Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Tartsa 140/90 hgmm alatt!

2007.06.03. 10:00 Orosz Viktória

A Magyar Hypertonia Társaság 2005 őszén indított "Éljen 140/90 alatt!" programjának pozitív visszajelzései és eredménye alapján a Társaság fontosnak tartja, hogy folytassa a mára már mozgalommá nőtt kezdeményezést, és a cél-vérnyomásértéket már elért betegeket továbbra is segítse a normális vérnyomásérték fenntartásában. A kezdeményezés hatásának mérésére 2006 novemberében a programba bevont orvosok körében újra elindult a regiszter adatlapok felvétele, amelynek első eredményei azt mutatták meg, hogy az extrapolált adatok szerint a mozgalom segítségével mára mintegy 50 ezerrel több kezelt beteg éri el a kitűzött 140/90 Hgmm-es cél-vérnyomásértéket, mint 2005-ben. Mind a szisztolés, mind a diasztolés értékek elérésében pozitív változás figyelhető meg a 2005-ös állapotfelméréshez képest. Az újbóli mintavétel alapján a feldolgozott adatokból kitűnik az is, hogy a felvilágosító munka és a gondozás eredményeként 15 százalékról 7 százalékra csökkent a nem kezelt hipertóniás betegek aránya. A Társaság idén megújítja a már jól ismert 06-80/203-523-as, ingyenes tanácsadó vonalát is, amely a korábbi élő kapcsolaton kívül, már a fennmaradó időszakban is kibővített tartalommal várja a magasvérnyomás-betegség iránt érdeklődőket.
De mi is a hypertónia?
Manapság nagyon elterjedt, minden második felnőttet érint. A magasvérnyomás betegséget a kialakulás oka szerint két nagy csoportba oszthatjuk. Elsõt képezi az úgynevezett elsõdleges vagy primer hypertónia. Ezen esetben a magasvérnyomás kialakulása mögött nincsen kézzel fogható szervi elváltozás, az nem egy másik betegség, beavatkozás eredményeként jön létre. Másodlagos vagy secunder hypertóniának nevezzük azokat a magasvérnyomásos állapotokat, amik mögött kimutathatóan szervi, beavatkozási ok áll. Ilyen lehet például a vesertéria szûkület, phaeochromocytoma, steroidkezelés talaján kialakuló magasvérnyomás. Ezeknél az alapbetegséget kell gyógyítani, ami legtöbbször magával hozza a vérnyomás normalizálódását is.
Mi a teendő, hogy megakadályozzuk vagy ha már megvan enyhítsük?/ primer ht. esetén/
- szokjunk le a dohányzásról
- túl sós és zsíros ételek kerülése
- rendszeres testmozgás
- túlzott kávé és alkohol fogyasztás abbahagyása
- törekedni kell a stressz mentes életmódra
- óvakodjunk a túlsúlyosságtól
  
Ajánlott oldalak:
Magasvérnyomás a startlapon 

1 komment

Címkék: szív hypertonia

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr2491673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.06.10. 02:36:35

Egy jó módszer, amivel csökkenthető:
Coito, ergo sum!
süti beállítások módosítása