Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A pisztácia jó hatással van a szívre

2007.06.17. 11:29 Orosz Viktória

A napi rendszerességű pisztácia fogyasztás kedvező irányba változtatja meg a vérzsírok összetételét, aminek köszönhetően jelentősen csökken a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata - állítják amerikai kutatók a Journal of American collage of Nutrition-ban. A magas vérzsírszint köztudottan növeli a szívbetegségek és az agyvérzés kockázatát. A vérben ezek a zsírok fehérjékkel összekapcsolódva lipoproteineket alkotnak, melyek közül hármat ismerünk: a nagy (HDL) az alacsony sűrűségű (LDL) és a nagyon alacsony sűrűségű (VLDL) lipoproteint. A normális összkoleszterin 5 mmol/l-nél kevesebb.


A kutatók 15 közepesen emelkedett koleszterin szinttel rendelkező páciensen figyelték a vér zsírok összetételének változását rendszeres pisztácia fogyasztás hatására. A vizsgálat első öt napjában a résztvevők megszokott étrendjüket követték, majd egyik felük 4 héten keresztül napi kalória-bevitelének 15 százalékát pisztáciával fedezte. Az ezt követő 4 hétig ismét szokásos módon étkeztek. A résztvevők másik fele fordított sorrendben teljesítette a kétszer 4 hetet. A diéta mellett arra kérték őket, hogy nassolás helyett is pisztáciát egyenek. A kúra hatására csökkent a résztvevők összkoleszterin és a LDL szintje, míg a "jó" koleszterinként ismert HDL mennyisége nőtt. Nem változott azonban a vérnyomás, a testtömeg index (BMI), tehát nem híztak a betegek. "Ezek az eredmények azért nagyon érdekesek, mert a napi élelemhez pisztáciát adva drasztikus életmód-változtatás nélkül is védhetjük szívünket" - mondta Dr. James Cooper, a George Mason Egyetem munkatársa. "Kutatásunk eredménye megkérdőjelezi azt a korábbi álláspontot, miszerint a szívbetegségek megelőzése érdekében az alacsony zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztása ajánlott. Vizsgálataink szerint az egyszeresen telítetlen zsírsavak mérsékelt fogyasztása, mint például a pisztáciaféléké, sokkal hatékonyabb módja a szívbetegségek megelőzésének, mint a teljes zsírbevitel csökkentése. Ráadásul nagyon kedvező volt a betegek együttműködési hajlama a négy hetes vizsgálat alatt." Az olajos magvak közül a pisztáciában legmagasabb a telítetlen zsírok aránya, 55 százalékuk egyszeresen, míg harmaduk (32 százaléka) többszörösen telítetlen, melyek fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet. Ezen kívül rostokat is tartalmaz, amelyek gátolják a koleszterin felszívódását. A pisztácia már csak azért is jó választás, ha nassolni szeretnénk, mert nagy mennyiségben tartalmaz 7 fontos tápanyagot: tiamint (B1-vitamint), B6-vitamint, rezet, mangánt, káliumot, foszfort és magnéziumot. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal eddig egyedül a pisztáciát ruházta fel a szívvédő szereppel, amikor 2003-ban kijelentették: "tudományos tények sugallják, bár nem bizonyítják, hogy a napi kb. 40 gramm olyan mag fogyasztása, mint a pisztácia alacsony zsír- és koleszterintartalmú étrend esetén csökkentheti a szívbetegségek kockázatát."

12 komment

Címkék: pisztácia

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr21100266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bodr · http://google.com/+ibodr 2007.06.17. 13:42:36

Ez a sózott pisztáciára is érvényes?

proteus · http://taxismundi.blog.hu 2007.06.17. 16:18:11

azért még mindig ott van bennem az aflatoxin para. terheseknek meg egy metabolitja, ami a tejjel választódik ki. vagy esetleg a másik raktári penész mérge az ochratoxin... vannak ugyan szép határértékek ezekre, de... szóval csak mértékkel :-)

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2007.06.17. 16:34:15

Szinte minden élelmiszerben van valami, ami nem feltétlenül egészséges. Természetes a mértéktartás. Egyébként a sós is ugyanúgy egészséges!

proteus · http://taxismundi.blog.hu 2007.06.17. 17:12:10

javítok: terhesek helyett szoptató anyákra gondoltam. viszont az aflatoxinnak van ösztrogénszerű hatása is ami sertésben álvemhességet és korai embrióelhaást okozhat. mondjuk az ember nem nyakal annyi tengerit mint a disznó, de elgondolkodtató. táplálkozástudományi kérdésekben egyébként mindenképen érdemes odafigyelni az állatok takarmányozására mert ők rendszerint egy fajta dologból sokat esznek, tehát az igazán karakterikus tünetek náluk jelenhetnek meg. ja, nem ijesztgetni akartam, csak megcsillantani az érme másik oldalát :-)

krucifix 2008.04.19. 14:47:03

2008.04.19-én elkezdtem a pisztácia terápiát,a következő vérvétel után beszámolok az eredményről!

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2008.04.19. 17:51:33

Kíváncsian várom a fejleményeket!

Jin 2008.11.06. 12:17:06

Mindekinek csak ajánlani tudom a pisztáciát, hiszen amellett, hogy finom, még egészséges is. Én 5 kilót fogytam a pisztáciának köszönhetően IS. Ma újra kockás a hasam!:)

burukk 2008.12.01. 13:24:17

Kedves Jin!

Kérlek oszd meg velem, hogy hogyan tudtál lefogyni vele:)! Én az elmúlt pár hétben olyan szinten rákattantam a pisztáciára, hogy ha pár napig nem eszem, kifejezettem rosszul vagyok. Régebben is ettem pisztáciát egyszer egyszer, de akkor soha nem éreztem ilyen "függőség" szerű érzést. Mi lehet ennek az oka?

Jin 2008.12.01. 22:03:53

Szia burukk!

Mintahogy írtam, a pisztáciának IS köszönhetem, hogy 5 KG-val kevesebbet nyomok. Napi ötször étkezem, hogy az anyagcserém zsírégető módban dolgozzon. Az ötszöri étekezésből a tízórait és a vacsorát pisztáciával helyettesítem. Folyadéknak csak zöld teát, napi négyszer-ötször. A pisztácia jó zsírsavakat tartalmaz, ezért lehet vele fogyni. Emellett nagyon finom, és magas a szerotonin tartalma is, ezért vagyunk pisztácia függők:)

lynx (törölt) 2008.12.14. 14:39:04

Sziasztok!

Mi a véleményetek ezekről:
Koleszterin
www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/koleszterin.php

www.tenyek-tevhitek.hu/somitosz.htm

Azért kérdezem, mert számomra is logikusnak tűnik, hogy a szervezet a bevitt tápanyagokat tolerálni képes, azaz a bevitt só/koleszterinmennyiséggel nem korrelálnak a homeosztatikus állapotok, mivel megvannak a mechanizmusok az egyensúly beállítására.

Borzasztó Károly 2011.03.24. 13:32:50

Kb. fél éve már, hogy én is pisztácia függő lettem :) - napi/kétnapi 10-25 dkg-al. Ez a mennyiség még elmegy "egészséges szintnek"?

Tényleg borzasztó ez a függés, hogy így rá lehet szokni. :)
süti beállítások módosítása