Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Parkinson-kór

2007.07.08. 09:08 Orosz Viktória

1755. április 11-én született James Parkinson angol orvos és természettudós, aki 1817-ben elsőként írta le a kór klinikai tünetegyüttesét. Magyarországon becslések szerint kb. 15-20.000 ember szenved Parkinson-kórban. A Parkinson-kór részletes, animációkkal és magyarázatokkal tarkított bemutatását(angol) itt lehet megtekinteni. A Parkinson-kór jelenleg még gyógyíthatatlan,gyógyszeres kezeléssel a tünetek enyhülését és a betegség progressziójának lelassulását lehet elérni. Számos kutatás folyik jelenleg is a betegség pontos okának felderítése és gyógyítása végett. A Neuron c. újság szerint egy fontos enzim működészavara lehet a Parkinson-kór alapvető oka. Kutatók állatkísérletekben a sejtszintű károsodás visszafordításával sikeresen meggyógyították a beteg agyat. A Parkinson-kór akkor alakul ki, ha a dopamintermelő idegsejtek elpusztulnak. A dopamin ingerületátvivő anyag, amely a test számára lehetővé teszi a finoman koordinált mozgást. Amikor a dopamint termelő idegsejtek 80 százaléka elpusztul, kialakulnak a Parkinson-kór jellegzetes tünetei.

Az Ottawai Egészségügyi Kutatóintézet munkatársai felfedezték, hogy az idegsejtek akkor pusztulnak el, amikor a Prx2 nevű enzim károsodást szenved. Ez az enzim kulcsfontosságú szerepet tölt be a mitokondriumok potenciálisan károsító termékeinek eltávolításában. Az enzim nélkül a végtermékek felhalmozódnak és károsítják a sejtet. A kutatók olyan egereket vizsgáltak, melyeknél mitokondriumot károsító mérgeket alkalmaztak a Parkinson-szerű állapot utánzására. A szakemberek több olyan eseményt is megfigyeltek, melyek során a méreganyag hatására végül "kikapcsol" a Prx2 enzim. Azt is felismerték, hogy az események láncolatát vissza is lehet fordítani a Prx2 működésének helyreállításával, így megelőzhető, ill. gátolható a dopamintermelő idegsejtek további pusztulása. A szakemberek azt is megállapították, hogy a Parkinson-kórban szenvedő betegek agyszövetében a normálisnál alacsonyabb a Prx2 aktivitás. Felfedezéseik alapján a kutatók úgy vélik, a Prx2 enzimaktivitás szabályozása járható út lehet a Parkinson-kór gyógyításának irányában.

Ajánlott oldalak:
Magyar Tudományos Parkinson Társaság
(információk a Társaságról és a betegségről)
Nemzetközi Parkinson Alapítvány 
(kifejezetten hasznos és szép oldal rengeteg lehetőséggel és információval)
Schwarz Parma - Parkinson's Disease
(meghallgatható cikkekkel, interaktív bemutatókkal,szójegyzékkel és rengeteg információval)
Információk és linkgyűjtemény a Parkinson kórról
(angol nyelven)
Parkinson lap
(magyar Parkinsonos linkgyűjtemény)

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás neurológia parkinson dopamin

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr92113851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.