Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Daganatok növekedése matematika elmélet segítségével

2007.06.25. 09:57 Orosz Viktória

A Kalifornia Egyetem kutatói egy új matematikai elmélet segítségével új megvilágításba helyezték a daganatok növekedésével kapcsolatos egyik legtöbb fejtörést okozó problémát: hogyan képesek a daganatsejtek úgy módosítani saját genetikai állományukat, hogy az gyorsabb osztódáshoz segítse őket. Dr. Natalia Komarova, Dr. Alexander Sadovsky és Dr. Frederic Wan a daganat növekedését szokatlan pontból közelítették meg: "Mit tehet a daganatsejt annak érdekében, hogy saját növekedési ütemét optimalizálni tudja?" A súlypontot a genetikai állomány instabilitására helyezték, mely azt jelenti, hogy a daganatok esetében megszokott módon a szokásosnál sokkal gyakrabban jön létre genetikai állományt módosító mutáció. Ezek persze vagy a növekedést segítik, vagy a sejt pusztulását okozzák. "A matematika segíthet megérteni a daganatok viselkedését. Márpedig ha ezt ismerjük, akkor hatékonyabb eszközöket tudunk kialakítani ellene. Azt tapasztaltuk, hogy a daganat növekedése akkor a legoptimálisabb, ha a kezdeti stádiumban a genetikai állomány könnyen - és ezért gyakran - megváltozik, míg a növekedés későbbi szakaszában már a nagyobb genetikai stabilitás a kívánatos" - fejtette ki Dr. Komarova. A leggyorsabb növekedést biztosító genetikai mintázat meghatározásához a kutatók az optimum-kontroll elméletet vették alapul, mely esetében a daganatsejthez különböző változókat rendeltek, majd a mutáció ütemét változtatva keresték a környezeti változók által biztosítható legmegfelelőbb feltételeket. "A mutáció üteme jelenti a szabályozási pontot. A matematikai módszerekkel ki lehet számolni, hogy a megadott paraméterekkel mennyi időbe telik a daganatnak egy adott méret elérése. Ezek alapján tapasztaltuk azt, hogy kezdetben a nagyobb instabilitás a kedvező, mely a későbbi szakban hátrányba csap át. Mindezek az elméleti úton nyert eredmények jó összhangban vannak az életben megfigyeltekkel: a daganatok kezdeti szakaszukban jóval nagyobb instabilitást mutatnak - mely egyben a malignitás (rosszindulatúság) magas fokát is jelzi - azonban később stabilabbá válnak, azaz malignitásuk csökken" - részletezte a kutatócsoportot vezető Dr. Komarova.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás genetika matematika daganat

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr46105332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.