Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A kognitív funkciókból kiderül, kiből válhat jó focista

2012.04.16. 19:37 Orosz Viktória

 A hirtelen felmerülő problémák megoldásárért felelős végrehajtó funkciók vizsgálata lehetővé teszi a profi focisták képességeinek felmérését - állítják a Karolinska Intézet tudósai.  Szakértők szerint ez az első eset, hogy tudományos bizonyítékot találtak az úgy nevezett játékintelligencia létezésére.

Közismert tény, hogy a fizikai adottságok és a jó labdaérzék nem elegendőek ahhoz, hogy valaki profi focistává váljon. A játékintelligencia, vagyis a játékhelyzetek felismerése és a jó helyezkedés legalább olyan fontos, ha nem még fontosabb. Sokan úgy gondolják, a játékintelligencia valamiféle mágikus képesség, amelyet lehetetlenség felmérni.
A Karolinska Egyetem tudósainak azonban most sikerült tudományos módszerekkel megfigyelniük a játékintelligencia működését. "A játékintelligencia nagyrészt a kognitív tudományok által végrehajtó funkciónak nevezett képesség függvénye: ez a funkció határozza meg, mennyire vagyunk képesek új helyzetekben gyors és jó döntéseket hozni, valamint mennyire tudunk alkalmazkodni a váratlan eseményekhez - nyilatkozta Dr. Predrag Petrovic, a Klinikai Idegtudományok Tanszék munkatársa - Ezt a funkciót pedig a kognitív kutatásokban felhasznált módszerek segítségével mérni is lehet."
Dr. Petrovic és kollegái 57 elsőligás focista kognitív képességeit hasonlították össze az átlagemberekével. Az eredmények szerint a végrehajtó funkció szempontjából a focisták minden esetben jobban teljesítettek. A tudósok ezek után néhány focista teljesítményét még a felmérés után is figyelemmel kísérték és folyamatosan rögzítették az elért eredményeiket. Ezek alapján világossá vált, hogy minél jobb az adott focista végrehajtó funkciója, annál sikeresebb és jobb játékos válhat belőle az évek múlásával.
"Elképzelhető, hogy a jövőben kognitív tesztek segítségével készítik fel a focistákat a meccsekre. Persze előbb meg kell vizsgálni, hogy lehetséges-e a végrehajtó funkció fejlesztése. Valószínű, hogy részben öröklött tényezőről van szó, de a rendszeres kognitív tréning mindenképpen jót tehet a profi játékosoknak" - nyilatkozta a kutatás kapcsán Torbjörn Vestberg pszichológus.
A kutatás részletes leírása a PLoS ONE című online tudományos szaklap következő számában lesz olvasható.

Szólj hozzá!

Címkék: foci agy kognitív

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr564455331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása