de a továbbiakban fájdalmakkal és más hátrányokkal kell szembenézniük. Ha a betegséget azonban idejekorán felismerik és kezelni kezdik, akkor féken tartható és visszaszorítható, megelőzhető a felülfertőződés, növelhető a terület mozgásképessége, az életminőség pedig sokat javulhat.
 Sharon Kilbreath professzor, az egészségtudományi tanszék munkatársa elmondta, hogy a kutatás során a korai diagnózisra és kezelésre összpontosítottak. „Megvizsgáltuk az összefüggést, a lymphoedema klinikai megjelenési formáit és a mögötte rejlő nyirokfunkciót, valamint a mellrákos nőknél létrejövő anatómiai változásokat. Célunk az volt, hogy beazonosítsuk a korai jeleket a magas kockázatnak kitett csoportok esetén.”
Idáig nem nagyon kutatták széles körben a lymphoedemát, a gyakoriságával kapcsolatban sem álltak rendelkezésre pontos adatok, mert sokszor diagnosztizálták félre, illetve meghatározásában és értékelésében is akadtak eltérések. 67 lymphoedemás önkéntes jelentkezett a kutatáshoz, továbbá 16 egészséges ember.
„Többféle klinikai módszerrel ismerhető fel a lymphoedema, például a végtag méretváltozásának mérése, a jelenlevő sejtnedv mennyiségének megfigyelése, vagy a beteg kikérdezése” – magyarázta Kilbreath professzor. „Eddig ezeket az indirekt klinikai méréseket nem kötötték össze a nyirokfunkciók direkt kiértékelésével vagy a mögöttes anatómiai változásokkal.”
Az eredmények lehetővé teszik majd, hogy a kritériumoknak megfelelően felismerjék az elváltozást, ezzel együtt pedig a korai kezelést és az állapotromlás minimalizálását. A mögöttes változások megfigyelésével többet tudhatnak majd meg a különféle klinikai megközelítésekről.;Amíg nem áll rendelkezésre eszköz a lymphoedema szűrésére, addig nagyon fontos,
 hogy az érintett csoportok, különösen a rák túlélői ismerjék a tüneteket, hogy idejében kezeléshez jussanak” – hívta fel a figyelmet Penelope Sanderson, az Ausztrál Nyirok Társaság elnöke.

 

 

1 komment

Címkék: daganat lymphoedema

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr134373803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tisztakéz · http://netes.8x.hu/ 2012.04.11. 12:45:45

A mai magyar egészségügy sajnos a béka feneke alatt van, nem képes a problémák megoldására, csak a takarékoskodás van szem előtt!!!!
süti beállítások módosítása