Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Súlyosbíthatják a Crohn-betegséget a mesterséges édesítők

2012.06.02. 18:58 Orosz Viktória

 A Lerner Kutatóintézet (Cleveland, Egyesült Államok) munkatársai megállapították, hogy a maltodextrin fokozza a kólibaktérium (Escherichia coil) vékonybélben való szaporodását, ami negatívan hat a Crohn-betegség állapotára.

A maltodextrin számos élelmiszerben előfordul, például megtalálható a mesterséges édesítőszerekben, de müzliben, dobozos kiszerelésű gyümölcsökben, desszertekben, instant pudingokban is jelen van. A szert gabonafélékből vonják ki, és az egészségügy is alkalmazza gyógyszerek vivőanyaga céljából.

Christine McDonald és munkatársai E. colit tartalmazó tenyésztőedényekbe mesterséges édesítőszereket helyeztek, és ily módon fokozták a baktériumok szaporodását. A kólibaktérium normálisan is megtalálható egészséges egyének vastagbelében, azonban a vékonybeleket nem kolonizálja. Mindazonáltal az E. coli szerepe nem egyértelmű a gyulladásos bélbetegség-csoport kialakulásában (például Crohn-betegség esetén), azonban úgy tűnik, a kórokozó közreműködik a krónikus gyulladás fenntartásában. A kísérletben a mesterséges édesítőszerek (melyek a maltodextrin mellett aszpartámot és dextrózt is tartalmaztak) serkentették a baktériumok biofilmképzését, ami ellenállóvá teszi az élőlényeket a környezeti hatásokkal szemben.

Az Emésztési Betegsége Hete elnevezésű tudományos rendezvényen elhangzó előadás eredményeit mindenesetre a jövőben állatkísérletes modellek segítségével is meg kell erősíteni.

Szólj hozzá!

Címkék: chron bél gasztroenterológia e.coli maltodextrin

Színváltoztató kontaktlencse cukorbetegeknek

2012.05.28. 09:05 Orosz Viktória

 

A sokmillió diabéteszes ember számára néha kellemetlen, vagy éppen kifejezetten fájdalmas lehet az állandó vércukorszintmérés, de az Akroni Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új módszert, melynek segítségével tűszúrás vagy vérvétel nélkül azonnal meg lehet állapítani a vércukorszintet. 

Az Akroni Egyetem kutatói egy olyan speciális kontaktlencsét fejlesztettek ki, amely képes érzékelni a glükózt, pontosabban a könnyben lévő vércukrot. Amennyiben a cukor nem használódik fel az anyagcsere folyamán, és a elkezd megemelkedni a vércukor szintje, a kontaktlencse érzékeli a változást, és elszíneződéssel jelzi a problémát. 

„A kontaktlencse gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint az iskolai kémiaórákról jól ismert lakmuszpapír. A pH-papír is színt változtat attól függően, hogy savas, vagy lúgos kémhatás éri” - magyarázta Dr. Jun Hu, az Akroni Egyetem vegyész docense. „Hasonló elvre épül a speciálisan kialakított kontaktlencse működése is: a cukormolekulák úgy viselkednek, mint a protonok egy pH-tesztcsíkon, és a cukorkoncentráció megemelkedésének hatására a lencsékbe ültetett festékanyag megváltoztatja a szem színét” - tette hozzá Dr. Hu. 

Azonban a cukorbeteg felhasználó nem láthatja a saját szemszínének megváltozását, hacsak nem nézi meg a tükörben, éppen ezért a kutatók egy okostelefon alkalmazást is kifejlesztettek, amely a szemről készített fénykép alapján képes kiszámolni a lencsében a cukor koncentrációját. Ehhez nincs is másra szükség, mint egy kamerával ellátott okostelefonra, mondta Dr. Hu.

Szólj hozzá!

Címkék: érdekesség kontaktlencse cukorbeteg

süti beállítások módosítása